Oreange testheader ps2

Månskenskräm

Skrivet av Eivor Bäck 08.04.2022

Kategorier:

När mellanmålsinspirationen tryter (det gör den ganska ofta hos oss) så brukar jag koka kräm. Det är alltid ett säkert kort även om jag alltid lyckas koka lite för tunn saftkräm. Men barnens absoluta favoritkräm är månskenskräm, en vit kräm som man kokar på mjölk. Jag brukar använda nästan en liter mjölk så det är perfekt när man råkat köpa hem för mycket mjölk och bäst före datumet har passerats på en förpackning. 

månskenskräm recept mellanmål

 

Blanda 9 dl mjölk, 6 msk maizena (majsstärkelse) och 3 msk strösocker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Låt småkoka i några minuter tills krämen tjocknar (fortsätt röra hela tiden). När krämen tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och rör ner drygt 1 msk vaniljsocker (gärna sån där lyxig med svarta prickar så blir krämen också lite prickig). Häll upp krämen i skålar. Låt svalna och servera med t.ex en klick hallonsylt.

OI001648 1

Receptet har jag hittat hos Marthaförbundet för länge sedan men de har gjort om sin hemsida så det finns inte längre på nätet. Så det kändes lite som min plikt att skriva ner det och föra det vidare. 

Mer mellanmålsinspiration...
Klappagröjtin på röda vinbär 
Tjocka frukostplättar
♥  Bästa julsmoothien


Bästa julsmoothien

Skrivet av Eivor Bäck 30.11.2021

Kategorier:
Taggar:

I fredags plockade jag jättemånga föräldrapoäng när jag gjorde varsin julsmoothie till barnen. 

julfika mellanmål smoothie

Allt man behöver är en jultomte i choklad, smoothie och sugrör. Ni kan säkert gissa er fram till hur man ska kombinera dem. Men jag gjorde så att jag skar av toppen av chokladtomtarna, fyllde dem med smoothie (jag gjorde min vanliga smoothie på naturell yoghurt, banan och bär (i fredags blev det hallon)), toppade med lite vispad grädde och strök ner ett sugrör genom grädden. Det går ju såklart också att t.ex. fylla dem med kall oboy, men jag ville åtminstone få in några vitaminer i melliset.

julfika chokladtomte milkshake smoothie

Jag dukade en bricka med julgodis, pepparkakor och smoothie-tomtarna och ropade ner barnen. 

PB261422Tomtarna fick full pott. Och som det glittrade i tvååringens ögon när jag gav henne tillåtelse att ta bort foliepapret från tomten och smaka på chokladen. Hon slet av pappret, tittade på tomten, tog sikte på tomtens arm och tog ett stort bett och.... och sedan rann det en störtflod smoothie över hela matbordet för tydligen hade hon inte druckit upp sin smoothie fastän hon sagt att hon hade gjort det. Så nu ligger det en tomte utan topp och vänsterarm i frysen och väntar på att det ska bli godisdag igen. 


Mitt bästa kladdkakerecept

Skrivet av Eivor Bäck 07.11.2021

Kategorier:

Idag, den sjunde november, är det kladdkakans dag! Vad passar då inte bättre än att jag bjuder på mitt bästa kladdkake-recept? Kladdkaka är verkligen min go to-bakverk, det behövs ju inga specialingredienser utan vi har alltid allt man behöver hemma. Dessutom går det ju snabbt att baka och kräver inga avancerade bakkunskaper. Så får vi oväntat besök eller om jag inte har så mycket bakinspiration är det nästan alltid den här kladdkakan jag rör ihop. 

recept tjock kladdkaka

 

 

 

Gör så här:
Lägg ugnen på 200 grader. Klä botten av en springform (cirka 22 cm i diameter) med bakplåtspapper. Om man vill kan man också smöra formen med lite smält smör och bröa med något (jag brukar använda mandelmjöl). Smält 150 gram smör. Rör ihop 3 ägg och 3 dl strösocker och rör sedan ner det smälta smöret. Blanda 3,5 dl vetemjöl, 1 dl kakao, 1 msk vaniljsocker och 1,5 krm salt i en skilld bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda sedan i nedre delen av ugnen i drygt 12 minuter (beror lite på hurdan ugn man har, jag brukar ha i kakan 13 minuter). Låt svalna och servera med t.ex. vaniljglass eller grädde och färska bär. 

