fredag 20 juli 2018 - 13:51

Det här är så spännande, att det inte är klokt!

Sov oroligt hela natten och gick flera gånger in till kontoret för att se om någon kyckling hade kläckts. Blev istället orolig för att ingenting alls hade hänt sen tidigare under kvällen. Men tydligen hade kycklingen bara tagit en välbehövlig vila, för nu händer det massor i äggkläckningsmaskinen, 

och inom en timme (om ens det) så har en kyckling blivit kläckt. 

 

Det här, gott folk, är det mest spännande jag varit med om på länge. 

 

Vill du se videor av när kycklingen blir kläckt så följer du mig på instagram. Carloine heter jag där, och där får du se videor av när kycklingen pickar sig ut ur ägget, bland mina insta-stories. Nu har jag, som ni kanske förstår, inte mycket tid kvar av att blogga.

 

Jag ska bli hönsmamma. För andra gången i mitt liv.

 

aggklack 20.7.2018 1

aggklack 20.7.2018 2

Här ser man några ljusa fjun och en näbb. <3

 

torsdag 19 juli 2018 - 18:49

Nu har förlossningen börjat! (äggrelaterat)

För 21 dagar sen la jag på kvällen sex stycken befruktade ägg av dvärgkochin i en äggkläckningsmaskin. Av dem så var det ett embryo som slutade utvecklas under första veckan. Kvar lämnade fem ägg som jag vänt och vårdat ömt, och jag har fått se dem utvecklas i äggen. 

 

Nu har äggen rullat på sig ett par dagar av sig själv, och nu händer det. Det första av alla fem ägg har påbörjat att picka sig ut genom äggen, och jag är så upp i varv att det inte är klokt. 

 

JAG SKA FÅ SE KYCKLINGAR KLÄCKAS!!!

 

Och du också. Kommer att fotografera processen och lägga upp här på bloggen, 
men vill du vara först med att se allt så får du ta och följa mig på instagram. 
Carloine heter jag där och laddar upp allt på instagram-stories.

 

aggklacks 19.7.2018 1

Så här ser det ut nu. Spännande!

torsdag 19 juli 2018 - 11:10

Ta hand om vaginan

Ibland känns det som att det här livet går ut på att vänta på bättre tider. Ju äldre man blir, desto bättre blir livet. Men hur jobbigt är det inte att ha vetskapen om det, medan man är 15 år och 15 år ifrån att kunna bli lite tryggare och lugnare?

 

Jag scrollade igenom instagram och såg hur Cissi Wallin delat med sig av en undersökning Aftonbladet gjort, där det kommit fram att en av tio unga kvinnor vill operera sitt kön. Med unga så menar jag kvinnor i åldern 16 till 29 år. De över 30 har accepterat sitt underliv så som det är skapt, eller får annat att tänka på.

Gick in på facebook och scrollade, och ser att Amanda delat med sig av samma nyhet.

 

Jag tycker bara det har gått och blivit en knasig värld vi lever i, och det är ett under att man har klarat sig utan större men.

För i butikerna finns det parfymerade bindor så ens menstruation ska dofta blommor, reklamer i tv som berättar för en hur bekväm man känner sig när man är len (jag måste vara en ytterst obekväm människa) och människor som på allvar funderar att skönhetsoperera sitt könsorgan för att göra det mer attraktivt. För andra? För en själv?

 

Ska jag berätta en hemlighet? Könsorgan är aldrig attraktiva, hur vi än skulle operera dem.

Men vi alla har dem, och alla är lika unika och individuella som personen som har dem.

 

Även om inte pressen var lika stor när jag var yngre och porren inte var lika tillgänglig (eller så hade jag inte lika stort behov att söka efter den),

så kunde även jag tänka om mitt underliv såg ”normalt” ut, speciellt efter att ha läst tonårstidningar för unga tjejer.

Medan andra fyllde ut sina bh'ar med papper och sockor, så gav även jag mina bröst en extra tanke om de borde vara större. Om jag borde vara vackrare och mer attraktiv. Inte för mig själv, men för någon annan.

 

Tänk då att leva idag, där så många får bilder av andras könsorgan skickade till sina telefoner. Där du bara behöver skriva en bokstav fel för att hamna på en porrsajt, eller där reklambilder är övermanipulerade och där många tror att en kvinnas könsorgan ska se ut som ett litet barns,

eller att kvinnor med hår på benen och under armarna är utomjordingar.

