Oreange testheader ps2

Namn på barn

Skrivet av Eivor Bäck 03.11.2019 | 3 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Snygga barnnamn är ju hur enkelt som helst att komma på. Jag kan rabbla upp säkert tio stycken som är fina, men sen när man ska bestämma namn till sitt barn blir huvudet helt tomt. Det är ju inte bara det att namnet ska vara fint, det ska ju passa den skrynkliga krabaten också. Så här bestämde vi namnen på våra barn:

2015 - Vi väntar vårt första barn och vi tar inte reda på könet. Vi går på flera extra ultraljud men ärligt talat så är det svårt för en förstagångsförälder att tolka de svartvita flimriga bilderna. Dessutom är alla ultraljudssköterskor och -läkare finskspråkiga så de pratar konsekvent om fostret som "hän" och vi har ingen aning om det är en han eller hon de pratar om. Vi går på känsla och känner på oss att det är en tjej i magen. Det finns många fina flicknamn och jag vill helst att hon ska hetta Hanne (norska eller namn med norsk känsla är ju så fint!) medan han jag bor med tycker mest om namnet Elvira. Pojknamn tänker vi inte på eftersom 1) pojknamn överlag är tråkigare och fulare och 2) det är ju en flicka vi väntar. I förlossningspappren vi lämnar in till TYKS måste vi skriva upp två namn ifall det blir nöddop och vi väljer Erik och Victoria (eftersom de två namnen har burits i tre rakt nedåtstigande led på varsin sida av släkten) och vi är säkra på att de kommer bli andranamn. Det blir mars och Johannes föds. Vi har inga pojknamn på någon lista. I familjerummet på TYKS bollar vi namn. Vi är överens om att namnet ska fungera i flera länder på flera språk (alltså inte innehålla t.ex. å, ä eller ö eller stavas på ett sådant sätt att finskspråkiga och svenskspråkiga uttalar det olika). Jag föreslår Adrian som jag läser i en roman på BB men sist och slutligen bestämmer vi oss för Johannes. Det uppfyller alla våra kriterier, och är ju ursprunget till namnet Hanne som jag länge pratade om. Namnet kanske känns lite nittiotaligt ibland, men framförallt början av 1900-talet när Johannes var det vanligaste pojknamnet i Finland i flera decennier. Det här innebär att vi har många Johannes längre bak i släkten (som vi inte ens var medvetna om när vi valde namn). Den enda som reagerar lite negativt är min mormor som utbrister att vi valt ett "gubb-namn" och det har hon ju rätt i, för hennes generation är namnet Johannes ett namn som gubbar har. 

2019 - Vi väntar vårt andra barn och vi tar inte reda på könet. Jag stänger ögonen nästan helt när läkaren vid ultraljudsundersökningarna undersöker fostrets urinblåsa ifall jag råkat lära mig tyda ultraljudsflimmer sedan förra graviditeten. Men vi känner på oss att det är en pojke. Jag mår ungefär lika dåligt som jag gjorde senaste graviditeten, går upp lika mycket i vikt och hjärtslagen är ungefär lika snabba. I anteckningarna på telefonen har jag skrivit en lång lista med pojknamn som passar ihop med namnet Johannes. För det är ju ett nytt kriterie när det är dags för andra barnet: de två namnen ska passa ihop. Jag googlar populära namn på 1920-talet och läser en lång lista på alla Astrid Lindgrens figurer. Mitt absoluta favoritnamn är Nils men där har svärmor sagt veto. I förlossningspappren till MÖCS skriver vi Henry och Victoria eftersom vi är säkra på att det är andranamnen. När Elvira lyfts upp på mitt bröst så ser jag att det är en tjej men måste fråga förlossningspersonalen som svarar "Jag vet inte, jag kollade inte". Sen när de kollar visar det sig att jag såg rätt och jag får skrota hela listan jag har på telefonen och börja tänka på flicknamn igen. Vi pratade om Elvira fem år tidigare och redan på BB-avdelningen är vi ganska säkra. På fotograferingsstället vid sjukhuset finns en namntavla och vi skriver dit Elvira Victoria när vi tar bild på henne. Men vi känner efter i nästan två veckor, diskuterar namnförslag ibland och sedan bestämmer vi oss. Elvira är precis som Johannes ett namn som var populärt (populärare) vid början av 1900-talet och jag har en släkting några generationer bak som bar det namnet. Den som reagerade negativt denna gång var Jimmys gammelfaster som tydligen har dåliga minnen av en Elvira. 

IMG 20190819 140515 320

Johannes och Elvira. 

Eftersom vi inte ska ha fler barn (sånt man är bombsäker på någon månad efter förlossning) så bjuder jag på mina favoritnamn som aldrig blev använda (och som fungerar bra tillsammans med namnet Johannes): Nils, Zacharias, Frans, Sigrid, Rut, Ingrid och Alva. 

Kommentarer

 • Sandra 03/11/2019 9:05pm (24 månader sen)

  Vi har tagit reda på kön båda gångerna men inte bestämt oss förrän vi sett barnet. Med första gillade jag tex Charlie, men Leon såg inte alls ut som en Charlie 😳 Milea var svårare och där testade vi länge om det var rätt. Min mans kommentar när jag föreslog det, ”är det ens ett namn?!”

  • Eivor 04/11/2019 5:16pm (24 månader sen)

   Viktig poäng att barnet ju ska se ut att höra ihop med namnet också! Det behövs nog en minst en titt på barnet innan man kan bestämma namnet slutgiltigt. Milea är så fint namn! Och vad bra namnen på era barn passar tillsammans 😊

 • Christina 03/11/2019 9:05pm (24 månader sen)

  Så spännande med namn. Vi började fundera tidigt, eller rättare sagt sambon började fundera tidigt på det här med namn. Vi hade listat några flicknamn och några pojknamn. Sen när vi väl fick reda på att det högst troligen var en pojke så beslöt vi oss för antingen Einar eller Alfred. Han var mer en Einar när han kom ut, men namnet Alfred kunde vi inte släppa så det fick bli hans andranamn. Jag sitter redan och funderar på ett fint kompletterande namn till nästa barn. :D Den enda som reagerade negativt på vårt namnval var sambons mormor som hade dåliga erfarenheter av en annan Einar.

  • Sandra 04/11/2019 4:42pm (24 månader sen)

   Vi har ju också Alfred i andra namn åt Leon ☺️ avi kallade honom Alfred i magen ( det var det enda vi INTE skulle döpa honom till pga Alfred E. Neumann i MAD tidningarna 🤦🏻‍♀️). Men sedan satt namnet fast så det blev mellannamn.

  • Eivor 04/11/2019 5:20pm (24 månader sen)

   Vad kul att ni båda har valt Alfred som andranamn! Känns som att det "gubb"namnet blir allt populärare 😉

 • Mimmi 04/11/2019 11:37pm (24 månader sen)

  Så roligt med namn! Jag har länge tyckt om namn på E, och lite ovanligare sådana. När jag och sambon i tiderna var på nån av första dejterna sa han att hans flicka ska heta Eleanor efter bilen i Gone in 60 seconds. Två år senare hade vi en Eleonore Anja Maria 😊 nu funderar jag givetvis på syskon och kommer inte ifrån E-bokstaven om det ska passa.. Starka kandidater för fler flickor: Evelyn, Erin, Esther, men tycker också mycket om Mette och Sienna. Pojknamn: Elton, Einar, Elliot, men sen också Leon och Lou. Får se den dagen vi skaffar syskon vad det blir!?

  • Eivor 05/11/2019 6:46am (24 månader sen)

   Många snygga namn du har där! 😊

Skriv en kommentar