173

Vörågatan: Agnes rum

Skrivet av Jenna Matintupa 29.09.2021

Kategorier:
Taggar:

Det har varit en liten paus i rundturen här hemma men nu ska vi fortsätta. Tidigare har vi tittat i Alfons rum, vardagsrummet och tv-rummet. Idag är det dags för Agnes rum. 

E13051E3 E99A 48FE BCF9 29B1338E3A33Agnes rum är det största sovrummet i lägenheten. Det har två stora fönster och en egen balkong samt två ingångar. Vid behov i framtiden kan man lägga upp en tillfällig vägg mitt i rummet för att göra det till två, men det känns lite som att förstöra det här fina luftiga rummet. Sakerna i hennes rum är en blandning av loppisfynd och våra gamla grejer. Skrivbordet hade Johan i sin studielägenhet, sängen är från Unipuu och den köpte jag på fb-loppis för knappt något, soffan är en vagga som Agnes hade som baby som man kan göra om till soffa, bordet är från Ikeas fyndhörna, den lilla stolen fick jag av min mammas morfar när jag var 1 och dockskåpet som skymtas är Agnes farmors gamla. Lampan är dock ny och kommer från HAY.

1F0D6A98 D48B 49AF 9864 67FC1F275390Här förvaras de flesta av barnens leksaker och böcker för lite större barn. Tack vare rummets storlek så leker barnen mest här även om nu leksaker sprids ut ur rummen så som det alltid är med små barn så hålls ändå mycket på plats. I början hade jag en vision om att allt skulle vara sorterat i lådorna efter typ bilar, dockor, mat och så vidare men det fallerade ganska snabbt. Så nu trycks bara sakerna in i den som det finns rum i... Förvaringsmöbeln köpte jag på fb-loppis innan vi flyttade, den och bokhyllan är båda från Ikea.

CB2B3FE5 5225 4835 97C4 48355D71BC19Rummet ligger vägg i vägg med Alfons rum och vardagsrummet. Barnens rum är på andra sidan lägenheten från tv-rummet, vårt sovrum och köket, praktiskt så störs de inte av när jag stökar i köket eller vi ser på tv. Fåtöljen är en gammal från Ikea som jag hade i min studielägenhet, pigtittaren är min gamla som jag hade som barn och allt annat är från hennes gamla rum. Enda som saknas är en matta men det är nästan omöjligt att hitta en som funkar till det här enorma rummet. Så jakten forsätter! 

I det här rummet finns det verkligen plats för lek och vid skrivbordet sitter Agnes ofta och ritar eller pysslar. Skåpen på ena väggen slukar hennes kläder, massa pysselsaker, en hemlig koja (!) och allmän förvarning högst upp. Det är väldigt tacksamt med just de skåpen så slipper man ha ett separat klädskåp. Just nu drömmer jag mest om att tapetsera hennes rum med något fin tapet. Drömmen vore någon av Elsa Beskow-tapeterna från Boråstapeter men de verkar inte göras mera. Nå vi får se när den dagen kommer vad det blir, gissar att hon som bor där kommer ha en hel del åsikter om det.

Vad tycker ni? Har ni några frågor?


Vörågatan: tv-rummet

Skrivet av Jenna Matintupa 08.09.2021

Nu går vi vidare i rundturen hemma hos oss. Nästa rum är tv-rummet som är ett av de rum vi spenderar mest tid i. Vi är en familj som gärna ser på tv, vilket förstås automatiskt gör att vi sitter ganska ofta där. Det bästa är kanske att vi just har ett skilt tv-rum, vilket gör att när barnen ser på pikku kakkonen och buu-klubben behöver vi inte sitta och titta på det också utan kan då istället gå till vardagsrummet. 

B3DDBBD6 D64C 4A26 ACD5 3401B18DF67BTv-rummet ligger i fil med sovrummet och köket, och så kommer man genom det till hallen, så det är lite av ett genomfartsrum. Där finns faktiskt det mesta från vårt förra vardagsrum. Fönstret vetter mot Vasa centrum och genom det ser vi solen gå ner bakom hustaken.

AFC86C1D 6956 451B 83CE 018FC82B296CFrån kökets dörröppning. Då vi flyttade in lyfte vi bort dörrarna till hallen och köket, de kändes onödiga och tog mycket plats. Tack vare det blev det mycket rymligare och luftigare! 

534696C7 3372 4887 942F 7B66A318DE6DHär får också bokhyllorna stå. Men nu börjar det nog vara dags för en större eftersom de är så proppfulla och det går inte in en bok till. Vilket gjort att bokhögarna spridit sig till andra rum i lägenheten... Soffbordet ska också bytas ut i något skede, det är bara ett tillfälligt som vi tog när vi inte hade något just då. Jag har dock inte ännu hittat något jag gillar, mitt mål är att hitta ett på loppis istället för ett nytt. 

4D2CD4B8 98E5 4488 8571 76CB54D0A3C5Tv är kanske inte den snyggaste grejen i världen, och absolut helst skulle jag köpa en samsung frame, men eftersom den tydligen inte är tillräckligt bra så får jag nöja mig med en enkel. Som tur är det inte något fel på den här! Vi funderade på att lägga upp den på väggen men vet inte om jag tycker det behövs? Tavlan i hörnet är en födelsedagspresent för något år sen. Jag älskar färgerna i den! 

Tv-rummet är kanske inte det roligaste rummet men det fyller sin funktion och jag tycker oftast det är ganska mysigt där. Vi behöver hitta någon lampa till taket, den som vi har nu fanns här när vi flyttade in och den är inte speciellt fin. Men vet inte riktigt vilken sorts lampa vi ska ha. Förslag?

Här kan ni läsa om vardagsrummet och Alfons rum ifall ni missat de inläggen. 


Vörågatan: Vardagsrummet

Skrivet av Jenna Matintupa 18.08.2021

Nu ska vi fortsätta serien om vårt hem? Förra veckan fick ni titta in i Alfons rum och nu ska vi gå vidare till nästa rum. Det är ett av de största rummen i lägenheten och kanske mitt favoritrum. 

AA8D5417 EA84 4CD6 BCAF D2A5EF720CC8Man kommer in i rummet genom pardörrar med orginalglas från 40-talet från hallen. Jag har en förkärlek till pardörrar och glasen ger en väldigt fint ljus när solen lyser rakt in. Dessutom är det tacksamt med så stor dörröppning, för det ger lite ljus till den annars fönsterlösa hallen.

7E69841F CF8C 4E6A 960A 8B1B3DFB091EDet här är kanske min mest fotograferade vy i hemmet hittills. Spisen får vi inte elda i, men där får i alla fall några blockljus stå vilket ger ett mysigt sken på mörka kvällar. Soffan är enorm och precis vad rummet behöver. Det är i det här rummet vi sitter när vi har gäster eller bara vill hänga. En sak som vi länge önskar har varit ett vardagsrum utan tv, eftersom tv:n alltid skäl fokus, till för att umgås.

Fåtöljen och soffbordet hade vi i förra lägenheten men båda tavlorna och klockan är ny. Eller egentligen är det bara tavlan till vänster som är ny, det är en plansch från Artek som jag älskar. Tavlan bredvid fick Johan i födelsedagspresent och föreställer ett gathörn i Vasa. Kanske jag ska göra ett mer ingående inlägg om våra tavlor? Klockan fick vi ganska nyligen. Den är min pappas mormor och morfars som de fick i bröllopspresent 1942. Vi har äntligen fått den att gå, men med det likka problemet att det bara tickar när den hänger snett...  

F4F5FF04 331D 43C4 84BA 295F7BFBB501


5DB4DFA3 A8CF 44AA 8661 D6B1717C013CPå andra väggen finns en dörr in till Agnes rum samt vitrinskåpet. Den lilla utbuktningen bakom skåpet är en av balkongerna som man kommer till från Agnes rum. Tack vare de enorma fönstren så badar det här rummet i ljus vilket uppskattas av många av våra växter. Efter att de tog lite stryk då vi var i Österbotten i en månad i vintras så mår växterna nu bättre än någonsin. Kanske en kombination av bättre vård och mer ljus.

