bloggheader6

Vanliga frågor när man inte kan äta gluten

Skrivet av Caroline Eriksson 27.02.2016 | 3 Kommentarer

Ibland händer det att jag säger "nej" cirka tio gånger till en bulle. "Men taaaa nu en liten bit, det kan ju inte skada!".

Att jag har celiaki räcker tydligen inte som argument. Det här blogginlägget är gammalt, FÖRLÅT, men tåls att upprepa. Diagnosen celiaki har jag haft i över 11 år och i lika många år har jag behövt svara på dessa frågor, tååålmooodigt:

 

giphy 36

 

Vad händer om du äter vanlig mat? Får du diarre? (Obs! Vanlig mat är alltså icke-glutenfri mat.)
Första gången jag fick den här fråga var på kulturkarnevalen i högstadiet. En söt pojke frågade mig detta i matkön och ja ba: "ja får skvii..." Men där fick jag hindra mig. Man kan ju inte säga i en matkö åt en främling att JA, jag får diarre. Så ja ba: "... eehh. Jag menade, jag får ont i magen".
Och jo, det får jag. Diarre, magont, blir trött, sjuk och tarmluddet i magen blir förstört. Alla reagerar olika, men det är så här jag reagerar på "vanlig mat".

 

Kan du äta mjölkprodukter?
Ja. Celiaki och laktosintolerans är två helt skilda saker.

 

Kan du äta det här? (Räknar upp innehållsförteckning där det står vete)
Nej. Jag kan inte äta vete, råg, korn.

 

Men inte dör du om du tar lite ..... (Valfri glutenprodukt, bulle, bröd, pasta, öl)
Nej, nu ska vi inte vara så dramatiska. Jag dör inte. Men att sitta på wc en hel dag och natt är inte roligt, därför väljer jag att inte äta det som gör mig sjuk.

 

Finns det nåt du kan äta?
Ja, tack och lov! Visst, de glutenfria alternativ är flera gånger dyrare än din mat, men det finns mat man kan äta. Det är också enkelt att laga mat glutenfritt, endera byter man bara ut mjölet eller skippar det helt och hållet om man vill ha en sås till. De flesta råvaror ÄR naturligt glutenfria och man kan trolla fram en god middag av det.

 

food

Vad äter jag? Mat!

 

Glutenfri mat är äcklig!
Okej, det här var ju bara elakt sagt. Nu minns jag förstås inte hur en "normal" pizza smakar eller hur bröd "ska" smaka, så för mig är det här bara vardag. Be om ursäkt.

 

Jag tror inte på glutenfri mat eller att folk faktiskt är sjuka.
Nähä. Vad ska jag egentligen svara på sånt? Jag tror inte på Gud eller påskharen?

 

Jag skulle döööö av att inte kunna äta gluten.
Ja jestas vad folk är dramatiska. Nej. Du dör inte bara för att du inte tål gluten.

 

giphy12

 

Jag tänker också börja äta glutenfri mat. För att bli nyttigare men mest för att gå ner i vikt.
ELLER
Jaha, det är därför du är så smal! Kanske jag också skulle börja på med glutenfri diet. (Okej, den sista frågan fick jag mer förr då jag inte åt lika mycket chips och choklad :D)
Det som är roligt att för 10 år sen visste knappt något nåt om glutenfri mat och nu är det helt plötsligt pop att äta. Det som är positivt med det är att maten faktiskt blivit liiiiite billigare. Sen om man går ner i vikt av glutenfri mat vet jag nu inte. 

 

Sen tror jag att många skulle må bättre av att faktiskt äta mindre gluten. För många kan mat som innehåller gluten verka inflammatoriskt på kroppen. Att ha celiaki och äta glutenfri mat är inte världens undergång. Det finns HUR MYCKET SOM HELST av mat att äta och det går att må bra. :-)

Kommentarer

 • Linda Holm 27/02/2016 7:52pm (6 år sen)

  Jag har ju inte lika stora problem som dig.. Jag får "bara" magknip upp till några timmar om jag äter det. Men folk verkar inte förstå. Eftersom jag inte dör av det. Jag fick min känslighet konstaterad via en kroppsscanning.

  Iom att LCHF blivit vanligare kan man skylla på det, det är ju glutenfritt.

  För övrigt tror jag ingen behöver gluten överhuvudtaget.

  • Caroline Eriksson 28/02/2016 6:33am (6 år sen)

   Nej, och det är avårt för en annan människa att tänka sig magknip när de själva för stunden inte har :-) Och kanske inte människan behöver gluten i så stor del som det är idag. Det går ju att laga minst lika god mat utan :D

 • Siw A 29/02/2016 2:18pm (6 år sen)

  Glutenfritt mår alla bra av att äta och vitt socker ska definitivt bort, såg sockerfilmen på SvT play och den var skrämmande.. Själv slutade jag med gluten för 3 år sedan efter att ha läst in mig på att maten var svaret för just mina 2 långvariga sjukdomar. Kan tipsa om dessa böcker som hjälpte mig väldigt bra och som kanske kan vara av nytta för andra också. www.bokmagasinet.se

  • Caroline Eriksson 29/02/2016 2:22pm (6 år sen)

   Tack för din kommentar! :)
   Jag har läst mycket om socker iom mina studier till hälsoinspiratör och försöker så gott det går hålla mig borta från vitt socker och snabba kolhydrater :)

 • Jenny 29/02/2016 3:09pm (6 år sen)

  Haha oj nää vilka frågor/kommentarer du fått :D Jag tål inte heller gluten men tycker andra verkar göra det till ett större problem än vad jag tycker att det är, klart det kan vara lite knepigt ibland men oftast inte. Glutenfri diet hjälper väl kanske till med viktkontrollen på det viset att man i många sammanhang faktiskt inte KAN ta en bulle om det inte finns glutenfritt alternativ och man därför avstår de extra kolhydraterna (främst sockret), men det är också enda orsaken jag kan hitta, och jag tycker ibland det är skönt att ha något att "skylla på" för att slippa äta det :D

  • Caroline Eriksson 29/02/2016 3:23pm (6 år sen)

   Ja, kanske det är så att andra gör det till ett större problem än vi som har och lever med celiaki :) Jaa man måste ju inte alltid ta en bulle, vare sig den är glutenfri eller inte, men man har ju som ett litet mer accepterat svar då man avstår nu ;)

Skriv en kommentar