IMG 3997 2

Second hand-fynd

Skrivet av Klimatkompisar 12.10.2021

Jag har på senaste tiden haft turen att hitta några fina plagg second hand. Tidigare har jag ofta känt att loppis inte funkar för mig, det är så mycket där som bara inte passar mig. Kanske jag inte heller har tålamodet att gå igenom allt på loppisar bara för att hitta det speciella plagget? 

Efter att second hand har blivit allt populärare, har det dykt upp second hand butiker som passar mig och mitt tålamod bättre. Speciellt här i Åbo finns det flera som jag verkligen gillar, Maanantaimarket, Merkitys 2nd hand shop och Dirty hippies. Jag brukar också beställa plagg från appen Zadaa och har också kikat in lite på en hemsida som heter Vestiaire collective (många dyra märken och dyra kläder, så har inte beställt någonting härifrån ännu). 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38 4

Stickad tröja från Dirty hippies

 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38 3

Blå body från Maanantaimarket

 

Det bästa är ju att man använder det man redan har. På så sätt bidrar man inte alls till ökad konsumtion. Men ibland förändras kroppen, så också fallet för mig. Jag har många plagg som jag har haft sedan jag var 17-18 år. Jag har inte längre samma storlek, och to be honest inte heller samma stil. Jag behöver kläder som jag kan använda för en längre tid. 

När jag köper second hand försöker jag att undvika att följa trender. Jag vill ha plagg som funkar i många år. Jag har insett vilka färger som funkar bäst för mig, på vintern är det mycket svart, blått, grönt och vitt och på sommaren gillar jag varmare färger som t.ex. rött och oranget. Jag gillar tröjor med v-ringningar och stickade plagg. Byxorna får gärna vara utsvängda eller raka. Här kan Pinterest vara ett bra verktyg för att veta vad man har för stil, eller varför inte fråga en vän! Det kan vara riktigt roligt att höra hur vänner beskriver ens stil, oftast blir man glad och överraskad. 

Har ni några second hand butiker/appar som ni gillar och som jag inte tipsat om? Berätta gärna! 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38

Klänning från Maanantaimarket

 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38 2

Vit topp från Zadaa

 


4 platser jag skulle vilja besöka på hösten

Skrivet av Klimatkompisar 28.09.2021

Den tidiga hösten är en av de finaste tiderna! Jag älskar sommaren, men kan inte argumentera emot att hösten och alla de vackra färgerna och mörkare kvällarna gör mig glad. Har ni någonsin tänkt på att resa någonstans på hösten? (Alltså för att verkligen uppleva hösten, inte för att förlänga sommaren med strandsemester). För mig lockar somliga platser så mycket på hösten! Jag vill gärna dela med mig av min lilla lista, hoppas ni får lite inspiration av att resa inom Finland. 

WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.52.16
Urho Kekkonens nationalpark

Lappland är ju ett ganska självklart alternativ på hösten. Är inte ruska definitionen av höst? Allting är så färgsprakande där och den krispiga luften är så härlig efter en varm sommar. Mitten av september är oftast den bästa tiden att besöka Lappland.

Förra året besökte jag Urho Kekkonens nationalpark nära Saariselkä och jag var inte besviken. Hela resan dit, vistelsen där och resan hem var full av vackra höstscener. På plats gick jag dagsvandringar i nationalparken, som var 10 - 12 km.

WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.38.14WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.38.16
Hetta - Pallas - Ylläs 

Hetta, Pallas och Ylläs är också en populär plats att besöka på hösten. Samma som Urho Kekkonens nationalpark är bästa tiden i mitten av september, då ruskatiden är som starkast.

Är man van att vandra och vill gå längre vandringar kan man pröva på Hetta-Pallas leden som är 50,1km, vilket tar runt 4 dagar. Det finns också kortare vandringsleder, t.ex. att gå upp till Himmelriket, vilket är cirka 8,3 km eller att gå uppför Pirunkuru, som är 8,0 km. Vill du veta mera om vandringslederna? Gå in på utinaturen.fi! Där finns mycket information om de olika lederna.  

WhatsApp Image 2021 09 26 at 23.12.23WhatsApp Image 2021 09 26 at 23.12.46
Borgå 

Borgå är en stad som intresserar mig mycket! Jag har själv inte besökt staden, men alla bilder av gamla stan lockar verkligen. Gillar du gamla trähus och små gränder? Då tror jag Borgå kan vara värt att fundera på! Borgå är också ett ställe jag skulle vilja besöka kring jul, jag kan tänka mig att det är supermysigt att vara där då. 

porvoo 1962792 1920.1620041006
Skärgården 

Det är något speciellt med att vara i skärgården och nära havet på hösten. Allting har lugnat ned sig och luften är så frisk och härlig.

