Tortilla med scampi och jordnötssås
Veckans tips på fredagsmiddag! Tortilla med marinerade jätteräkor och jordnötssås.
Du behöver:
(2 personer)
4 små tortillabröd
Rödkål
300 g jätteräkor
1 gul lök
1 röd paprika
Marinad till jätteräkor:
3 msk neutral olja
1 tsk finriven, färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 lime
chili flakes
salt
Jordnötssås:
2 msk jordnötssmör
1 msk risvinäger
3 msk sesamolja
2 tsk riven ingefära
vatten
Avokadoröra:
2 avokado
körsbärstomater
1 liten rödlök
lime
salt
Marinera räkorna och låt stå ett par timmar.
Rör ihop jordnötssåsen genom att blanda alla ingredienser.
Gör avokadoröran genom att mosa avokado, finhacka rödlök och körsbärstomater. Tillsätt salt och lite limesalt.
Skär lök och paprika i skivor. Fräs på löken och paprika och tillsätt efter en stund även de marinerade räkorna.
Strimla rödkålen. Värm tortillabröden.
Kantarellsoppa
Värmande kantarellsoppa med mycket svamp, perfekt höstig bjudmat!
Kantarellsoppa
(4 personer)
1 l färska kantareller
1 gul lök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
2 msk kantarellfond
2 dl grädde
Salt och peppar
Borsta och skär svampen i mindre bitar. Förväll i torr stekpanna tills vätskan dunstat bort. Ta bort av värmen.
Finhacka lök och fräs löken och svampen i smör. Rör i mjölet.
Häll på vinet och låt koka i ca 2 min.
Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme i ca 10 min.
Häll i grädde, salta och peppra. Låt koka upp igen.
Napolitansk pizza bianco med persika, lufttorkad skinka och mozzarella
Napolitansk pizzadeg som är tunn i mitten och luftig i kanterna gräddas på pizzasten i ugn med Philadelphia ost och riven mozzarella och toppas med persika, lufttorkad skinka och mozzarella.
Napolitansk pizzadeg:
(räcker till 4 stora pizzor)
4 g jäst
700 g durumvetemjöl
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja (mer olivolja behövs till jäsningen)
Fyllning:
Philadelphiaost
Riven ost
Lufttorkad skinka
Persika
Mozzarella
Peppar
Färsk oregano
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjöl och vatten. Låt degen knådas i 5 min. Tillsätt salt och olivolja och blanda ytterligare i 5 min.
Dela degen i 4 delar och rulla till jämna bullar. Gnid in olivolja i degen och låt jäsa i 4-5 timmar.
Kavla ut degen och rulla in yttersta degen en aning så att du får en luftig kant.
Bred på Philadelphiaost och riven ost och grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Toppa pizzan med persika, lufttorkad skinka, mozzarella, peppar och färsk oregano.
Tomatsoppa med örtkräm
En enkel och god tomatsoppa som serveras med en klick örtkräm.
Tomatsoppa för 6 personer:
1 stor gul lök
Smör till stekning
2 msk tomatpuré
8 tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
1 dl grädde
Salt och peppar
Hacka löken samt tomaterna. Fräs lök i smör och tillsätt därefter tomatpurén. Låt purén blandas ordentligt med löken.
Tillsätt tomaterna och låt fräsa en stund. Häll på vatten och tillsätt grönsaksbuljongtärningarna. Låt soppan puttra i ca 20 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Låt den koka upp igen och smaka av med grädde, salt och peppar.
Örtkräm:
1 dl crema fraiche
basilika
persilja
gräslök
salt och peppar
Finhacka örterna och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick örtkräm.
Den perfekta sommarlunchen!
Här kommer ett recept på den perfekta sommarlunchen! En rätt som är lättlagad, fräsch och god och som vi verkligen rekommenderar att ni provar.
Du behöver:
En zuccini
Ett vitkålshuvud
En gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Olivolja
En liten röd chili
1-2 dl jordnötter
1 tsk gurkmeja
1 msk sesamolja
Salt
En näve mynta
En halv citron
Räkor
Strimla löken och finhacka vitlök och chili. Strimla även zuccini och vitkål.
Fräs löken och chilin i lite olivolja. Tillsätt jordnötterna och låt dem rostas till i pannan.
Tillsätt därefter zuccini och vitkål och stek på tills det mjuknat och fått glans.
Lägg i gurkmeja, sesamolja och smaka av med salt.
Innan servering pressa över saften från en halv citron och en näve finhackad mynta. Woken är god att äta som den är men om du vill kan du toppa den t.ex. med räkor som vi gjorde här.
Smaklig måltid!
Sparrisrisotto
Sparrisens bästa tid är här! Här kommer ett recept på en krämig risotto med sparris och parmesan.
Sparrisrisotto:
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong (koka upp 1 liter vatten som du sen blandar 2 grönsaksbuljongtärningar i. Av detta använder du 7 dl och ibland behövs det spädas lite till så att ha extra grönsaksbuljong är bara bra)
1 dl riven parmesan
Rivet skal från en citron
1½ msk smör
Salt och peppar
Sparris (en knippe)
Gör så här:
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken mjuk i olivolja i en stor kastrull.
Tillsätt risottoriset och fräs med en liten stund. Häll på vinet och grönsaksbuljongen.
Låt småkoka i 20 minuter. Rör om då och då.
Skölj sparrisen. Skär bort det torkade bottensnittet. Tillsätt sparrisen ca 5 minuter innan riset kokat klart. Tillsätt på samma gång salt och peppar.
Efter 5 minuter så vänder du ner parmesanost, rivet citronskal och smör. Vänd runt tills smöret smält och risotton är glansig och krämig.
Servera risotton med hyvlad parmesan och persilja på toppen.
Grillad pizza med ricotta, räkor och citron
Grillsäsongen är här! Här kommer ett recept på en grillad pizza med frisk smak.
Fyllning: (fyllningen är beräknad för 3 pizzor)
2 askar philadelphiaost
3 askar ricotta
3 citroner
Salt
Peppar
1 kruka persilja
450 g räkor
Olivolja
Den här pizzadegen räcker till 3 stora pizzor.
Deg:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
7-8 dl vetemjöl
Degen:
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt en del av vattnet ljumt tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt och olivolja och till sist mjölet. Tillsätt lite mjöl åt gången. Knåda degen eller använd matberedare eller elvisp med degkrokar tills degen blir jämn och fin och släpper bunkens kant.
Låt degen jäsa under bakduk i ca. 1 h eller tills den jäst så den blivit dubbelt så stor.
Dela sedan delen i tre lika stora delar och kavla ut till runda pizzor.
Förgrädda pizzorna utan fyllning i några minuter på 250 grader för att få en knaprigare kant och ta sedan ut dem och lägg på fyllning innan du fortsätter grädda dem i ca 10 min.
Fyllningen:
Börja med att blanda ricotta med rivet skal av citronerna, ca 1dl citronsaft, salt och peppar. Vänd ner finhackad persilja.
Kavla ut degen till tre stora pizzor och bred på ett lager philadelphiaost. Bred därefter ut ricottablandningen. Toppa med räkor. Ringla över lite olivolja och grilla under lock i ca 10 minuter.
Strö på lite färsk persilja och servera!
Pulled lax med kiwi- och mangosalsa samt picklad rödlök
Pulled lax som serveras i mjuka tacobåtar tillsammans med kiwi- och mangosalsa, picklad rödlök, avokadokräm och chilamajonnäs.
Pulled lax:
600g lax
6 msk soja
1/2dl ketchup
4 msk olivolja
2 tsk honung
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten
2 vitlöksklyftor
Salt
Mangosalsa:
1 mogen mango
2 kiwi
1 lime
En halv kruka koriander
Avokadokräm:
2 mogna avokado
1/2 kruka koriander
3 msk grekisk yoghurt
Saften av en lime
Salt
Chilimajonnäs:
1/2dl majonnäs
1 msk srirachasås
Picklad rödlök:
2 rödlökar
2 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
Börja med att tillaga den picklade rödlöken. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt koka tills sockret har smält. Skiva under tviden rödlöken i fina skivor och lägg i en burk. Häll på lagen och låt stå och dra.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop marinaden till laxen. Pensla över laxen och tillaga den i ugnen i ca. 20 min.
Gör kiwi- och mangosalsan genom att skära kiwi och mango i små tärningar. Finhacka koriander och pressa över limesaft.
Avokadokrämen gör du genom att mixa ihop alla ingredienser så att du får en slät kräm. Rör även ihop chilimajonnäsen.
Servera laxen och kiwi- och mangosalsan i mjuka tacobåtar. Toppa med avokadokräm, lite chilimajonnäs och den picklade rödlöken.
Mexikansk burgare med het chili, guacamole och picklad rödlök
Hamburgare med mexikansk chili, guacamole och picklad rödlök.
Chili
800 g nötkött i bitar
150 g rökt sida, skuren i små tärningar
1 finhackad chili
1 finhackad jalapeño
2 finhackade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk kakao
1 msk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk chiliflakes
2 lagerblad
1 burk hela tomater
33 cl ljus öl
1 dl barbecuesås
4 dl vatten salt och peppar
Picklad rödlök
2 rödlökar
3dl vatten
2dl socker
1dl ättika
Guacamole
2 avokado
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1msk limesaft
Salt
Chilimajonnäs:
0,5dl majonnäs
1 tsk srirachasås
Du behöver även:
Salladsblad
Hamburgarbröd
Bryn köttet på hög värme i en gryta eller i en kastrull. När köttet är brynt tillsätter du den röka sidan, chili, jalapeno, lök och vitlök. Blanda ner kakao, tomatpuré och kryddor.
Tillsätt tomater, öl, vatten och barbecuesås. Salta och peppra. Låt puttra på låg värma under lock i två timmar. Rör om då och då. Efter två timmar tar du av locket och låter chilin koka i cirka 30 minuter. Köttet skall vara sönderkokt och kladdigt.
Pickla rödlöken genom att koka upp vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig. Skiva löken i tunna skivor och lägg i en burk. Häll över lagen och låt dra.
Gör guacamolen genom att mosa avokado med en gaffel. Finhacka tomaten. Blanda i tomat, pressad vitlök, limesaft och salt.
Chilimajonnäs gör du enkelt genom att röra ner lite srirachasås i lite majonnäs. Smaka av vilket hetta du vill ha.
Lägg ihop din hamburgare - börja med salladsblad, fyll på med chili och guacamolen och toppa med picklad rödlök och chilimajonnäs.
Smaklig måltid!
Koreansk inspirerad tacos
Här kommer recept på koreansk inspirerad tacos. Kött som variation till den traditionella fredagstacosen.
Du behöver:
500 g lövbiff
Mjuka och skarpa små tacobåtar
Marinad:
0,75 dl risvinäger
1,25 dl japansk soja
0,75 dl farinsocker
3 tsk sesamolja
1 tsk srirachasås
0,5 päron, finrivet
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 salladslökar, finhackade
1 tsk finriven ingefära
Blanda ihop marinaden, skär köttet i strimlor och massera in marinaden i köttet. Låt stå och dra ett par timmar före stekning. Under tiden kan du förbereda följande tillbehör.
Gurka med asiatiska smaker:
1 gurka
0,5 dl soja
0,5 dl sesamolja
0,5 dl sesamfrön
2 msk honung
Chiliflakes
Hacka gurkan i så stora tärningar som du vill ha och blanda med de övriga ingredienserna. Smaka av med chiliflakes tills du får lagom hetta. Låt stå och dra en stund innan servering.
Jalapeñodipp:
1 burk creme fraiche
1 jalapeño, finhackad
1 klick honung
½ halv kruka koriander, finhackad
saft av ½-1 lime
1 vitlöksklyfta, krossad
Salt och peppar
Blanda ihop och låt dra i kylskåp en stund.
Mild avokadoröra:
2 mogna avokado
Saften av en lime
En halv kruka koriander
En halv finhackad rödlök
Salt
Rör ihop så att du får en chunky röra som inte är helt slät, funkar bra att använda som grund i dina tacoskal.
Chilimajonnäs:
1 dl majonnäs
1 msk srirachasås
Blanda ihop majonnäsen med srirachasåsen. Smaka av för att få lagom hetta.
Snabbsyrad rödkål:
Rödkål
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk vitvinsvinäger
Snabbsyrad rödkål är gott till texmex. Genom att syra den snabbt får rödkålen en härlig smak och blir lite mjukare i konsistensen och på så vis lättare att äta.
Börja med att strimla ett litet huvud rödkål fint. Blanda i 1 msk salt och krama in saltet i rödkålen så att kålen börjar avge vätska. Låt kålen stå 10 minuter. Häll av vätskan från kålen. Blanda i 1 tsk socker och 1 msk vitvinsvinäger i kålen. Lägg upp kålen i en glasburk.