 

Vi måste börja bli snällare mot oss själva och andra, och sluta vara så kritiska mot våra egna kön. Som på sant. Det finns annat att lägga energi på, och andra att ge sin energi åt (ifall du umgås med en porrskadad person).

För sist och slutligen är det ganska tråkigt att vänta 15 år på något man kan börja göra redan idag.

 

vagina2

En hårig snippa från pixabay.

 

Dagens tips från mig till dig:

- Ta hand om snippan. Ge den den bästa vård du kan.

- Ta hand om ph-balansen. 

- Låt den luftas.

- Spruta inte parfymer på den.

- Gå regelbundet på papa-prov.

- Sluta fokusera på hur den ser ut, och istället fokusera på hur den mår. Ingen kommer att döma dig på grund av ditt utseende av könet, och skulle någon av någon orsak göra det, så är det ingen du vill umgås med.

onsdag 18 juli 2018 - 19:43

Se äggen kläckas!

Idag tänkte jag testa för skojs skull att spela en video på youtube för äggen i äggkläckningsmaskinen. Eftersom jag har gått och blivit crazy chicken lady, så fanns "chick sounds to help your chicks hatch" bland mina rekommenderade videor, och efter bara ett par minuter av ljudet av videon började det hända saker med äggen.

 

De rörde på sig!

 

De har redan rört på sig ett par dagar, eftersom jag la märke till det medan jag vände dem, att de ändå for lite hur de själv ville efter en stund. Men idag lyckades jag inte bara se, utan även fånga deras rörelser på film! Och nu rör de på sig så mycket, att det inte skulle förvåna mig om jag har tillökning i hönsfamiljen när som helst.

 

Vill du se ägg kläckas så kan du ta och följa mig på instagram och se mina insta-stories videor. Jag kommer att ladda upp så mycket jag kan, och spara varje video, för det här med att kläcka ägg i äggkläckningsmaskin är nog något jag bara gör en gång i livet. 

 

Spännande tider nu, gott folk. <3

 

På instagram heter jag carloine, följ mig där för att se äggen kläckas.

 

onsdag 18 juli 2018 - 10:28

9 bilder från 2009

Vet inte vad som fick mig att börja gräva fram gamla skivor med inbrända bilder på sig, men igår fick jag uppleva en härlig nostalgitripp när jag tittade igenom gamla skivor från gamla tider. 

Det är ju inte första gången jag delar med mig av mitt tidigare liv åt er, men det här är osedda bilder, som inte ens finns på facebbok. Ni får lov att ursäkta kvaliteten på bilderna, för på 2009 var det fullt accepterat med små och pixliga bilder. Sociala medier var ännu inte allt här i världen.

 

Bild008

Jag och mammuten.

 

2009 var året då en mammut gjorde turné, och hittade till Vasa torg. "Folk kretsar runt den och fotograferar. Dagisgrupper kommer och går, alla vill klappa och beundra den." skrev ÖP då, och självklart skulle jag ha en selfie med mammuten.

 

Bild072

Jag som en skrämmande björn.

 

Majoriteteten av min klass vid yrkesinsitutet läste kombinerad studentexamen, men inte jag. Visst kunde jag känna mig lite utanför de veckorna de var inne i stan och läste studenten, medan jag satt och kodade tv-spel med datanomer (skoja ba; kodar dataspel alla gånger framför att läsa student och datanomerna var jättetreviga). 

Att få se alla klä ut sig till ABI09 och åka iväg på kryssning var kanske det enda som hade lyckats locka mig till en kombi-examen, men jag fick lite smak av hur det var att vara student då jag fick prova klasskompisens utklädnad.

 

Ursäkta kvaliteten. 2009 var detta helt accepterat.

 

Det var en hysteriskt rolig dag.

 

faroarna

Jag på ett högt berg på Färöarna, 2008.

 

Den här bilden är inte från 2009, men "9 bilder från 2009" var en mycket bättre rubrik än "8 bilder från 2009 och en från 2008". Här står jag i alla fall på ett högst upp på ett berg vid Färöarna. Jag och min bästa vän hade turen att slippa iväg på tre veckors praktik dit, och fick testa på livet som fotograferar vid Sosialurin, som är öns näst största dagstidning.

 

Vinner jag en vacker dag på lotto så betalar jag först av bygglånet, köper en ny bil, ger mamma en massa pengar och tar sedan med mig Fredrik till Färöarna. Vackrare plats på jorden finns inte och jag längtar tillbaka så gott som varje år.

