bloggheader6

Blyförgiftade örnar

Skrivet av Caroline Eriksson 29.02.2016 | 0 Kommentarer

Som ni kanske listat ut så känner jag extra mycket för örnar. De är mäktiga och vackra. Igår läste jag en ledsam artikel i Vasabladet om Villieläinhoitola  i Replot, och de fem örnarna som varit blyförgiftade. Fem blyförgiftade örnar på ett år. Endast en som är i livet och vårdas idag. Alla örnar har hittats i närheten av Bergö, alltså i "min" skärgård. Örnar som jag kanske har sett, fotograferat och blivit förtrollade av.

 

Många av mina vänner jagar och har meddelat mig att i älgjakten är fortfarande bly lagligt, men inte vid sjöfågeljakt. Eftersom en örn inte skulle gå och äta bly av sig själv måste ju örnen få i sig det på något annat sätt. Jag vill inte spekulera längre än så och anklagar ingen. Men det är ledsamt att så många örnar blivit drabbade på kort tid.

Jag har personligen inget emot jakt, och skulle säkert vara med själv om det vore roligt att gå runt i skogen en hel dag. Utan toalett. Varför bly fortfarande används kan vara för att det tar bättre, är billigare (?) och att många äldre vapen kräver bly.

 

Men bly har också negativa miljö- och hälsoeffekter.

 

En örn som är blyförgiftad får symptomen att de inte kan använda sina ben längre, svullen kräva (krävan är en utvidgning av matstrupen där mat kan förvaras) och allmänt försvagat allmäntillstånd. Som tyvärr leder till döden.

Örnar är fridlysta och böter på en havsörn går på 7400€ om man på något sätt skadar den. 

 

 

Är du jägare och funderar på blyfri ammunition så är det här en fin sida, som räknar upp för- och nackdelar med att byta ut bly till annat alternativ. Och så håller jag tummarna att mindre örnar blir blyförgiftade i framtiden.

 

eagle1eagle2

 

Den här bilden är lite speciell. Man ser en svan och hens unge, och i bakgrunden sitter två örnar på samma sten. När två örnar blir kära så lever de tillsammans livet ut. Endast om en av örnarna dör, så hittar den andra en ny och yngre partner.

 

eagle3

Alla bilder är fotograferade av mig.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar