bloggheader6

Fel nationalsång pga språket?

Skrivet av Caroline Eriksson 28.05.2016 | 1 Kommentarer

Jag har slutat bli förvånad över vad som står i tidningarna nu för tiden. Är det inte posten som är mångsysslare som vårdare, gräsklippare och nu delar ut lån så ska nationalsången bytas ut. Ett förslag från samlingspartiet. Från svenska yle så citerar jag:

"Samlingspartiets unga i Birkaland motiverar sin motion bland annat med att Finlandiahymnens betydelse för den finländska kulturen är mycket större än Vårt lands motsvarande. Vidare konstateras att dikten är skriven på finska, i motsats till Vårt land."

 

Är kanske opartisk, eftersom jag är uppvuxen i Jakobstad. Men jag hejar på Runeberg och Vårt land. Sen är det lite konstigt hur de glömmer att kompositören till Hymn ur Finlandia Janne Sibelius var svenskspråkig. Om det nu är språket som det handlar om.

 

Ska man se till texten så hejar jag fortfarande på den som är mer glad. Jag blir lite rädd av finlandiahymnen. "O Finland, se, din morgonljusning randas, och natten skingras, hotfullt mörk och lång.". Medan man i "Vårt land" sjunger "Se, ur vår kärlek skall gå opp, Ditt ljus, din glans, din fröjd, ditt hopp." (även  om  de  sjunger  också  att  vårt  land  är  fattigt, men  de  ljuger  ju  i  alla  fall  inte). 

 

 

Vilken sång hejar du på i NSC?

(National song contest)

 

Ni vet kanske redan att jag är trött på regeringen. Den tid och de pengar de sätter på att fundera på nationalsången, skulle de istället kunna sätta på vården av alla som behöver.

JOHANVSJANNE

Runeberg och Sibelius. Bilderna är tagna från googles sida, från bilder man får använda och ändra. 

Kommentarer

  • Tove 28/05/2016 12:29pm (6 år sen)

    Med tanke på att Sibelius skrev Finlandia som ett instrumentalt verk och inte alls tyckte om att folk skulle envisas med att sjunga den tycker jag att förslaget är väldigt respektlöst mot det här landets främsta tonsättare...

    Och sen för att inte tala om hur mycket finare Finlandia är och hur mycket mer ont det skulle göra i mina körsångaröron när fulla hockeyfanatiker skulle bröla ut den på småtimmarna.

    Och helt personligen känner jag att jag i Finlandia har en sång jag kan sjunga med glädje och stolthet (låt nu vara att det är mot kompositörens vilja) just för att det INTE är vår nationalsång. Vårt land sjunger jag gärna vid lämpliga tillfällen men jag skulle aldrig sjunga den bara för att, just för att det är vår nationalsång och jag känner mig obekväm med ett sånt nationalistiskt yttrande. Men Finlandia har inte den statusen så det känns mer okej. Märkligt fenomen men det är så jag upplever det ?

Skriv en kommentar