Jag gillar nog också tunna kladdkakor men jag tycker att det är hopplöst att flytta över dem till ett serveringsfat, de är ju så tunna och kladdar nästan alltid fast hur man än trixar med bakplåtspapper. Eftersom den här kladdkakevarianten är lite tjockare än vanligt så hålls den bättre ihop och är mer flyttbar så om man låter den svalna först så går det fint att ta bort springformen och sen försiktigt dra bort bakplåtspappret och lägga den på ett serveringsfat. Kakan kan spricka lite, men som tur är kan man ju pudra över florsocker! 

Receptet har jag tagit från en gammal Hemmets veckotidning så jag har tyvärr ingen bättre upphovsperson än så till det. 

Du gillar kanske också…
Snickersrutor
Key lime paj

 


Snickersrutor

Skrivet av Eivor Bäck 29.06.2021

Kategorier:
Taggar:

Till Elviras tvåårskalas bakade jag en form med snickersrutor, eller om ordet snickers är copyright-skyddat (vilket det säkert är) så kan  vi väl kalla dem för jordnötsrutor. Oavsett namn så smakar de likt den där chokladen man ska äta när man är hungrig enligt reklamen. 

snickersrutor recept

Jag lägger cirka 340 gram jordnötssmör (sist använde jag Nuts about natures-jordnötssmör där en burk är just 340 gram), 2 dl ljus sirap, 1,5 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker i en kastrull och låter ingredienserna smälta samman. Jag blandar ihop 1,5 dl kokosflingor och 11 dl totalt av rice krispies och cornflakes (jag använder ofta 5,5 dl av varje sort) i en skål. Jag tar kastrullen av spisen och rör ner de torra ingredienserna. Smeten breder jag ut i en bakplåtspappersklädd form med höga kanter (min form är ca 20 x 30 cm). Jag brukar använda baksidan av en sked/slev för att platta ihop cornflakesröran.

Sedan smälter jag 200 gram choklad (fazers blå tycker jag blir bäst) och rör ner ca 0,5 msk solrosolja i den smälta chokladen. Sedan häller jag chokladen ovanpå cornflakesröran och breder ut chokladen med en slickepott för att få ett jämntjockt chokladlager. När chokladen stelnat brukar jag strö över en nypa flingsalt. Jordnötsrutorna skär jag i små kvadrater och jag brukar förvara dem i frysen. De är så pass små att de tinar snabbt. 

snickersrutor jordnötsrutor recept

Jordnötsrutorna är perfekta att ta med på picknicken eller den långa eftermiddagen på stranden. För några år sedan hade jag med en plåt till en kompis möhippa och de passade finfint som en extra energikick efter att vi dansat balett och åkt zipline i väntan på middagen. 

Receptet är inte mitt utan kommer från en flera år gammal Hemmets veckotidning. Jag har modifierat receptet litet. 

Du gillar kanske också…
Tvåårskalas i trädgården
Nutellafudge


Favorit i repris: Cheesecake med kallrökt lax

Skrivet av Eivor Bäck 24.06.2021

Kategorier:
Taggar:

Om ni inte ännu vet vad ni ska äta på midsommar så tycker jag att ni ska baka min cheesecake med kallrökt lax. Dessutom är det ett ingen-ugn-recept och vi vill väl alla undvika att ha på ugnen just nu när köket redan är alldeles för hett i sommarvärmen. 

kallröktlaxcheesecake recept

Du behöver: 

– 350 g malaxlimpa 
– 100 g smält smör
– 2 askar (tot 530 g) laktosfri philadelphiaost
– 1,5 burkar (tot 225 g) laktosfri crème fraiche
– 300 g kallrökt lax
– 2 små rödlökar
– 3 msk finhackad färsk dill
– salt och peppar

Smält smör och blanda ihop med mixad malaxlimpa (alltså typ kavring). Tryck fast brödet i en kakform som har löstagbara kanter (lägg bakplåtspapper i formens botten så är det lättare att få snygga tårtbitar). Jag har använt springformar med diametern 24 och 27 centimeter, ju mindre springform desto tjockare blir brödbottnen och desto enklare är det att lyfta över kakan till ett serveringsfat i en bit. Blanda samman philadelphiaosten och crème fraiche i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda i väldigt finhackad rödlök. Skär laxen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Vill man få en fastare fyllning kan man röra ner ett smält gelatinblad men jag tycker inte att det behövs. Lägg färskostblandningen ovanpå brödbottnen och låt kakan stå i kylskåpet tills det är dags att servera, helst över natten. 

Vill man vara konstnärlig kan man snurra rosor av laxskivor, klicka ut bollar med fiskrom, placera ut skivor med körsbärstomater, använda sig av färskt grönt (dill, ärtskott, rucola osv). The sky is the limit. Jag brukar oftast bara ösa på citronskivor och dill. Jag har serverat den som buffé så att alla har fått ta så mycket de vill (eller vågar), men den här tårtan passar också fint att servera som förrätt där man serverar en färdigt uppskuren bit tillsammans med grönsallad till varje gäst. 

studentkalas laxcheesecake

Till min mans systers studentfest i början av juni bakade jag några laxtårtor. Då dekorerade jag med citrusfrukter, physalis, tomat, klickar med citronmajonnäs, dill och gräslök. 


Pastagratäng

Skrivet av Eivor Bäck 01.06.2021

Kategorier:
Taggar:

 Idag tänkte jag bjuda er på en till vardagsklassiker hemma hos oss. Om ni inte har insett det ännu så lagar vi mycket mat i vår stora vita ugnsform från Arabia. Älskar att göra ett storkok och sedan ha mat för flera dagar i kylskåpet. 

pastagratäng älg maletkött recept

Koka 500 gram tagliatelle enligt förpackningens anvisningar. Medan pastan kokar gör man en tomatig kottfärssås. Bryn 600 gram färs på älg (eller t.ex. nötfärs) i en stekpanna med lite smör. Blanda i två små hackade gula lökar. När köttet är brynt brukar jag flytta över till en kastrull eftersom jag hatar såsklott på spisen, men om man har en stor stekpanna eller tycker om att städa spisen så kan man fortsätta med resten av sås-stegen i stekpannan. Tillsätt 2 dl vatten, 2 grönsaksbuljonger, 2 burkar tomatkross (jag använder ofta tomtatkrosstetrorna med örtkryddning, de är 375 gram stora) och kryddor (svartpeppar, salt och oregano) efter eget tycke och smak. Låt såsen koka ihop sig några minuter. Häll av vattnen från tagliatellen när pastan är al dente och häll pastan i en smörad ugnsform. Häll såsen ovanpå pastan. Häll 4 dl matlagningsgrädde över köttfärssåsen och strö över några nävar riven ost. Grädda pastagratängen i ugnen på 225 grader i cirka 15-20 minuter. Låt den vila några minuter efter att du tagit den ur ugnen.

enkel pastagratäng recept

Du gillar kanske också…
Pestokyckling i ugn
Vegetarisk lasagne med röda linser


Pestokyckling i ugn

Skrivet av Eivor Bäck 26.04.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

En riktig vardagsmatsklassiker hemma hos oss är pestokyckling i ugn. Det ser inte ut så mycket för världen men det är gott (i fredags åt ettåringen fyra portioner till lunch!) och väldigt lättlagat. 

kycklinggratäng pesto recept vardagsmat

Jag rör ihop 1 burk (200 gram) creme fraiche, 2 dl matlagningsgrädde och 1 burk (190 gram) grön pesto i en skål. Vill man så kan man salta och peppra, men peston smakar i sig själv ganska mycket så man behöver inte så mycket extra kryddning. Jag smörjer en ugnsform och häller sedan på lite av pestoröran så att bottnen på formen täcks. Sedan lägger jag i kycklingfileer (vi lagar ofta på 8 stycken filéer / ca 800 gram så att det räcker till flera middagar) och häller på resten av pestoröran. Pestoröran ska täcka filéerna. Därefter delar jag några nävar körsbärstomater och trycker ner i formen. Som avslutning strör jag på riven ost (parmesanost om man vill lyxa till det, men vi brukar ta vad vi har i kylskåpet så oftast blir det vanlig hushållsost). Grädda kycklingen i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 35 minuter (tills kycklingen är helt genomstekt). Servera t.ex. med ris och morotsstavar. 

