cropped tom header

Supporterkulturen ska utvecklas

Skrivet av friidrottenidag 09.04.2015 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Det finns ett stort intresse för friidrott i Finland. Men det är svårt att locka publiken till läktarna. Inom friidrottsförbundet jobbar man med få mera folk till tävlingarna. Förbundets vice ordförande, Ahti Arokallio, behandlar frågan i en intressant kolumn på yleisurheilu.fi. Det lär bli någonting synligt redan i sommar. Frågeställningen visar att de svenskspråkiga skolornas stafettkarneval tänkt rätt också på denna punkt. På olika sätt har man uppmuntrat hejarklackarna för att skapa en bättre stämning. Det kan förstås vara lättare att få liv i publiken då det handlar om stafett. Men visst måste det finnas möjligheter också i de individuella grenarna. Det kan erkännas att de mindre friidrottstävlingarna inte i sitt upplägg är så elektriska. Å andra sidan är åskådarna ofta mycket sakkkunniga och intresserar sig i första hand för prestationerna. Men som sagt, det finns säkert en hel del att göra för att locka mera människor att på ort och ställe ta del av den ädla sporten. Friidrotten är en stor internationell folkrörelse, men även den har en lokal dimension som kan intressera. Glädjande är att friidrotten växer kraftigt också i Finland. Speciellt i de yngsta klasserna är tillströmningen större än på länge. I alla flickklasser växer antalet utövare. Problemet är pojkarna i åldern 13-15 år. Här behövs tydligen extra insatser för att få mera rörelse. För Filiphs del har det i varje fall varit en hel del rörelse. Han tycker att uthålligheten och fartuthålligheten blivit bättre. Däremot är han lite osäker på hur snabbheten utvecklas. Under lägret i Pajulahti för några veckor sedan fick han positiva signaler. Men å andra sidan kände han av ryggen då han var i full fart. Han har sedan dess varit försiktig för att inte i onödan förvärra ryggproblemen. Men det har i varje fall skapat lite osäkerhet. (Tom Johansson)

Kommentarer

  • Mia 19/04/2015 2:56pm (6 år sen)

    Jag tror publiken kommer nu när friidrotten växer. Föräldrar vill se sina barn idrotta och tävla. Men borde kanske friidrotten få mera synlighet? Jag fick nyligen höra att friidrotten i Kby vuxit och att juniorerna är många. För några år sedan deltog ett av våra barn i en tävling och det fanns endast två deltagare i hens åldersklass så jag blev riktigt glad över att få höra om hur friidrotten vuxit.

    Sammanfattningsvis; vad roligt att friidrotten vuxit. Hoppas den växer sig riktigt stor som på 80-talet. Det var roligt att tävla med stor publik och många deltagare. :)

Skriv en kommentar