Här ser jag framför mig en weekend i en liten mysig stuga precis bredvid havet. Tänk dig en mysig brasa, höstpromenader med en vän, man lagar mat tillsammans, tända ljus, intressanta böcker att dyka in i samt bastu på kvällen när allt blir lite mörkare. Är man modig kan man ta ett litet höstdopp efter bastubadet. Har man hittat ett svampställe i närheten kan man plocka svamp som man senare steker på kvällen! Jag kan tänka mig att man är mycket avslappnad och glad efter en sådan helg!

WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.44.06WhatsApp Image 2021 09 28 at 16.21.40

Har ni någon plats ni vill besöka i höst? 

 


Höstlista 2021

Skrivet av Klimatkompisar 13.09.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hej!

Jag (Lina) sitter i sängen, det är mörkt ute och allt man vill är att krypa ner under täcket klockan åtta (kanske någon som relaterar?). Såg hur andra skrivit "höstlistor" för några år sedan på sina bloggar och tyckte det var ganska mysigt, så här kommer en höstlista med det som känns viktigt för mig just nu, också angående miljötänk och en hållbar livsstil. WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.43

Beskriv din höst med tre ord?

Ny, utmanande, men också trygg.

Vad var det bästa med sommaren?

Det bästa med sommaren var helt klart alla känslor som kom med den. Mitt fina sommarjobb, att möta nya människor, få utmana mig själv och tycka om den jag är. Den här sommaren har gjort mig mycket gott.

Känner du dig klar med sommaren?

Joo!! Men inte klar med ljuset, det skulle gärna få vara ljust året om.

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.43 1

Hur mådde du förra hösten?

Förra hösten var väldigt händelserik till en början. Jag både distansstudier och ett distansförhållande att navigera mig i, samtidigt som jag jobbade lite på sidan om. Jag hade höga krav på mig själv och till slut funkade det inte alls. Har skrivit ett inlägg om prestationsångest och otillräcklighetskänslor på vår tidigare blogg här, ifall någon känner igen sig! Att helt enkelt inte orka och vara tvungen att stanna upp och fundera på vad som egentligen är viktigt var tungt men lärorikt, så är väl på ett sätt tacksam för det också, såhär i efterhand.

Vad är dina planer för hösten?

Jag ska studera och förhoppningsvis börja någon ny hobby nu när jag är i en ny stad, vilket känns roligt! Ska försöka se positivt på möjligheten att bygga upp ett "nytt liv" och nya rutiner här. Och samtidigt vara medveten om att inte ta på mig för mycket (hehe)

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.42

Hur höstmyser du?

Älskar att promenera !! Och så vill jag försöka väcka något slags intresse för matlagning, men det har varit mitt mål ganska länge nu, så antagligen blir det väl ganska mycket serier & filmer...

Vad tittar du på?

...som "30-nånting" som jag nu ser på Yle Arenan! Där finns också andra säsongen av "Älska mig" och så kanske jag ska kolla "Aikuiset" för att träna min finska.

Finns det något du skulle vilja lära dig i höst?

Skulle vilja lära mig att dreja !!! Men det får vara en dröm än så länge.

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.19.09

Har du något klimatlöfte i höst?

Jag har blivit medveten om att mitt behov av nya saker ökat under min korta tid här. Mer fokus hamnar kring konsumtion med alla butiker omkring en. Här finns också så många olika stilar och människor som verkligen satsat på sin klädsel, vilket är kul men som också gör mig lite stressad, haha. Mitt klimatlöfte i höst är att ta det lugnt och fundera en extra gång innan jag konsumerar något, både kläder och annat. Även om jag numera köper nästan alla mina kläder i andra hand, tror jag på att vi behöver ett normsskifte vad gäller konsumtion, att vi kan ha samma, tåliga plagg som vi tar hand om och matchar på olika sätt. 

Tänker såhär - är något jag klarar mig utan men som jag vill ha av andra orsaker? Vill jag ha det för att känna att jag "passar in" i en viss grupp eller på något sätt bevisa mig värdig eller självsäker? Kan jag uppnå mitt behov utan att konsumera saken ifråga? Nu menar jag inte att man ska beskylla sig själv för att köpa saker men det är något jag vill vara mer medveten om, helt enkelt för att minska onödig konsumtion.

Hurdana miljögärningar vill du ha mer av i höst?

Att vara nöjd med det jag har, som tidigare nämnts OCH vistas ute ute ute så mycket jag kan. Tipsa gärna om ni vet om fina ställen nära Helsingfors! Och så vill jag gärna skriva på medborgarinitiativ, delta i strejker och andra större rörelser. Individuella handlingar är viktiga men klimatkrisen är inget som kan ligga på en enskilds axlar. Vi behöver varandra!

Det var allt för denna gång! Har du något klimatlöfte eller miljögärning du gärna vill göra eller funderat på? Några planer för hösten? Berätta gärna i kommentarerna!


Hej hej Helsingfors!

Skrivet av Klimatkompisar 06.09.2021

Kategorier:

Hej på er!

Sommaren har gått och vi har båda haft lite sommarlov från klimatkompisar. Jag (Lina) har jobbat ute på fyren Bengtskär, som finns på det yttersta skäret i Skärgårdshavet. Det har varit ett äventyr i sig och delar gärna med mig bilder därifrån en annan gång!! Det känns som att jag hunnit leva två liv under den här sommaren, minst. Vilket ju är skönt i sig. 

Nu är jag i alla fall nyinflyttad i Helsingfors (!!) vilket är roligt. Och nervöst.

IMG 20210904 141626

Har än så länge tagit väldigt lite bilder under min tid här; men här är en av dem. Söta blommor i mina nya hoods.

Jag och Sophie har alltså börjat våra magistersstudier i "Globala miljöförändringar & Hållbar utveckling" vid Helsingfors Universitet, vilket känns spännande och nästan för bra för att vara sant. Lite "imposter syndrome" vibbar kring det hela för att vara ärlig. Försöker förstå att jag är här och att det här verkligen händer. Alla kurser låter intressanta och det finns så mycket jag skulle vilja läsa..! Förra veckan bekantade vi oss med kampus och våra nya studiekompisar, den här veckan börjar kurserna. Så det hinner väl nog bli allt mer verkligt med tiden.

IMG 20210831 202057

I allmänhet är jag så väldigt tacksam för livet just nu och det är väldigt skönt att känna så. 2021 har varit ett tumult av känslor, som de flesta år väl är, men just nu är jag glad. Sänder styrka till dig som läser detta och alla er som också börjar nya studier eller nya livsskeden i höst. Hur det än går så är det okej! Och om det känns jobbigt just nu så kan det alltid kännas annorlunda. Hur ofta man än hör det så är det lika sant varje gång.

 


Skanslandet

Skrivet av Klimatkompisar 12.06.2021

Hej på er fina!! Hur går det? 

Jag är fortsatt bara ledig och tar det ~lugnt. Förra veckan var jag till Helsingfors, som alltså ska bli både min och Sophies nya studiestad i höst! (wooop) På torsdagen bestämde jag mig för att turista lite och se mer av Helsingfors skärgård. 

Skanslandet & Kungsholmen är två öar som ligger granne med Sveaborg. Lite historisk fakta: öarna har varit delar av Finlands försvar och är kopplade till varann med en vågbrytare, så man kan gå naturstigar på båda två. Här har bott både soldater och vanliga civila i olika perioder på öarna, de sista öborna flyttade ut 1996. 

WhatsApp Image 2021 06 14 at 11.38.44

Man kan ta färja till öarna från Senatstorget, vilket tar ca. 15-20 min.

Det första jag gjorde var att köpa en kaffe, vilket man tydligen behöver trots att man är ledig?? För att orka gå i naturen? I alla fall, traskade jag belåtet med kaffe i hand längs grönskande sandvägar tills en skylt som sa att man INTE får avvika från stigarna eftersom det kan finnas sprängämnen kvar på ön efter en olycka som skedde 1937. Naturen är annars också känslig för slitage och det kan finnas "farliga byggnader och stup". Jag nickade andäktigt åt skylten och höll mig till stigarna.

IMG 20210610 153053

Under de senaste årtiondena har öarna varit stängda för allmänheten och utvecklats till områden i naturtillstånd, vilket syns i en hög biologisk mångfald. En mätning av 200 öar i Helsingfors skärgård visade att Skanslandet var ön med den mest varierande naturen! Och det var verkligen. otroligt. fint! Lite som att bli omfamnad av lummiga träd, växtlighet och blommor. 

IMG 20210610 140457

IMG 20210610 140326

IMG 20210610 141103

Vackra vyer !!