Du gillar kanske också…
Halloumicarbonara
Cheesecake med kallrökt lax


Key lime paj

Skrivet av Eivor Bäck 10.04.2021

Kategorier:

Som påskfika i år bakade jag en key lime-paj. Jag har faktiskt aldrig varken bakat eller smakat en limepaj tidigare men i lördags var det dags. Och så enkelt det var?! 

key lime paj enkelt recept

Så här gjorde jag:

Jag krossade 200 g digestivekex och blandade kexsmulet med 75 gram smält margarin. Sedan tryckte jag ut kexröran i en pajform (min pajform hade diameter på cirka 26 cm). Kakbottnen gräddades i mitten av ugnen, 175 grader i 8 minuter. 

Sedan tvättade jag 3 limefrukter och rev skalet fint tills jag hade 1 msk limeskal och sedan pressade jag limerna på saft tills jag hade 1 dl limesaft. Jag vispade ihop 5 äggulor med en burk kondenserad mjölk (ca 400 gram) i några minuter med elvisp så att smeten kändes fluffig. Sedan vispade jag ner skal och saften från limefrukterna. Jag bredde ut fyllningen över kexbottnen och gräddade kakan i ugnen i 13 minuter (fortfarande mitt i ugnen och på 175 grader). Sedan fick pajen svalna några timmar i kylskåp.

Jag serverade pajen med vispad grädde och några limeskivor.  Ni hör ju: hur enkelt som helst. 

Du gillar kanske också…
Runebergscheesecake
Äppelpaj med knäcktäcke


Lego-tårtan är klar!

Skrivet av Eivor Bäck 06.03.2021

Ni minns väl att jag redan i början av veckan flaggade för att Johannes vill ha en Lego-tårta till sitt sexårskalas. Jag har ju gruvat mig för det i flera veckor. Och både torsdagen och fredagen ägnade jag mig åt att baka tårtbottnar, fixa olika sorters mousse att ha som tårtfyllning, googla hur man spacklar smörkräm och sen klockan två inatt så kavlade jag ut sockermassa och försökte vecka den någorlunda fint på kakan. 

legotårta ninjagotårta

Tårtan blev klar! Den som har koll på dagens Lego-sorter ser förhoppningsvis att det är en Ninjago-figur. Tårtan fick godkänt av den blivande sexåringen. Och godkänt av mig själv som aldrig någonsin rört sockermassa tidigare. Nu ska jag bara komma ihåg att skriva ner alla olika tårtrecept jag använt så jag inte måste börja om från scratch ifall jag får för mig att baka något liknande till Elviras födelsedag. 


Halloumicarbonara

Skrivet av Eivor Bäck 27.02.2021

Kategorier:

Dagens lunch hemma hos oss blev en av mina favoriträtter: halloumicarbonara. 

halloumicarbonara recept

Koka några portioner pasta. Vi lyxade till det med tagliatelle idag. Men det går såklart lika bra med t.ex. spagetti eller någon annan bandpasta. 

Skär 2 förpackningar halloumiost (vi använder alltid grillost p.g.a lite godare och inhemskt) i små tärningar. Stek osttärningarna i smör. Vill man ha i bacon kan man skära en halv-en förpackning bacon i bitar och steka i en separat stekpanna, jag tycker personligen att det blir minst lika gott utan bacon. När osten fått färg så tillsätt baconet och två klyftor pressad vitlök. Stek ytterligare en minut eller två. Under tiden vispar man ihop 2 dl vatten (helst kokvattnet från pastan om den redan är färdigkokt, annars funkar såklart också vanligt vatten), 4 dl grädde, 4 äggulor och salt och svartpeppar. Häll gräddblandningen i stekpannan och värm några minuter på svag värme under omrörning. Strax innan såsen är klar kan du röra ner en halv dl riven parmesanost

Du gillar kanske också…
Vegetarisk lasagne med röda linser
Enkel vardagsmat