 

IMG 6157

Jag tog körkort.

 

Började ta mitt körkort 2008, men pengarna tog slut och jag fick förtjäna ihop lite till innan jag 11.02.2009 fick körkortet. Jag var så otroligt stolt, och är än idag chockad över hur jag lyckades klara körkortet i stan med de konstiga trafikreglerna. Andra skedet tog jag i Vasa, vilket var mycket behändigare då jag trots allt hade bott i stan sen 2006.

 

Bara nån dag efter att jag fick körkortet så åkte jag ner till Åland för att närvara på min kusins bröllop. En av dagarna så hade jag lånat pappas bil för att hälsa på fammo och faffa, och blev på hemvägen stannad av polisens razzia. Jag blåste noll, önskade dem en trevlig dag och när jag skulle iväg så startade inte bilen.

Jag såg i backspegeln hur poliserna tittade på mig, och när jag för tredje försöket inte lyckats få igång bilen hade jag en polis vid rutan som frågade om jag behövde hjälp.

 

"EEEH NÄÄÄ, jag har just fått körkortet!" svarade jag, och just då i denna sekund lyckades jag få i ettan och slirade iväg. Kommer aldrig att glömma min första razzia.

 

IMG 6429

Fantomen och Mohicana som stadsbor.

 

Jag har haft katterna i mitt liv sen 2007 (Fantomen) och 2008 (Mohicana), och slutar aldrig att förundras över hur annorlunda de såg ut som stadsbor. För det första så var de innekatter, så deras tassar hade fullt av långt hår mellan tårna. Dessutom så hade de inte lika fin päls. Den var mycket kortare och även om jag vet att det är Mohicana och Fantomen på bild, så ser det inte ut som dem idag. 

 

Mohicana har för övrigt alltid varit svår att fånga på bild.

 

IMG 8394

Jag simmade.

 

Jag har hela mitt liv älskat att simma och bada, så förstår inte varför jag på senare tid inte vågat ta mig ett dopp. Kanske är det för att jag är medveten om att vattenkvalitén inte är i toppskick här (vattenloppor och alger som härjar på), eller för att mormor skrämde upp mig att gäddan biter mig i tårna när jag var yngre. 

Varför det skulle ta över 10 år för mig att bli rädd för en gädda vet jag inte.

 

Mitt mål nu för sommaren är att leta upp en fin strand, med bra vattenkvalité och sen hoppa i. Jag måste simma. Nu.

 

IMG 9228

Jag kände mig fin.

 

Jag hade turen att bo i en tvårummare mitt i stan, med stor inglasad balkong, och det var här jag spenderade mycket av min tid i lägenheten. Här kände jag mig för övrigt mycket fin. Tycker det är kul att få se tillbaka till bilder där man tydligt kan minnas hur fin man kände sig, även om man inte kan känna igen sig själv idag och har valt andra skönhetsalternativ, för det är känslan jag känner i bilden.

 

Jag kände mig fin och till Caroline 2009 vill ja ba säg; you go girl! 

 

IMG 9609

Jag fyllde år. Det här är vad jag fick.

 

Har ingen aning om vad boken handlade om eftersom jag läste den med ögonskyddet på, men det här är i alla fall en nybliven nittonåring du ser på bild. Att fylla nitton år var för övrigt den sämsta födelsedagen jag kan tänka mig.

Jag var ensam. Vaknade upp med sjuk mage. Toaletten fick stopp och svämmade över och jag grät efter att ha varit vaken endast tio minuter. Vilken tur att livet ba blev lättare efter den dagen.

 

skolavslutning 29.5.09 4

Jag tog examen inom audiovisuell kommunikation.

 

Som avslut blir det en bild från då jag efter mycket om och men tog examen vid Vasa yrkesinstitut. Nybakad medieassistent, inom audiovisuell kommunikation, och så otroligt stolt, nöjd och slut i en 15 euros klänning från H&M.

Eftersom jag tog examen fyra månader tidigare än resten av min klass till närvårdare, så var jag inte med om samma dimenssionsceremoni, så jag är glad att jag åtminstone fick uppleva det 2009. Det här var en bra dag.

 

tisdag 17 juli 2018 - 21:02

Hett tips:

Dagens heta tips från mig, till dig:

bygg aldrig en hage / rastgård i 34° värme. I stekande sol. Utan vind eller skugga. Du kommer att förgås.

 

 

Obs! Det går att bygga precis vad du vill i denna värme, för min hage är nu nästan klar. Den blev större än jag hade tänkt och gallret tog slut snabbare än jag hade trott, 

men stadig är den och bara jag får tag i mera galler så får hönsen springa runt och jag slappna av.

 

Kan behövas.

 

tisdag 17 juli 2018 - 05:00

4 tecken på att du är i Jakobstad

I lördags fick jag äran att närvara vid min lillasysters och hennes fästmans förlovningsfest. Det var en så otroligt fin fest, och jag fick lära känna så otroligt många fina människor att jag blev helt känslosam efteråt. Kärlek gör mig känslig, lycklig och varm,

och det är de tre orden som kan beskriva den känsla som följt med mig efter den vackra lördagsdagen.

 

Och även om Jakobstad inte varit min hemstad sen 2006, så känns det som att komma hem samtidigt som man bara är en turist i en stad. En halvt mystisk känsla att känna, eftersom jag har skapat mig ett hem 140 kilometer bort. Men Jakobstad är den stad jag växte upp i, och det kommer att för alltid att vara min hemstad, även om mitt hem är någon annanstans.

 

Men så mycket har hänt. Inte bara har mina småsyskon lyckats växa upp till vuxna och förståndiga människor. Hela staden har förändrats, och ingenting är sig likt.

Men det finns vissa kännetecken som får dig att veta att du har kommit till Jakobstad.

 

Här är fyra tecken på att du är i Jakobstad

 

Alla rondeller.

Du hinner knappt in till centrum innan du möts av tre rondeller. Sen verkar det som att Jakobstad börjar komma ikapp Åland och alla deras rondeller, för det har ploppat fram en hel massa rondeller på vägarna.

 

Ingen blinkar i rondellerna.

Jag vet inte om det är för att 70% av alla rondeller är minimala i sin storlek, eller för att alla i Jakobstad är tankeläsare, men ingen blinkar i rondellerna.

 

Det är en himla massa enkelriktade vägar.

Det är ett under hur jag har lyckats ta första skedet av körkortet i Jakobstad, för det är ju som att köra i en labyrint där man var och varannan väg hamnar på en enkelriktad väg. Tacka vet jag Vasa som är som en fyrkant, eller Petalax där det inte existerar någon trafik. Alls.

 

Konstiga trafikregler.

Det verkar som att Jakobstad är staden högerregeln glömde, och där du mitt i allt får en triangel och får väja för människor som kommer från mindre vägar än du kör på.

 

 

Och det var det jag kom fram till under den korta tid jag körde runt i stan. Resten av tiden jag spenderade där umgicks jag med familjen och åt en mycket god glutenfri smörgåstårta.

Tack igen syster för den fina förlovningsfesten. Tack för familjer. Tack för kärlek.

 

jeppis1

Från jeppisdagan för ett par år sen

måndag 16 juli 2018 - 12:14

Jag blev intervjuad, här är artikeln!

Just nu kan du se ett välbekant ansikte med detsamma du klickar dig in på Vasabladet eller Österbottens tidning, och det är inte Trumputin jag talar om. Det är jag och Blondie som syns.

Förra veckan fick jag finbesök av Vasabladet, och resultatet blev denna fina artikel du kan läsa här.

 

36937356 10156472367659184 5370987591560593408 n
Jag och Blondie. Foto: Fredrik Westblom.

 

Man ska ju inte få klaga över värmen, speciellt inte efter den långa och kalla vintern vi fick uppleva, men kan det som inte vara någon balans i temperaturen? Minus trettio är för kallt, och plus trettio i skuggan är för varmt. Dessutom har vi turen att ha byggt huset på en plats där det inte blåser, så det känns alltid varmare än det är.

Kom ihåg att ta hand om era djur och se till att få i er själva tillräckligt med vätska. Har ni äldre anhöriga, ring och se hur de mår och påminn dem att dricka.

 

Skarmavbild 2018 07 16 kl. 12.11.36

Klicka på bilden för att komma till artikeln.

 

 

Den här veckan blir det förhoppningsvis tillökning i hönsfamiljen. Idag är det sista dagen jag vänder äggen jag har i äggkläckningsmaskinen, och sen är det bara att vänta och hoppas på det bästa. Dagarna har gått så snabbt och det känns otroligt att tänka att jag snart får se små kycklingar picka sig ut ur äggen.

 

Vet att mitt liv lite (och inte så lite heller) kretsar kring höns just nu, men inatt drömde jag samma dröm jag drömde för snart två veckor sen. Då drömde jag att kycklingarna hade kläckts, och även om det var en dag för tidigt, sände jag iväg ett meddelande till han som hade hönsen och frågade om kycklingarna hade kläckts. Det hade de.

Inatt drömde jag samma samma sak, samma dröm. Så kanske är det en sanndröm, och de små liven är redo att komma till världen.

 

Tiden får utvisa det.

 

måndag 16 juli 2018 - 04:00

Veckans horoskop, vecka 29

Denna veckas horoskop blev väldigt andligt av sig, men jag tror att ni förstår vad orakelkorten vill ha att säga. Hoppas ni får en alldeles underbar vecka. Ta hand om er, alla hjärtan.

 

vadur

Väduren 21 mars – 19 april

Väduren (Skydda dig själv)

Du har fått det här kortet för att du kan känna en förhöjd känslighet för energier just nu. Denna känslighet betyder att du tar på dig andra människors energier utan att veta om det, och det kan göra att du känner dig trött, ofokuserad eller upprörd.

På samma sätt som att du inte skulle gå ut i ösregn utan paraply så är det viktigt att använda ett ”energiparaply” när det regnar energier. Det går att umgås med andra utan att dra till sig deras energier som en våt svamp.

 

oxen

Oxen 20 april – 20 maj

 

Oxen (Skaparkraft)

Med det här kortet så ska du bli påmind om dina medfödda andliga förmågor. Kanske har du klagat på något eller känt dig som ett offer för någon annans vilja. Det här kortet är en påminnelse om att du har kraft att förändra allt i ditt liv genom att använda dina naturliga andliga förmågor till manifestation.

När du klagar ger du bort energin till andra. Byt ut din gamla vana att klaga mot visualisering och vilja som är ett mer hälsosamt sätt att få det du vill ha. Du har kraften!

 

tvillingarna

Tvillingarna 21 maj – 21 juni

 

Tvillingarna (Hjärtchakrat)

Svaret du söker finns just nu i ditt hjärta. Var öppen för att ge och ta emot kärlek. Lita på dina känslor. Ditt hjärta är vist och det efterlyser viktiga förändringar. Öppna ditt hjärta för kärleken. Kanske har du blivit sårad i tidigare förhållanden och då byggt upp ett skydd mot mer smärta. Det här kortet försäkrar dig om att det är tryggt för dig att känna kärlek och andra känslor.

 

kraftan

Kräftan 22 juni – 22 juli

 

Kräftan (Solarplexuschakrat)

Det är tryggt för dig att vara kraftfull och ta kommandot över ditt liv på ett positivt sätt. Det är ofarligt för dig att använda din kraft på ett kärleksfullt sätt. Varken ditt ego eller ditt hjärta vill missbruka den kraften. Kom ihåg att kraft inte är detsamma som aggressivitet, utan det betyder att man är äkta gentemot sig själv och andra.

Detta kort vill även påminna dig om att ingen annan kontrollerar dig, eller skulle kunna göra det, utan din tillåtelse.

 

lejonet

Lejonet 23 juli – 22 augusti

 

Lejonet (Var villig att förlåta)

Det här kortet är en uppmaning till att läka ilska som har att göra med tidigare erfarenheter och relationer. Den gamla ilskan har blivit som en barriär som står i vägen för det du önskar. Detta är ett mycket viktigt budskap och det enda som behövs är ett uns villighet att förlåta.

Du behöver inte förlåta händelsen som inträffade i ditt förflutna. Det enda du behöver är att vara villig att rensa bort det gift från ditt hjärta och sinne som har skapats av att inte ha förlåtit.

I detta avseende byter du ut smärta mot frid. Du kommer att få tillbaka ökad frid i sinnet, förnyad energi och förmåga att fokusera.

 

jungfrun

Jungfrun 23 augusti – 22 september

 

Jungfrun (Bli fri från beroende)

Det är dags att släppa beteenden som hindrar dig att nå det ditt hjärta längtar efter. Det här kortet kommer till dig för att bekräfta vad du redan vet: det är dags att släppa beroendemönster eftersom de påverkar din hälsa, din lycka och ditt livssyfte. Detta kan handla om beroenden i form av mat, sex, relationer eller annat med livsstilen att göra.

Var helt ärligt mot dig själv och erkänna att dessa beroenden slösar bort din tid, stjäl din energ och finn någon som stöttar dig genom varje steg när du låter begäret och andra beroendesymtom läka ut.

Att hitta nya vägar och sätt att leva på är inte något som sker över natten, men det går om man ger det tid.

 

vagen

Vågen 23 september – 22 oktober

 

Vågen (Släpp taget)

Släpp taget om sådant som inte längre tjänar dig eller ditt syfte. Kanske har du en aning vad det handlar om, men att tanken på att gå vidare med det skrämmer dig. Kanske känner du dig hindrad från att förstå ditt livssyfte. Därför har du fått detta kort för att få ett lugn av att det är helt okej att släppa taget om det som håller dig tillbaka, och känna dig trygg att våga satsa och ta ett steg närmre mot dina drömmar.

 

skorpionen

Skorpionen 23 oktober – 21 november

 

Skorpionen (Integritet)

Se till att dina handlingar motsvarar dina värderingar och din inre vetskap om vad som är rätt för dig. Detta kort är som ett svar på dina frågor eller böner om ökad glädje och självkänsla. Gör bara saker som du tycker är rätt. Detta baseras enbart på din egen uppfattning om hur man uppför sig och inte någon annans. När du gör saker som du känner skam eller skuld över, bryter du samtidigt ner ditt självförtroende. Om man vänder på det så kan du känna dig stlt över dig själv när du bara gör saker som du känner är rätt.

Återigen handlar det om din egen moraliska kompass, ingen annans.

 

skytten

Skytten 22 november – 21 december

 

Skytten (Sakralchakrat)

Just nu är du mycket känslig för kemikalier, tillsatser, processad mat och energier. Respektera din känslighet genom att undvika saker, situationer och relationer som är hårda och obehagliga. Hantera din känslighet på ett hälsosammare sätt.

Sakralchakrat är det andra energicentret i kroppen och det sitter mellan svanskotan och naveln. För att balansera detta chakra så kan du föreställa dig hur det strålar med en ren och klar orange färg.

 

stenbocken

Stenbocken 22 december – 19 januari

 

Stenbocken (Baschakrat)

Välj att bara tänka positiva tankar om ditt hem, din karriär och din ekonomi eftersom din ord bestämmer resultatet.

Detta kort pekar på att du är fokuserad på dina materiella behov såsom att önska mer pengar. Det är viktigt att du bara använder positiva ord och fraser för att beskriva din nuvarande situation. Affirmera dina önskningar som om de redan vore verkliga. Undvik oro eller någon diskussion som kastar dig i en offerroll.

Baschakrat finns längst ned på din ryggrad, och är det energicentrum som styr vad du känner inför dina materiella behov. Andas in och föreställ dig hur du sänder helande ljus till ryggradens slut.

 

vattumannen

Vattumannen 20 januari – 18 februari

 

Vattumannen (Lyssna till dina intuitiva känslor)

Du har fått det här kortet för att du ställt en fråga som din kropp redan har svarat på genom fysiska och emotionella känslor. Nu uppmanas du att lita på dina känslor och omedelbart handla i enighet med dem. När vi står inför vissa val i livet så kan det vara svårt att veta om vi gör val på grund av vad vi tror andra vill att vi ska göra, eller om det är för att vi riktigt vill det.

Lyssna till din magkänsla och hjärta, för det är där du känner om det val du gör är rätt.

 

fiskarna

Fiskarna 19 februari – 20 mars

 

Fiskarna (Visualisera framgång)

Det här kortet vill stärka ditt självförtroende och befria dig från den oro du känner just i den här situationen. Se dig själv lyckas i den här situationen och tro på att det ska gå bra. När du förväntar dig det bästa så lockar du fram det bästa hos dig själv och andra.

 

söndag 15 juli 2018 - 10:58

5 saker jag lärt mig av att ha höns.

Trots att många avföljde mig på instagram i samband med att jag skaffade höns, så har min första vecka som hönsägare varit underbar. Trots att jag fått helt nya rutiner i mitt liv, och haft lite smått panik vissa stunder. Om folk avföljer mig för att de inte vill se söta videor av kycklingar, så får de väl göra det då.

 

En vecka som hönsägare, det här är vad jag har lärt mig:

 

Höns bajsar. Massor.

På alla videor och forum jag lärde mig om hur man tar hand om små kycklingar, så nämnde alla att det är ytterst viktigt att man håller koll på kycklingarnas rumpa. Tydligen kan bajset torka fast och det kan vara livsfarligt för de små liven.

Dock har jag inte märkt av något sånt, utan haft turen att alla mina kycklingar har haft en väl fungerande mage, och hönsbajs är inte så farligt.

 

Höns klottar. Massor.

Ungefär samtidigt som jag tog bort pafflådan för de minsta kycklingarna, så började de även äta och dricka från samma automat som de äldre kycklingarna. Dock lämnade jag kvar de mindre skålarna för kycklingarna, ifall att de ville ha lättare tillgång till mat och vatten, men det är ett heltidsarbete att hålla de rena.

Hönsen sprätter spån i vattnet. De minsta kycklingarna dansar runt i vattenkoppen, och tydligen är det roligare att kasta ut fodret på golvet, så de får ha lite skattjakt när de söker efter mat. Jag är ba den där typen som ger dem mat och städar upp efter dem.

 

Höns är envisa.

De äldre kycklingarna visade tydligt åt mig att de inte ville ha de minsta i en pafflåda, och fick sin vilja igenom. Sen dess så har de tagit på sig rollen som storasyskon, och de vill lära dem allt. Och de är envisa och tålmodiga, hönsen.

En kväll funderade jag vad Luna höll på med, eftersom hon flög upp och ned i min famn. Hon tycker ju inte ens om att mysa så mycket. En kort stund senare insåg jag varför; Gullefjun och hens vänner flög upp i min famn uppefter mitt ben.

De är envisa, stolta och roliga fåglar. Och de ger sig inte vid det första (eller tionde) försöket.

 

Höns ger dig smått panik.

Två gånger har jag fått sända iväg bilder och meddelanden till Sandra, då jag trott slutet varit nära för de minsta kycklingarna. Första gången var när jag tittade till dem innan natten i förrgår, och såg att de minsta kycklingarna inte var under sitt värmetak. Istället hade de kämpat sig upp till sittpinnen, och låg och myste med de äldre kycklingarna.

 

"VA SKA JA JÖÖÖ? BRYTER DI NACKAN ÅV SE TÅ DI FAR NER?"

 

De bara flaxade ner lugnt.


Andra gången var igår, när jag såg att Gullefjun var helt uppsvälld över bröstet. Trots att Gullefjun mådde bra, sprang runt, åt och drack mat så tyckte jag att det såg inte klokt ut. Det var som om hon hade ett enda stort silikonbröst.

 

"VA ERE FÖ FEJL PÅ GULLEFJUN? HÅLLER ON PÅ TI SPRÄNGAS?"

 

Tydligen hade hon bara ätit mat, och då kan det se ut så.

 

Höns är underbara.

Det underbara med djur är att få se dem ha sina egna personligheter och att lära känna dem. Ingen av våra katter är ju samma till sättet, inte heller kycklingarna. Jag var lika envis som hönsen kan vara, med att göra dem så pass tama att de känner sig trygga i att komma upp i min famn. Nu varje kväll innan det blir läggdags för dem (som tydligen är 21:15) så flyger alla upp i min famn för att mysa. Dock är det bara Blondie som vill mysa dygnet runt med mig, och det är för tidigt att säga vilka av de minsta kycklingarna som blir lika mysig som hon.

Det går ju bra nu, men undrar hur det blir när alla blivit större och jag dessutom har dvärgkochin med i gruppen (åh gud, hur ska det gå att föra dem samman?). Varmt och gosigt är det i alla fall.

 

Det är fortfarande avkopplande att få spendera tid i hönshuset (förutom när de ger mig panik) och se de små liven ha det bra. Jag har inte ångrat mig en sekund att vi skaffade höns. Nu skulle jag uppmuntra alla som kan och vill ha höns att ha ett gäng glada höns. 

 

 

Och ni som tycker om mina uppdateringar om hönsen (följ mig på instagram, carloine heter jag där, om du vill ha mer) kommer verkligen att tycka om denna vecka som kommer nu. Det är dags för kycklingarna i äggen att kläckas!

 

37193451 10156191790073880 2463110327747739648 o
Så här ser det ut varje kväll när hönsen gått och lagt sig.
Från vänster är Blondie, Luna, Is, Eld och Gullefjun.