Header Hallonochpraliner

Höstmyslistan

Skrivet av Hallon & Praliner 13.10.2017 | 1 Kommentarer

1. På hösten bakar/lagar vi:
Det känns som vi är sugna på det mesta när det blir höst, det har väl att göra med att man under sommaren nog slarvar lite med maten när man inte alltid har så stor lust att sätta så mycket tid i köket. Men vi lagar mycket tapas, grytor och pasta under hösten. Överlag lite mustigare mat som passar bra till rödvin och där man kan använda säsongsråvaror.

2. Favorit höstråvara:
Kronärtsskocka tycker vi är väldigt gott, speciellt att äta med citronsmör till. Färska fikon är en annan favoritråvara som är gott att bara äta som de är men även som tillbehör på ostbrickan eller ugnsbakade i kombination med någon efterrätt. Ett måste varje höst och jul är att koka en fikonsylt till ostbrickan. Sen så är ju också kantarell en härlig råvara på hösten. Kantarellpasta, kantarelltoast, risotto med kantarell, den listan kan göras lång.

3. På hösten måste man tillreda:
En mustig gryta. Den här medelhavsinspirerade grytan är suveränt god - prova den!

För 4 personer behöver du:
600 g bitar nötkött
10 färska champinjoner
1/2 dl balsamvinäger
1/2 tsk socker
2 msk kalv fond
4 dl vatten
1 dl röd vin
10 vitlöksklyftor
10 kalamata oliver
200 g skivade soltorkade tomater

Gör så här:
Stek nötköttet i smör i en gryta och tillsätt champinjonerna när köttet blivit lite brynt. När champinjonerna mjuknar lägger du över köttet och champinjonerna på ett fat. Häll balsamvinäger och socker i grytan och låt det koka ihop tills det får en sirapsliknande konsistens. Tillsätt då fond, vatten, vin, vitlök, oliver, och soltorkade tomater samt köttet och champinjonerna och låt grytan puttra tills köttet blivit mört och tills smakerna gosat till sig ordentligt. Vi lät den koka 1h och 15 min. Gott att servera med ugnsbakade rotsaker till. 

gryta

4. Vi brukar ta vara på följande från naturen: 
En av de bästa sakerna med hösten tycker vi är svampsäsongen och att vandra i skogen, det är så mysigt. Så en hel del kantareller blir det alltid plockat under hösten, men vi brukar även plocka tranbär och pressa havtorn. Sen har vi turen att ha snälla mammor och mormödrar som fyller våra frysar med olika bär. Så tack vare dem har vi tillgång till hallon och blåbär under hela året.

5. Då det regnar och ruskar äter/dricker vi helst:
En kopp med eget gjort svartvinbärste och krypa upp i soffan med en tidning eller bra bok är inget vi tackar nej till. Annars tycker vi nog rödvin är extra gott på hösten också.

6. Vårt bästa hösttips:
Satsa lite extra på dukningen, hösten bjuder på en massa material som blir vackert på ett dukat bord, löv i olika färger, rönnbär, kvistar och kottar finns det gott om att plocka in och duka med. Sen så hör även mycket levande ljus hösten till.

7. Det bästa med hösten (matmässigt):
Vi gillar alla hösten, mycket eftersom den ger känslan av nystart. Vi brukar prata om att hösten för oss känns lite som ett nyår. Inspirationen återvänder efter sommaren, speciellt matinspirationen och inspirationen att fixa fint hemma och ordna trevliga middagar. Nya idéer om teman och recept blir till och hösten känns därför alltid lite som en nystart i köket.

 

 

 

Kommentarer

  • Alexandra Sandberg 13/01/2018 10:46am (5 år sen)

    Var kan man hitta alla era kategorier? På den tidigare bloggen var det så bra när alla kategorier var staplade till vänster. Vet inte om det är jag som tittar dåligt eller kan man hitta dem alla på ett ställe på foodly bloggen också? Det enda jag hittar är taggar under inläggen men skulle vilja se alla kategorier på en gång :) <br />
    <br />

    • Hallon &amp; Praliner 14/01/2018 2:39pm (5 år sen)

      Hej! Skall kolla upp detta med de som driver Foodly. Vi saknar själv listan med kategorier från gamla bloggen, så vi hoppas att det är något som kommer att fixas också på denna blogg! :)

Skriv en kommentar