På andra delen av väggen har vi en skänk som rymmer glas, vinylskivor, spritflaskor och sällskapsspel. ”Det roliga skåpet” med andra ord! Ovanpå står en vinylspelare som vi fått. Den faktiskt också en bröllopspresent, den här svärföräldrarnas. Vi har länge velat ha den hemma men inte haft rum för den innan nu. Tavlorna är båda arvegods från Johans morföräldrar och har faktiskt hängt i den här lägenheten tidigare! Förutom den mindre bredvid vitrinskåpet, den gav jag Johan i 30 års present. 

028BFA98 4EBD 4C89 8191 A8E1B16D22BEI hörnet bakom soffan mot andra väggen, också en utbuktning från balkongen som man kommer till från vårt sovrum, står mitt skrivbord. Eftersom jag jobbat på distans sen vi flyttade hit vill jag ha ett eget ställe, och det här var ett lite outnyttjat utrymme. Jag snubblade över ett skrivbord som passade perfekt in mellan soffan och fönsterna och det blev mitt lilla space!

Ovanför har vi satt en stringhyllan från 70-talet som följt med oss i några lägenheter nu. Den hade min svärmor i sitt barnrum (som nu är Agnes rum!). En kväll för många år sen pratade om hur jag så gärna skulle ha en och det plötsligt kom min svärmor på att hennes gamla hängde i deras skrubb gömd under massa saker och att vi gärna fick ta den. Det är fortfarande en av mina favoriter hemma! Innehållet i hyllan varierar regelbundet. Just nu ligger ett gäng böcker som jag läst (och ska läsa), ljuskoppar samt två kaniner av Paula Blåfield som vi fick i bröllopspresent. Mitt examensbetyg får också stå framme som en påminnelse om hur hårt jag kämpat för det de senaste åren. 

F8151F97 52F0 4A26 AB65 86555C16E38FVi kan avsluta med utsikten från fönstren. Stora fönster är väl ändå livets grej. Dessutom om de kommer med stora fönsterbräden! Så det var vardagsrummet, var ska vi gå till näst?


Vörågatan: Alfons rum

Skrivet av Jenna Matintupa 11.08.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

För er som missat så flyttade vi till Vasa i våras och gick då från att bo fyra personer på 79 kvm till 138 kvm. Ganska mycket större med andra ord. Vi hade redan ett tag tyckt att vi behövde lite mer utrymme innan flytten var på gång. Främst för att barnen hade så olika behov vid nattning vilket stört när de tidigare sov i samma rum. Så när vi nu flyttade hit till Vörågatan var det självklart att Alfons skulle gå ett eget rum, vilket jag tänkte vi kunde titta på nu! 
58404478 309B 4E14 9015 6DB7C0E19062Alfons fick det minsta rummet, som i sig nu inte är jätte litet utan helt passligt för en två åring. Där ryms hans säng, en bokhylla, byrå och hans leksaker. 

0AB7E157 BDCF 4E96 8975 69C951FA7E72Sängen kommer från svärföräldrarnas landställe och den kan man ta ner ena sidan på sen när det behövs. Alfons har ännu inte förstått att klättra ur den, ser inte framemot dagen har gör det… Stolen hittade jag under en burk med någon olja i pappas garage förra veckan och tyckte att den skulle passa perfekt i Alfons rum så den fick komma med till stan. Det är mammas gamla skrivbordsstol från sjuttiotalet, så fin! Hyllorna är kryddhyllor från Ikea där fina saker får ta plats. 
5D5CA534 1348 46B3 B9AF 74E4EE7F95FBLägenheten har tre ingångar, varav en finns i Alfons rum. Den är dock lite överflödig och användas aldrig så därför ställde vi byrån framför och en gardin för att gömma undan den lite. 

DD5A409B 7207 41BA BF52 22F1440A2A56Lillkillen med sina leksaker. Blombordet hade vi som ja, blombord i förra lägenheten men nu behövde vi inte den och den visade sig passa perfekt för hans saker. På väggen hänger lite olika saker, både gamla och nya. Planscherna hade vi i Agnes tidigare rum, tavlan kom mamma med och den broderade har min mormor gjort till mig när jag var barn. Jag tycker det blev trevligt med mixen av gammalt och nytt. Någon gång ska planscherna få ramar men så lång har jag inte kommit ännu. 

I något skede i framtiden ska hans rum få en liten uppfinning. Helst av allt skulle jag tapetsera hans rum i Putte-tapeten från Boråstapeter och byta golv. Men tills dess är jag ändå helt nöjd med hur hans rum är. Rummet går i gröna toner och saker flyttar runt lite nu som då men så är det ju alltid. Det tar ett tag att känna in ett rum och hur man vill ha det.  Gardinerna är mer mossgröna än vad som syns på bilden, vi hade dem i vardagsrummet tidigare men behövde några snabbt då det inte finns en rullgardin i Alfons rum men de har fått stanna eftersom de passade perfekt där. Dock borde någon hänga upp dem lite bättre i något skede… 

Vad tycker ni? För mig är det tillräckligt ”barnrumigt” utan att de blir för mycket. Det finns rum att leka och det mesta är på hans nivå så att han själv kan leka där utan problem, men ändå känns rummet enhetligt med resten av lägenheten. Men visst skulle det va fint med något tapet där, det känns som om det är ungefär det enda som saknas! Vilket rum vill ni se som nästa? 


Familjeutfärd, skaldjursmiddag och hemmafix

Skrivet av Jenna Matintupa 06.08.2021

Det har varit en känslomässig vecka och Alfons har varit hemma snorig stor del av veckan så allt som jag hade tänkt hinna med har förstås inte riktigt blivit av. Man kan lugnt sagt säga att inget har blivit som vi tänkt oss det här året, både på gott och ont, så det är väl inte helt otippat att det forsätter på samma sätt. Jag får väl bara rycka på axlarna och tänka allt sker av de anledning. 

Nu sitter vi i bilen på väg hem efter helgens bravader och har en knapp timme att skriva så nu kanske jag får det här blogginlägget färdigt. Det har legat i utkorgen i flera dagar men livet har hela tiden kommit emellan. Men nu! 

E18406BD BCED 4AED B2B3 A20069EF4AC2Förra veckan hade barnen sin sista sommarlovsvecka och då ville vi förstås göra något lite roligare än bara samma sak som vi gjort hela sommaren. Så det fick bli Ähtäri. Första gången för kidsen och Alfons var mest nöjd med att springa runt även om han nog såg ett par djur. Agnes däremot var helt rätt ålder och sökte efter djur överallt. 

61C858D5 DC1D 4BEF 9FEC 7676110E3A736BC97E73 523C 4BB1 85D4 A6441FB86C16BABDCCF0 0D17 4921 A65D 7A139B9E6731Vi såg nästan alla djur och även om pandorna förstås var de absolut bästa så var det riktigt mysigt att gå runt tillsammans. Dessutom var det perfekt avstånd att köra fram och tillbaka mellan Ähtäri och Vasa. Helt klart värt ett besök, speciellt med småbarn!

87F3D986 6DDF 43B6 BAEA FFB7795931E6När vi kom hem nattade Johan barn medan jag åkte och handlade och fixade kvällssupé till oss. Jag gick loss på skaldjur på Fiskdisken och det var så gott. Även om jag nog föredrar min egna kräftlag. Men de inhemska kräftorna var riktigt stora och fina! De var också himla skönt att vara tillbaka i stan efter att varit på språng så länge. 

1E8CDBB5 EDB3 483F BEEA E8FD359FB115På lördagen hängde vi i stan hela dagen. Jag var med Agnes till parken för att leka med hennes gamla dagiskompis från Esbo och samtidigt övade vi på att cykla mellan hem och dagis. Det gick strålande och hon har nu cyklat hela veckan.

7FD17B0B F820 4B66 863C 46E2DF045147På söndag hade vi pysseldag hemma och fixade bland annat mörkläggning gardiner och sånt på ett par ställe som saknat. Agnes och jag hade också egentid med ett par timmar i butiker. Mysigt att göra sånt med henne ibland! 

3FAF71FA DC96 412E 8B1F F6F859FC9C5BPå kvällen åkte vi ut och köra för att nu komma ut en stund. Alfons stora idol är pappa och han ska helst göra precis allt som pappa gör. 

AABD65BF A53F 461C 87B6 2B48C6BA502BPå söndag fick vi också upp stringhyllan som jag väntat på att få uppskruvad hur länge som helst. Så hela veckan har jag gått och flyttat runt och funderat vad som ska stå på den. 

13A8FDDB CB15 40E4 B5FD E027DABA458CEftersom vi varit hemma mycket nu då Alfons varit förkyld så har jag hunnit fixa och piffa lite mer. På Linnéa-dagen den 3:e augusti delade jag den här bilder på mitt inredningskonto. Tavlan som står i Agnes rum har hon fått av min pappas mormor som hette Linnéa och som vi båda är döpt efter (men vi har också namnet linnéa från min mammas sida!). Så glad att hon hann lära känna Agnes i två år innan hon dog, några dagar innan hennes 99 års dag. Även om Agnes aldrig kommer minnas gammelmormor Linnéa så minns vi andra hur vi hann bli fem generationer! 
ABC75262 A8EA 4274 A28D 7CB3FB58161AJag har suktat efter en Mårbacka-pelargon hur länge som helst och när jag var i knutarna av plantagen passade jag på och svänga in. Nu står det fint i köksfönstret och jag är väldigt väldigt nöjd över den.

00572220 55E3 44AD B4A2 83379A50B6DDPå tisdag var min kusin Anna på besök. Hon hade inte sett vårt hem ännu och när hon nu ändå var på besök fick hon hjälpa till och hänga upp tavlor. Bra med en extra hand plus sällskap en tråkig tisdag! 

41E51AB7 F836 44A5 BF16 F4B9C2D3164BPå onsdag hade vi Malax-dag med middag hos Sanna och Viktor (min mans bror och fru), efter det åkte jag med barnen till min farmor för att klippa oss och sen ännu via mina föräldrar. Verkligen maxad med umgänge. Här äter barnen smultron med min farmor och hennes man. Det är verkligen en lyx att vi har så många vuxna i barnens liv som de trivs med!

919D4E46 C07C 42C8 B63C 3BE459AAE37CPå onsdags dagen var jag med Sanna på blomjakt och ett av stoppen var att plocka solrosor. Självplocket vi var till hade superfina färgade solrosor. Under veckoslutet har jag läst om fler självplock av solrosor så jag tror det blir ett återkommande program den kommande veckorna! 

2CC04449 7A1C 41CF B33D AE040D6D47AEPå fredag var barnen lediga som vanligt och vi spenderade förmiddagen med att handla och fixa. På eftermiddagen packade vi bilen med massa gott och styrde kosan mot skären för ett maxat veckoslut. 

7354D284 1B05 40AA 945D C289B3C50FAAFramme packade vi upp, matade barn och började förbereda för morgondagen. Johan och barnen hämtade Sanna och Viktor och när barnen somnat åt vi middag tillsammans. 

14E17FCF C720 4B8C 8A2C EE5527EF5671Det blev Elsa Billgrens pasta med citron och ricotta. Helt god även om jag saknade något i den. Måste testa mig fram lite tror jag. 

DD492472 FC16 49C8 BAFF 97645894A561På lördag kom mina barndomsvänner över för den årliga kräftskivan. Det var perfekt väder och när barnen somnat satte vi oss här! 

032EB815 2845 438B ACAA 690B9D9CFC46Vi hade massa massa god mat och satt ute tills sent innan vi gav upp för knott och gick in. Hoppas att vi kan hålla traditionen vid liv i årtionden framöver. Jag har känt de flesta sen jag gick i dagiset vilket verkligen är en ovanlig lyx att ha goda vänner som man känner så pass bra! 

E74B3D2C 2C11 40EB 817D 333D65B627F5Och så är vi framme vid söndag och vi spenderade dagen med att först städa undan festligheterna, diska och packa oss iväg från skären. Efter det åkte vi en sväng till svärföräldrarnas lande för att äta middag och nu rullar vi in på vår gatan i stan och kvällstvätt väntar!


Efter en vecka

Skrivet av mamabitesback 12.03.2021

Utanför fönstret yr snön och jag har suttit och läst kurslitteratur. Fredagar betyder skoldag från och med nu enda fram tills, ja alla kurser jag har kvar är borta. Idag har jag i alla fall fått en kurs inlämnad! Sen hann jag ett varv på stan för att handla lite till kvällen.

Här är ett gäng bilder från lägenheten. Ni får några korta uppdateringar och sen bara allt är klart kanske jag får till lite mer helhetsbilder. Det är ju nog så gått som klart, men än finns de små saker som ska göras. Vi väntar ännu elektrikern som ska komma och fixa en del grejer och så har vi några saker som ska hämtas hit ännu men annars så. Nu är det bara att bo i sig och se vad som funkar och inte funkar.

Tog en paus mitt på dagen och gick för att hämta en duk till köket. Jag är så trött på smutsiga dukar som inte går att torka av, så köpte nu en duk med vaxad yta. Hade en tanke om att den skulle passa perfekt med stolarna som jag klädde om igår, men sen visade sig att de var två helt olika beigea nyanser. Nå det duger!

Fredag betyder veckoslutsblommor! En ny vit bukett för idag, och förra veckans tulpaner så fått slå ihop sig till en riktigt påskig bomb. I helgen ska jag ordna om bokhyllan så alla böcker får rum.

Två små hyllor ovanför Alfons säng med lite allt möjligt fint på.

Och avslutningsvis vardagsrummet som saknar saker på väggarna. Kanske vi får upp någon tavla och klockan under helgen. Här behövs också en matta men det är så svårt att hitta. Det skulle behöva vara en kvadratisk matta som är två gånger två meter, och det är så svårt att hitta.

Nu hör jag resten av familjen i hallen som varit borta så jag skulle få skriva i fred. Så dags att inleda fredagskvällen!


Hemma på vår nya gata i Vasa

Skrivet av mamabitesback 09.03.2021

Jag ligger i soffan i vårt nya hem i Vasa och kroppen ömmar lite efter promenader längs snöfyllda gator, flera dagar av konstant plockande och bärande av lådor. Jag hade som mål att vi skulle ha allt uppackat under veckoslutet och nu har vi bara två lådor kvar som inte riktigt har någon plats just nu, så kan väl säga att vi lyckades ganska bra. Även om det var himla tungt i något skede. Fredag, lördag och söndag var det noll vila och fullt ös. Och nu har jag jobbat i två dagar, så tröttheten börjar bli påtaglig nu. Men det är också härligt! Att få allt på plats, hur allt börjar formas till ett hem. Vår saker, bekant, men på ett nytt ställe.

Nu börjar vardagen. Eller efter den här veckan egentligen, men i och med att det inte längre finns saker att packa upp är det bara att börja bo in sig. Vänja sig med nya rutiner, nygamla gator, skapa sig ett nytt liv. Eller samma liv, men en ny version av det. Det känns fint, rätt!


Vårfärger, flyttkaos och längtan

Skrivet av mamabitesback 03.03.2021

Dagen innan flytt, är det alltid kaos då? Undra om det går att undvika på något sätt eller om det liksom hör till att det ska vara kaotiskt och rörigt. Dessutom har jag haft massa jobb just idag, konstigt hur det alltid är så. Plus att barnen är hemma från dagis den här veckan eftersom det blev en vecka mellan bytet av dagisar, så ja. Ni kan ju gissa. Svärde just högt för att jag slog foten i en låda som jag lyft bort triljoner gånger men som Alfons gång på gång tar fram. Herregud så jag ska njuta av fem rum och 138 kvadrat. Vi behöver aldrig vara i samma rum igen (om vi inte vill, hehe!).

Det har varit soligt och härligt det senaste dagarna, vilket har gjort längtan efter våren har varit extra påtaglig. Det är verkligen SNART vår. Kanske när vi kommer ur undantagstillståndet och vem vet utegångsförbud eller vad nu som väntar oss. Att det ska vara härligt att vara hemma känns viktigare än någonsin, och så känns det också för mig. Speciellt nu i flytten märker jag behovet av att det ska bli perfekt i nya hemmet så fort som möjligt, för vad har vi just nu om inte hemmet?

I min spara-mapp på instagram är det ljust, vågigt och väldigt mycket fokus på hemmet. Och våriga klädesplagg.

Sofia Wood i en ljuvligt fin rosa klänning. Kan inte släppa den här klänningen. Ärmarna, längden och nyansen. Just vad jag älskar i klänningar just nu.

Väldigt gullig mini-matchning. Så här vill jag traska till dagis med Agnes i vår. Borde vi skaffa matchande kappor åt oss? Bilden via Studio Mini, av Mathilde Gøhler.

Åh SOM jag längtar efter syrensäsongen nu. Det här är kanske den vackraste syrensorten, den som skiftar mellan vitt och rosa. Här hos Emilia De Poret.

Genialiska Ellen Dixdotter i en ljuvlig klänning från By Malene Birger som hon jobbar för. Hennes hem är också så harmoniskt vackert.

Viktigt att tänka på när det känns som jobbigast. Via Aysha Sow.

Tofflor är en sån grej som jag inte lade mycket tanke på, men har börjat använda mer och mer eftersom jag hatar strumpor. Dessa från Gina Tricot. Gillade också mattan, någon sån skulle jag vilja hitta, dock är jag lite skeptiskt till ljusa mattor. Har inte så bra erfarenhet av det...

Jag älskar Hakolas möbler och drömmer om en soffa någon gång i framtiden. Dessutom görs de i Österbotten, vilket förstås känns trevligt. Deras färgpalett känns fräsch och lite mer vågad, men ändå härlig.

Alltså ursäkta, men hur mycket längtar en inte efter det här? Från Elsa Billgrens kommande bok. Det gör nästan ont hur mycket jag längtar efter sommar och att få umgås med kompisar igen.

Avslutar med en bild från Johanna Bradfords fina matplats. Vi är på jakt efter ett matbord med stolar och just något sånt här kunde jag tänka mig.


Finsk scandi möter 30-talets funktionalism

Skrivet av mamabitesback 18.02.2021

Jag funderar mycket på inredning nu. Kanske för mycket till och med. Det kan bero på otåligheten över att flytta, skulle helst flytt på sekunden genast men det går förstås inte. Så det enda jag har att ta till är att planera, fundera och pinna. Det är ungefär det enda jag kan göra kopplat till flytten, ja förutom att packa då, men det är inte så himla kul ju.

Det är också två helt olika lägenheter, den vi bor i nu och den vi flyttar till, vilket gör att det är många olika faktorer som ska tas i bekatande. Vi måst tänka om med mycket. Dels för att den nya är väldigt mycket större, vi går från 78 kvm till 138 kvm, men dels också för att de är två helt olika sorters lägenheter. Den som vi bor i nu är en öppen och modern (visserligen från 70-talet men renoverad på för fem år sen). Stilen vi haft i den har varit minimalistisk och enkel. Nu i den nya lägenheten, som är från 1940-talet men renoverad senast i början av 2000-talet tänker jag att att den moderna, minimalistiska stilen inte riktigt passar. En kan ta element från den, absolut, men känslan måste vara annorlunda.

Det som gör det hela ännu svårare är att jag inte sett lägenheten sen 2013, och ingen av oss minns exakt hur stora rummen är. Vi har ett gäng gamla, dåliga bilder, det är de enda jag har att gå efter. Förstås ska det inte vara bestämt på förväg hur den ska inredas och möbleras, utan det får ske vart efter när vi flyttar in. Men jag kan ändå inte släppa det att jag vill ha en "plan" hur vi ska ha det där. Så just nu händer all inredning enbart i mitt huvud, och på ett ungefär. Hur jag föreställer mig att de kan se ut.

Mina ledord för Vörågatan är "Finsk scandi möter 30-talets funktionalism med varma textilier, blandad konst och olika träslag". Tänk er ljust med tavlor i olika former överallt, bryta av moderna möbler med gamla och textilier i färg och naturmaterial. Nytt finskt möter gammalt handgjort typ.

Jag vill återanvända allt det vi har, hitta nya posters att kombinera med våra klassiska tavlor och blanda gamla möbler som vi ärvt med nya moderna detaljer i form av textilier och inredningssaker. Här ovan ser ni ett litet hopplock från min pinterestboard över lägenheten. Drömmen skulle vara att ha gardiner i Delhi-tyget från Svenskt Tenn och en serveringsvagn från Artek i vardagsrummet, men där spräcks nog vår budget rejält. Men en kan alltid inspireras av det!

Ungefär så går mina tankar just nu. Hänger ni med i mina resonemang eller är det bara logiskt i mitt huvud?


Dukningar, drinkar och drömmiga kläder

Skrivet av mamabitesback 13.01.2021

Jag är hundra procent världens tröttaste människa idag. Jag har ingen aning om varför men är så dödstrött att ögon omöjligt går att öppna mer än halvvägs. Varför är det så? Tur att kreativiteten inte lider iallafall, för dagen har bestått av massa massa textproduktion. Nu tänkte jag vila hjärnan på lite inspiration en stund. Följer ni med?

Nytt år, samma färgskala men med lite mera ljus. Jag fungerar så att så fort julen är över, nästan redan till nyår, ska allt jul bort. Allt murrigt och mörkt och in ska ljust, gnistrande och fräscht. Det märks tydligt på bilder jag sparar både på instagram och Pinterest. Det som jag också tycker märks är jag hittat vad jag gillar, det är samma stil på det mesta och jag börjar mer och mer hitta "min grej". Kanske det kommer med åldern?

Nu när vi ändå bara är hemma, varför inte satsa på dukning och middagar? Så tänker jag i alla fall. Jag älskar att fixa extra fint och lyxa till det lite, även om vi är bara familjen. Varför inte? Jag fastnade för Victoria Saceanu Gregersens fina duk till en annars ganska enkel dukning. Lyfter vilken middag som helst!

Marimekko åh marimekko. Denna klänning och framför allt detta mönster från deras Pre-Spring 2021 är så fin. Jag går alltid i gång på blommiga mönster med mörk bakgrund, tycker det ger lite mer dramatik och blir mindre gullig/romantiskt så.

När vi ändå är inne på att lyxa till hemmakvällarna. Varför inte testa nya drinkar. Gabriella Skog (annars ett strålande instagramkonto att följa, 100 % inspiration!) delade den här Fig Fizz-drinken. Tyckte det lät supergott, bortsett från att den innehöll gin som jag hatar, men tänkte testa den med rom istället!

Carolina Storm med så vackra dramatiska ärmar och drömmen: syren! Förstås inget en ska köpa i dessa tider (fraktas långa vägar från andra länder) men ändå, förstår suget efter sommardoften och det är verkligen vackra. Också väldigt fint med blommorna till den grova urnan, snygg kontrast.

Jag hatar, verkligen hatar, strumpor men blir ändå sugen att köpa några snygga glansiga när jag ser bilder som dessa. Rachel strumporna så coolt med en plisserad kjol och mules. Kanske borde börja använda mina mules som inneskor nu när de ändå inte kan användas ute?

Det är väldigt mycket hustankar i det här hushållet just nu. Främst planlösningar och sånt, men jag som alltid går händelserna i förväg funderar förstås mest på färger och detaljer. Den här dörren hos Sarah MacFie är spot on, precis en sån som jag vill ha i framtiden.

Jag drömmer om att hitta en perfekt kostym, vilket verkar vara lättare sagt än gjort. Och Fanny Ekstrand bidrar ofta till att suget blir ännu större. Titta bara hur cool och avslappnad hon är i den här kostymen.

Min favorit estet Rebecca Sjöblom har startat ett företag, Sense Studio, där hon gör bland annat inredningsstyling. Ser så framemot att följa hennes konto.

Allt som är fluffigt och mjukt på små barn är extra gulligt, håller ni inte med? Den här från Façade båda barnen gärna kunna ha.