bloggheader6

Svartsjuk - hans bästa vän är en kvinna.

Skrivet av Caroline Eriksson 29.08.2016 | 1 Kommentarer

"Vad säger du om vänskap mellan män och kvinnor? Jag har precis börjat träffa en man vars bästa vän är en kvinna, men jag känner mig skeptisk till den typen av relation och börjar därför känna av lite svartsjuka även om jag känner starkt för mannen i fråga..."

 

Tack för din fråga! Ska ge dig mitt bästa svar och hoppas det hjälper dig en bit på traven. Slänger in några vackra blombilder jag fotograferat för några år sen, för att lätta upp stämningen.

 

Jag tycker att män och kvinnor kan vara vänner, utan att det skulle vara något sexuellt eller någon baktanke med relationen.  Män är inte från mars och kvinnor från venus.  Vi är människor som kan finna varann och komma bra överens. Ser det istället som  positivt  att han har en bästa vän. För mig känns  ensamheten  mer skrämmande, än människor som är kapabla till att ha  goda relationer  med andra.

 

1000501 10151670169573880 207731526 n

När man känner känslan av svartsjuka kan man känna sig instängd och kvävd av sig själv. Som denna ros.

 

Men ibland kan man känna svartsjuka. Ibland är den befogad, oftast obefogad.

I just detta fallet så kan det mycket väl vara så att det är obefogad svartsjuka som är boven i dramat. Det är alltså varken mannen eller hans bästa vän som är orsaken till det du känner. Man måste se längre än så.

Vad är det  inom dig  som gör dig skeptiskt till att män och kvinnor kan vara vänner? Vad får dig att känna denna känsla?

 

Det finns olika orsaker till svartsjuka. Kanske är det en  inre otrygghet,  på grund av något du varit med om tidigare i livet. Kanske har du varit med om  otrygga relationer  och är rädd för att det ska ske igen. Ibland känner man att man  inte är värd  att älskas,  pga dåliga självkänsla,  och har då svårt att förstå varför en annan människa väljer att vara med en.

Den  gemensamma nämnaren  när det kommer till svartsjuka är  rädsla  och  otrygghet. Och det måste du själv arbeta med. Förändring sker inte över en natt. Att förändra  beteenden  och  tankesätt  är något vi får arbeta med en bra tid för att bli trygga i oss själva. Men det är så värt det.

 

1235998 10151805040853880 1960376893 n

Öppna upp och våga kom till insikt om de känslor du känner. En av alla steg till förändring.

 

 

Hur kommer man över sin svartsjuka?

1.   Förbättra din självkänsla. Bli snällare mot dig själv, inse ditt värde och acceptera dig själv och dina känslor.

2.   Kom till insikt att du är svartsjuk och att det är något som kommer inifrån dig själv. Berätta för någon eller skriv ner dina känslor. Det kan göra att du ser på situationen från en annan synvinkel.
3.   I vilka situationer blir du svartsjuk?  Vad är det inom dig som väcker känslan?  Känn in hur du känner och vad det är som får dig att känna just så. Ta  distans,  låt alla tankar och känslor komma och gå. Vi tror oftast på allt vi tänker och känner, när det i flesta fall är felaktiga föreställningar om oss själva. Och hur  jobbigt  det än är att vara i tanken och känslan, så överlever du. Mitt i allt kommer du bara mer i  kontakt  med dig själv och den egentliga orsaken till känslan/beteendet.

4.   Bakom varje beteende och känsla finns det ett  behov  som vill bli tillgodosedd. När man känner då en negativ känsla som svartsjuka så måste man ser längre inom sig själv vad det är inom sig som orsakar detta. Är du rädd för att bli lämnad eller inte vara tillräckligt älskvärd?
5.   Släpp allt gammalt bagage när du går in i en ny relation. Har någon behandlat dig illa förr, så betyder det inte att alla vill dig illa. Känn tillit.
6.   Förändra dina tankar. Som jag skrev så ska man inte tro på allt man tänker. Tyvärr blir det lätt en  ond cirkel  hur vi tänker. Men det går att bryta för att bli mer  trygg och harmonisk  i sig själv. 
7.   Lär dig kontrollera hur du reagerar när du känner en känsla, som till exempel svartsjuka.

 

 

Sist men absolut inte minst. Det finns ingen  kärlek  i svartsjuka, och det är  inte  ett sätt att visa man bryr sig om en annan.
Känn tillit  till att personen du träffar och känner tycke för, känner detsamma för dig. Det är ju därför människan väljer att träffa dig.

 

All kärlek och lycka till er, gott folk. Puss och kram.

1391755 10151866807763880 1135048120 nKänn tillit att du är älskvärd och duger som du är. Acceptera dig själv och dina känslor. Släpp allt gammalt bagage.

Kommentarer

Skriv en kommentar