bloggheader6

Jag tror på kärleken

Skrivet av Caroline Eriksson 30.01.2020 | 5 Kommentarer

Det är temavecka på Sevendays och ämnet är äktenskap. Jag har nog aldrig varit den som planerat mitt bröllop. Som haft allt på klart långt innan man ens haft åldern i att kunna gifta sig. Sån är bara jag. Ronja däremot bloggar om att hon tror på äktenskap, och som jag har förstått det så ser hon själv fram emot den dagen hon gifter sig, och drömmer om sina ringar.

 
”Jag har funderat på varför fler lever i sambo förhållanden och inte alls väljer att gifta sig. Idag vill många ha frihet. Frihet värdesätts extremt högt. Kanske är man rädd för att binda sig? Inte kunna dra om man det blir jobbigt? Man kan inte längre ställa livet efter enbart sig själv? Eller så är ett äktenskap bara inte viktigt för en?”

- Ronja i sitt blogginlägg "Jag tror på äktenskap".

 

Jag lever ju i ett samboförhållande. Ett förhållande som vi får fira 9 år tillsammans i år. Vi är inte förlovade. Inte gifta. Men lika kära och lyckliga ändå.


affection 2026171 1280
Nej, jag är inte rädd att binda mig. Då hade jag inte tagit ett bygglån och byggt hus tillsammans med Fredrik. Man kan i ett sunt förhållande inte ”bara dra när det blir jobbigt”, utan man får helt enkelt lära sig att kommunicera. Och det hinner man förhoppningsvis lära sig innan ett giftermål eller innan man bestämmer att ta sitt förhållande till nästa steg. Vare sig det är att köpa en skohylla tillsammans (det första gemensamma köpet jag och Fredrik gjorde), eller bygga hus eller gifta sig.
Även om man är sambo så får man nog ha respekt till den andra partnern, vilket nog betyder att du anpassar dig till en viss del. Det kallas väl även att kompromissa.

Däremot så får du lära dig att anpassa dig när du får barn, och då anpassas ens liv enligt barnets behov.

 


Och inte är det heller att ett förhållande skulle vara mindre viktigt för mig, eller att vi tar vår kärlek mindre på allvar, bara för att vi inte gift oss. För att vi har hunnit göra det mesta tillsammans, bara i ”fel ordning”.

 


Som ett par har vi hunnit gå igenom så mycket, kanske mer än vad många gifta par har hunnit med. Varje mot- och medvind har gjort oss starkare, och under dessa 9 år har Fredrik kommit att bli min bästa vän. Han som känner mig in och ut, och som jag vet alltid kommer att backa mig. För vi har varandras rygg.

 
Kärlek och förhållanden är ett val. För man gör ju valet att stå vid varandras sida. Varje dag.

 

81889505 2522718948000069 6460249833935470592 nMin älskade familj

 

Det är inte så att jag inte skulle tro på äktenskap. Men jag tror mer på kärleken. Ett äktenskap för mig är inte är den enda kärleksförklaringen, och det som visar att ”ens kärlek är starkast eller är menad att hålla för evigt”. Det vet vi ju alla att det krävs så mycket mer än så.

Jag tror på ett äktenskap kan göra mycket så mer behändigt, speciellt om man ser till det byråkratiska.

Jag tror också att jag och Fredrik kommer en vacker dag stå bredvid varandra vid magistraten, och lova varandra evig kärlek. Men att vi inte har bråttom dit, även om jag idag kan tycka det ska bli kul för Novas skull att se sin mamma och pappa gifta sig, och hur värdefullt det vore för oss att ha henne vid vår sida.

 
Men tills vidare så lever vi lyckliga i alla våra dagar, i vårt samboförhållande.

 

Kommentarer

 • Fina Christina 30/01/2020 12:36pm (3 år sen)

  Precis. Jag ser inte heller äktenskap som det ultimata beviset för kärlek. För mig är det inget måste att vi ska gifta oss. Visst skulle det vara kul att hela familjen har samma efternamn och så. Men ja, det är inget måste. Vi var också så pass unga när vi blev tillsammans och det har gjort att vi vuxit upptillsammans också. Gått genom med- och motvind. Om det blir aktuellt med giftemål här så är det nog 'av praktiska själ' som min pappa sa när de gifte sig 1995.

  • Caroline Eriksson 30/01/2020 12:50pm (3 år sen)

   Ja men eller hur? Skriver under alla dina ord. 🙌 För det praktiska och KANSKE för att ha samma namn (även om jag haft annat efternamn än min familj hela livet och mått bra ändå), men ett äktenskap är inte ett bevis på äkta kärlek enligt mig. 😊

 • Linda 30/01/2020 1:46pm (3 år sen)

  Jag kan bara instämma! Jag och min man har varit ett par i sjutton år och gifta sex av dem iår. Vi fick barn innan vi gifte oss, och det ändrade minsann på mer än ett äktenskap kan göra, enligt mig. :) "I nöd och lust" hade vi nog lovat varandra långt innan vi fick en ring på fingret. Det finns dock vissa juridiska fördelar till att vara gift, t.ex. att man faktiskt är den närmaststående till den andra, man ärver varandra automatiskt, änkepension, osv. Tråkiga saker för det mesta. Visst kan man fixa allt sådan också utan äktenskap, men med ett besök till magistraten är det fixat på en gång, typ. Men det är nog lite farligt att hoppas att ett äktenskap svetsar ihop. Man skall vara ihopsvetsade innan man gifter sig, tycker jag. :)

  • Caroline Eriksson 30/01/2020 2:03pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar, och tack för att du delade med dig av dina erfarenheter. Håller så med dina ord! 🙌
   Det är ju som du säger: tråkiga men ganska trygga byråkratiska fördelar med att vara gift, men inget kärleksfullt i pappren så att säga.
   Folk får ju, och ska, få göra som de behagar. Men för mig och Fredrik har det fungerat bäst att få ta allt i vår takt, lära känna varandra till 100% och göra alla beslut där vi båda är med på det.

   Det är nog också, som du säger, farligt att tro att ett äktenskap svetsar en mer samman, eller vilja hålla ihop bara för att man är rädd att ge upp.
   Mår man inte bra tillsammans eller är ihop av fel orsaker, så kanske en separation är det enda rätta. Sak samma om man är gift eller "bara" sambo.
   Men hej, jag skulle ju tro på kärleken nu, höhö. 😉

 • Sofia 30/01/2020 11:02pm (3 år sen)

  Vi har inte heller bråttom med att gifta oss utan för oss kommer hus och barn först. Men jag har nog alltid drömt om att gifta mig men jag ser det mera som en rolig grej att göra och inte som att det har nån betydelse för förhållandet.

  • Caroline Eriksson 31/01/2020 3:13am (3 år sen)

   Tack för att du delade med dig och för kommentaren. 😊 Ja, bröllop är ju roliga grejer, och har man råd kan man ju slå till på stort.
   Men att det förändrar ens förhållande? Det tror inte jag heller. 😄

 • Ronja Strömvall 01/02/2020 12:04pm (3 år sen)

  Jättefint skrivet! Även fast jag själv drömmer om att gifta mig och leva i ett äktenskap så tvivlar jag inte en sekund på att man kan ha ett lika lyckligt och kärleksfullt liv i ett samboförhållande. Kärleken kan vara lika stark oavsett. Jag har en tanke om att det kommer kännas ännu stadigare/tryggare för mig att leva i ett äktenskap, men det är bara min personliga åsikt. Kärleken är lika fin oavsett förhållande och relation!

  • Caroline Eriksson 01/02/2020 4:08pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar. Du är berättigad dina känslor, och jag tycker det är fint att du drömmer om bröllop och äktenskap. 🥰

 • Steph 05/02/2020 7:33pm (3 år sen)

  Att gifta sig var något av det absolut bästa jag gjort och ja, det ändrar helt klart förhållandet- till det bättre! Att få välja sin man ännu en gång när man varit tillsammans ett antal år, vad är väl bättre än det? Och jag var verkligen inte någon som trodde att jag skulle gifta mig tidigare i livet så hade noll förväntningar. Men det var sjukt roligt och det bästa beslut jag gjort. Rekommenderar varmt!

  • Caroline Eriksson 05/02/2020 9:20pm (3 år sen)

   Så kul att läsa hur du verkat bli som nyförälskad iom bröllopet. 🥰

Skriv en kommentar