bloggheader6

Lyxig uppdatering av hönshuset.

Skrivet av Caroline Eriksson 26.12.2018 | 1 Kommentarer

Vet inte vad som har hänt med mig, eller vad det är för varelse som bor inom mig, men idag har jag varit så effektiv och produktiv att jag fick riktigt ta och nypa mig i skinnet. Hela den här historien började redan igår kväll, då jag satt i hönshuset och väntade på att hönsen skulle gå och sova. Märkte att det var ett jäkla liv på pinnen, och det var många nyp och byten innan en höna hitta sin rätta sovpartner att sitta bredvid under natten.

 

Visste att det är av denna orsak som många har sittpinnar i olika höjder, för att hönsen ska kunna ha ut sin rankning på ett smidigare sätt. Men jag skulle inte kunna ha flera pinnar ovanför varandra, utan att hönsen sen skulle sitta och bajsa på varandra. Så jag fick ta till "Plan B", och idag har jag byggt på hönshuset och gjort det till "Hönshuusi Version Två".

 

honshus 26.12.2018 1

Det lyxiga hönshuset, version två.

 

Klockan var knappt halv elva på förmiddagen när jag gick ner till hönshuset. Hade redan då väntat i en timme på att en höna skulle värpa klart, och var så ivrig på att få bygga på hönshuset. I högra handen hade jag en plastpåse med borrmaskin, skruvar, avsågade träbitar och i vänstra handen bar jag på en vit hyllplan. Av samma material som jag byggde deras reden och skåp av i somras.

 

Eftersom jag inte tänkte bygga på höjden nu, så fortsatte jag istället på längden. Från att bara varit en pinne, så skulle nu hönsen få två sittpinnar, formade som ett L. Det var superenkelt att bygga ihop själv.

 

Här hittar du ett blogginlägg om hur det såg ut tidigare i hönshuset, då de bara hade en pinne.

 

honshus 26.12.2018 2

Gullefjun är coolaste hönan i byn.

 

Varje dag får jag allt mellan tre till fem ägg, och som det ser ut så kommer jag att få fem ägg idag. Dagar som denna, då hönorna turas om att värpa, är det mycket lugnare i hönshuset, än som det var för ett par dagar sen då det var tre hönor i ett rede, och två i det andra.

 

Gullefjun måste vara en coolaste hönan i byn, som bara låg och värpte medan jag byggde.

 

honshus 26.12.2018 3

Söta plastpåsar att bajsa på.

 

Under sittpinnarna har jag tejpat fast plastpåsar som ska fånga upp deras bajs. Plasten tåls att skrapa bort bajset från dagligen, och när den blir tillräckligt snuskig så är det bara att kasta bort och lägga nytt.

Passligt mysiga illustrationer på denna plastpåse, med små söta hönor med vintermössa på huvudet.

 

honshus 26.12.2018 4

Såklart hönsen ska ha en gunga!

 

Medan jag byggde hönshuset i somras så såg jag flera inspirationsbilder som visade hönor som sitter på en gunga och njuter av livet. Nu vet jag inte hur mina hönor känner för att gunga, men dagarna kan ju bli rätt så långa och är livet lite roligare med en gunga, så är det klart att de ska ha en!

Lovar att uppdatera dig om de börjar sitta och gunga.

 

honshus 26.12.2018 5

Allt material är återbruk.

 

Allting blev stadigt och snyggt för hönsen (och mig), och jag ser med spänning fram emot kvällen för att se hur de reagerar på den nya sittpinnen (som de tidigare haft ute i hönshagen).

Hela den här ombyggnaden av hönshuset blev gratis, eftersom jag använt mig av återbruk. Ja, förutom skruvarna.

 

honshus 26.12.2018 6

Så mycket mer plats för hönsen att sova på.

 

Förhoppningsvis blir det lite lugnare vid läggdags och alla får sova gott hela natten, utan att behöva vara bredvid en suris. 

Alternativt sitter de ändå tillsammans, men de har i alla fall valet att bestämma mer nu.

 

honshus 26.12.2018 7

Jag är nöjd över dagens bygge på hönshuset.

 

Något annat som är positivt med min uppdatering av hönshuset? 

Nu finns det plats för fler. He he he.

 

Hur som haver är jag nöjd, och känner att jag varit så pass aktiv nu på min lediga dag, att det är läge att dricka en kopp te och läsa en bra bok.

 

Kommentarer

  • AK 15/05/2019 3:00pm (4 år sen)

    Snyggt! Jag funderar också på att bygga hönshus. Har ni dragit el till ert hönshus?

Skriv en kommentar