bloggheader6

5 sätt vända på dåliga, förfärliga, riktigt hemska dagar – till en bra dag!

Skrivet av Caroline Eriksson 30.10.2018 | 0 Kommentarer

När vaknade du senast upp på fel sida? Nu menar jag inte att du rullat över till andra sidan av sängen, även om jag gör det varje morgon Fredrik stiger upp före mig (försöker så gott jag kan varje natt att ta över en centimeter per centimeter, moahaha). Nej, det här blogginlägget kommer att handla om de dagar du vaknar upp på ett riktigt dåligt humör.


Du vet när du inte kan skaka av dig känslan av att vara ur balans. Morgonkaffet hjälper inte, dessutom var det inte så gott. Du har en dålig hårdag, stressmage och håller dessutom på att bli försenad till arbetet. Utomhus är det så pass många minusgrader att du behöver skrapa rutorna på bilen. Dessutom verkar isen ha separationsångest, eftersom den vägrar ge med sig för fönsterskrapan.

En sån dag.

 
Går det att vända på såna här dåliga, förfärliga, riktigt hemska dagar – till en bra? Eller är det bara att ta och kasta fönsterskrapan till skogs och gå in för att lägga sig igen?

Ja! Inte till att kasta fönsterskrapan, för den kan du behöva. Men du kan vända på dagen, och den kan (tro det eller ej) bli riktigt bra.

 

caroline ootd 15.10.2018 6

Nu ska vi se om jag kan få ett leende på läpparna.


1. Hjälp en främling.

För inte så länge sen var jag i butiken och var på ett sådant där humör där jag helst inte ville träffa eller prata med någon. Dessutom hade jag lite bråttom, för jag hade så mycket annat jag ville göra under dagen. Men så vid kryddhyllan stod ett par personer och hade en lång diskussion om något. De var rakt framför den plats jag ville stå på, och jag kunde inte komma förbi. Så jag fortsatte gå runt i butiken, la det sista jag behövde i varukorgen, och återvände i hopp om att kryddhyllan var ledig och redo för mig.

Men nej. Där stod de ännu, fortfarande mitt inne i en diskussion. Jag tjuvlyssnade (för vad annars skulle jag göra?) och hörde att jag kunde hjälpa till. På så sätt så blev både deras, och mitt, problem löst och jag kunde börja söka efter min krydda. Visade sig dessutom att de var ute efter samma krydda, och när jag var den första att hitta den så räckte jag en påse till dem också.

 
Nu behöver du kanske inte gå fram till varje främling och börja prata, men istället för att sura så kan du hellre se om du kan vara till hjälp. Här kunde jag ha gjort valet att stå och glo tills det blev min tur, eller hjälpa till eftersom jag här kunde bidra med något.

Du kan hjälpa någon som tappat sina matvaror på marken (de har säkert också en skitdag på gång), hjälpa till att öppna dörren för någon eller skotta lite snö om du känner dig hurtig.

 

Man blir alltid mycket gladare när man kan hjälpa andra.

 
2. Ge en komplimang.

Något jag försöker bli bättre på är att ge komplimanger. Inte bara komplimanger där jag tycker att någon har gjort ett bra arbete eller ser extra fräsch ut för dagen (även om jag också ger såna komplimanger), utan där man kan ta fasta på de saker som många kanske inte tänker på att man kan ge komplimanger för.

Till exempel hur du uppskattar hur en annan person har en härlig humor, är duktig på att tala eller bara är en person som du uppskattar att ha i ditt liv.

Ge en komplimang idag till din partner, mamma, syskon, kollega eller chef.


Och ja, det viktigaste av allt: du måste ju mena dessa komplimanger du delar med dig av.

 
3. Skriv om det / tala ut.

Om det är något jag har lärt mig av det här livet är att jag får så mer perspektiv över mina problem om jag endera skriver eller talar om det. Som ett extra plus i kanten kan jag även se allt lite klarare.

Du behöver inte skriva ut dina problem i en facebookstatus, för det kan även fungera bra att skriva det till pappers. Tycker du inte om att skriva kan du istället ta inspelningsfunktionen på telefonen och spela in dig själv när du talar om hur dålig din dag är.

När du sedan lyssnar till dig själv så kommer du att lägga märke till att allt du varit rädd för eller upplevt under dagen kanske varit mindre än vad det känts som. För ofta krävs det inte mycket för att man ska känna sig som en tickande atombomb när man har riktigt dåliga dagar. 

 
4. Krama ett djur!

Om det finns något jag verkligen uppskattar i mitt liv är att jag har så många djur. Varför? För att de ger mig så mycket tillbaka, samtidigt som jag får ta hand om dem. Vem som helst blir glad av djur, och att få krama ett valfritt djur kommer att höja ditt mående betydligt.

Har du inget djur själv så kan du fråga någon om du får låna deras hund för en promenad, eller bara sitta och se på fåglarna som ännu inte flyttat söderut.

 
5. Rensa dina planer, och gör rum för det du behöver.

Nu kanske du hade mer inplanerat under dagen, förutom arbetet som du inte kan avboka. För vi är ju trots allt alla vuxna och kan inte stanna hemma bara för att vi är på dåligt humör.

Men det vi kan göra är att arbeta och sedan gå hem för göra rum för det vi behöver. Istället för att göra allt det du skulle göra efter arbetet: rensa dina planer och stanna hemma för att ta hand om dig själv.


Bada badkar, ät något gott, drick en öl, se en film, läs en bok. Ha en riktigt myskväll.

 

6. Tadaa! Blev du överraskad nu? Om inget av dessa punkter fungerar och du är fortfarande på ett humör där du hatar allt och alla: spendera hela dagen med att se på en massa roliga videos på youtube, och prova på nytt i morgon.

 

Har du tips på hur man kan vända en skitdag till att bli en primadag? Dela med dig!

 

caroline ootd 15.10.2018 4

Hoppas du får en underbar dag!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar