bloggheader6

Hon fes fram världens minsta ägg.

Skrivet av Caroline Eriksson 30.12.2018 | 0 Kommentarer

Försöker koncentrera mig på vad jag ska skriva, medan jag har en karl i köket som sjunger åt kylskåpet:

”Kebabrulle, har du saknat mig rulle?”.

 
Medan Fredrik sjunger serenader för sin mat, tänker jag passa på att berätta och visa dig vad som hände i hönshuset igår kväll.

Det hela börjar med att både Blondie och Gullefjun visade tendenser på att vilja börja ruva fram kycklingar. Från att första ha legat bredvid varandra i samma rede och sett nöjda ut, till att sedan spendera timmar i varsitt rede på ägg, så kände jag att det var dags att avbryta situationen innan det gått för långt. 

 
Missförstå mig inte. Jag vill ha kycklingar igen. Men inte nu. Det börjar ju närma sig den kallaste tiden på året.

 

Eftersom klockan var sent på kvällen, och jag ville de skulle hinna äta innan natten, så började jag med att avbryta denna ruvningsprocess. 

Tog först bort ägget som Gullefjun värpt, och lyfte henne bort från redet. Hon började med detsamma äta, och verkade blir normal snabbt. Tog ägget av Blondie, som klagade för fulla muggar, och lyfte bort henne. Nu verkade det som om Blondie var ett steg värre än Gullefjun i det här ruvandet, eftersom hon såg ut att vara i trans. Hon fick mysa lite i famnen,

och det är ungefär här historiens huvudperson introduceras.

 
Under tiden som Gullefjun och Blondie legat i varsitt rede för att ruva, hade Fleur gått av och an, och väntat på sin tur. Det är inte första gången en av mina hönor värper 20:30 på kvällen, så jag blev inte så chockad när hon tog plats i redet.

Det som däremot chockade mig var det som kom ur henne.

 

fairy egg 29.12.2018 1

Världens minsta ägg.


Det verkade som att hon bara fes till lite, och plötsligt låg världens minsta ägg i redet.

 

"Vad tusan?" sa jag högt för mig själv, samtidigt som Fleur inte verkade bry sig det minsta om det pyttelilla ägget. Jag visste att dessa ägg existerar, men hade inte kunnat tro att jag så här snabbt skulle komma i kontakt med det. 

På engelska kallas de "fairy egg", vilket översatt betyder att det skulle ha varit en fe som varit och lagt detta ägget åt mig. Nu såg jag ju att det inte var det, eller en "cock" (tupp eller pippeli), "witch" (häxa) och alla andra sägner om ägget, som värpt ägget.

 

Det var ju bara Fleur.

 

fairy egg 29.12.2018 2

Ägget är lika litet som en 5 cent.


Dessa pyttesmå ägg är helt normala bland nyvärpande och äldre hönor. Ingenting man behöver oroa sig för, om det händer nu som då. Se dessa ”fairy egg” som en liten bugg i systemet ba, och de är fullt ätbara även om vissa av dessa små ägg kanske inte innehåller en äggula.

 

Nu ska jag gå ner till hönshuset och hoppas på lite större ägg idag.

 

Uppdatering 30.12.2018 19:00
Jag kokade ägget. Det lilla ägget hade både vita och äggula i sig. Supersött. Supergott.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar