7EEC0E37 0F8C 47F7 9230 B91FADB6CDB3

Recept på LCHF-blåbärspaj och mera prat om insulinresistens

Skrivet av Evelina Nygårds 13.09.2021 | 2 Kommentarer

Tjohejsan! Roligt att så många har läst mitt inlägg om "äta mindre och rör på dig mera" och dessutom orkar kommentera! Jättekul! En del är av samma åsikt som mig och andra inte, jag har även fått lite konstruktiv kritik om saker jag glömt att nämna, så det var bra. Jag ska skriva mera om ämnet och förtydliga vissa saker som kan ha missuppfattats eller varit otydligt. 

Men men, poängen i det inlägget var ju att har man insulinresistens så är lågkolhydratskost bra, alltså mat som inte höjer blodsockret, som i sin tur inte höjer insulinet. Insulinets uppgift är kontrollera blodsockernivån, enkelt sagt. Har du insulinresistens, så kan inte kroppens celler använda insulinet på rätt sätt, de kan inte använda energin som de borde, så kroppen producerar mera insulin istället. Kroppens celler vill använda sockret i blodet som energi, men energin slipper inte in. Denna bild förklarar det ganska bra.

 

Skarmavbild 2021 09 13 kl. 18.32.52

Har du fullt normal fungerande insulin, så kan man säga det fungerar som en nyckel, som hjälper blodsockret att ta sig fram till lever, muskler och fettceller. Du har normala blodsocker nivåer och så länge du inte ätit för mycket, lagras inget extra på kroppen. 

Har man INTE det, så fungerar inte alla nycklar, utan bara vissa, så levern och musklerna får för lite energi. Kroppen producerar mer insulin, som igen bara har vissa fungerande nycklar. Du kan då få förhöjt blodsocker, eftersom inte allt används i organen och cellerna. Energin som du ätit, men som inte används, lagras som fett på kroppen.

 

Oj så lång förklaring det blev, jag som skulle berätta att jag bakat en LCHF blåbärspaj, hah! Anyway, jag har bakat paj och här kommer receptet. Jag utgick från detta recept, men ändrade om lite.

Pajskal
 2 dl Mandelmjöl
 0,5 dl Kokosmjöl + 0,5 dl kokosflingor (valfritt)
 1 msk Psylliumpulver (jag använder denna)
 55 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 ½ msk sötning, jag använder Stevia
 1 krm Salt

Smält smöret och blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform. Sätt i kylen i 30 min och grädda sedan i 10 min på 175 grader. Nagga skalet innan du gräddar. 

IMG 6672IMG 6673 2 


Fyllning
 250 g blåbär (jag använde frusna, jag vet inte hur mycket jag använde, men ca 250-300g)
 2,5 dl creme fraiche
 2 ägg 
 Ca. 1 msk sötning (stevia, det på bilden)

Jag sötade blåbären lite med stevia och satte kanske 1 msk kokosmjöl på dem och blandade runt och hällde dem på pajskalet. Efter det blandade jag ihop fyllningen och hällde det över blåbären, gräddade i ugnen i 35 min. Tog ut och lät stå i 20 min.

CF5C6B03 B92D 4D2E 8523 664707994423F09CFAE1 B69D 4154 9C02 63D7949026D08F73E81E 1BD4 4A66 BF8F 4263DBABEFF6


Topping
 Vispgrädde med valfri mängd sötning.

Skarmavbild 2021 09 13 kl. 18.57.01

IMG 6690

 

Om man är intresserad av näringsinnehåll så kommer det här.

En bit innehåller följande, om man delar in pajen i 8 bitar.

312 kcal

7g protein 

5g kolhydrater

28g fett

3g fibrer

10% Protein, 5% kolhydrater, 80% fett.

Vispgrädden till toppningen är inte inräknad.

 

Kommentarer

  • Gunilla 14/09/2021 3:08pm (32 dagar sen)

    Jättebra med nya variationer av olika recept 👍 Tackar och tar emot!

    • Evelina Nygårds 16/09/2021 1:18pm (31 dagar sen)

      Tack för din kommentar! Roligt att höra :)

    • https://caffemartierdelray.com 17/09/2021 2:46am (30 dagar sen)

      Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to
      be on the internet the simplest thing to be aware of.
      I say to you, I definitely get irked while people think about worries that
      they just do not know about. You managed to hit the nail upon the
      top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.

      Will likely be back to get more. Thanks

  • Linnea Norrgård 14/09/2021 4:41pm (32 dagar sen)

    En fråga? Kan pajen göras med äppel.

    • Evelina Nygårds 16/09/2021 1:17pm (31 dagar sen)

      Hejsan!
      Om du tänker ur LCHF perspektiv så höjs kolhydratsmängden lite om man byter till äpplen, men det är nog inte så mycket. (äpplen har mer kolhydrater än blåbär alltså) Om man bara vill äta mindre kolhydrater och bakar med stevia och mandelmjöl för att minska på dem går det hur bra som helst med äpplen. Blir säkert jättegott. Jag har inte provat något sådan recept, men jag skulle kanske steka äpplen i kanel, smör och stevia innan jag lägger dem i pajen :) Dela gärna om du hittar något bra recept.

Skriv en kommentar