IMG 20210610 135825 01

Fnissar lite åt bilderna jag tagit med timer - här hade jag telefonen balanserad på en bänk :)

IMG 20210610 141819

Lite fler varningar - södra sidan av ön är stängd för allmänheten pga. farliga konstruktioner. Man får inte heller simma på Skanslandet, då öns damm är full av skrot och båttrafiken utanför öns strandklippor bildar mycket kraftiga sug som kan dra med en långt ut till havet. (hjälp?) (Man kan dock simma vid Kungsholmen!)

IMG 20210610 141842

Med tanke på allt detta förstår jag att öarna beskrivs som "mystiska" på diverse webbsidor. Det här betyder förstås inte att de är farliga att besöka, så länge man följer deras anvisningar. Jag rekommenderar ABSOLUT ett besök hit, för naturen är verkligen fantastisk. Öarna har också en intressant historia och just nu finns det flera konstutställningar över ön (Helsinki Biennaali). En annan kul fakta: Skanslandet är hem till 1000 fjärilsarter, varav 100 är sällsynta eller hotade. 

IMG 20210610 150035

Jag hade med min bok och la mig på några klippor för att läsa och spana på båtar som åkte förbi. 

IMG 20210610 153440

Dammen.

IMG 20210610 161934

Jag hann ta ett kort besök till Kungsholmen också. På vågbrytaren fanns en stor spegel.

IMG 20210610 160101

Båten mellan ön och Skanslandet gick ungefär med en timmes mellanrum, tidtabeller hittar du här på öns hemsida! Båtfärden kostade 8 euro tur och retur. Rekommenderar verkligen denna utflykt ifall du befinner dig i Helsingfors eller i närheten, man kan förstås också ta sig till ön med egen båt (eller kajak!) 

Mer infor på utinaturen.fi, en webbsida som är väldigt bra när man vill hitta info och kartor över olika naturleder i Finland <3

/Lina

 


Naturstig i Pemar

Skrivet av Klimatkompisar 11.05.2021

På söndagen körde jag till Pemars naturstig som finns riktigt nära Åbo (tog ungefär en 20 min med bil). Fick sällskap av min brors hundvalp, Luna, som var en mycket ivrig medresenär och upptäckare. Naturstigen är bara 4 km lång, vilket var riktigt passligt för mig haha. Vi stannade en hel del för bilder och det var också skönt att gå i helt lugn och ro, med Luna i långt koppel så hon fick springa av och an och nosa överallt. 

DSC 0706DSC 0781IMG 20210509 144333

Jag blev riktigt positivt överraskad av naturstigen, för naturen var väldigt varierande. Vi gick igenom skogar och myrmarker till sandstigar och högre klippområden. Det hela kändes nästan som Lappland (även om jag inte ännu varit och vandrat där) (some lucky day!!)

DSC 0798DSC 0806

IMG 20210509 150001

Ungefär halvvägs, när man klättrat uppåt ett tag, finns ett ställe där man kan grilla och ett utsiktstorn, perfekt ifall man vill vandra med en grupp och stanna för matpaus. 

DSC 0733IMG 20210509 142611 1IMG 20210509 143138

Kan verkligen rekommendera att åka hit ifall man är i närheten och vill gå en lugn promenad i naturen! Mer info finns här och här på Google maps


Jag <3 Runsala

Skrivet av Klimatkompisar 01.05.2021

Kategorier:
Runsala/Ruissalo är definitivt en av mina favoritplatser i Åbo!

Hit har jag kommit också för kortare promenader då jag inte haft så mycket tid men velat vara nära naturen för en stund. Vågor som sakta suckar in mot klippkanten, prasslandet och susandet i träden, kvittrandet av småfåglar... *blir poetisk. Vi åkte ut hit för att fota en kväll och det var såå lugnt och stilla vid stranden.

DSC 0685

Detta fick mig också att inse hur mycket jag vill börja fota igen! Ett roligt sätt att spendera tid i naturen, även om det inte skulle bli några mästerverk av bilderna. Man kanske stannar upp och lägger till detaljer som annars skulle gå omärkta.

DSC 0656DSC 0633DSC 0627

Det finns många olika stigar och stränder att upptäcka i Runsala även om det inte är så stort område i sig. Närturism och #staycation har ju blivit mer populärt nu då alternativen varit få, men oberoende orsak är det en väldigt bra sak att vi tar oss tiden att uppskatta det som finns nära. Tror nog att vi alla vill ha en välmående och mångfaldig natur omkring oss, men att de värderingarna också förstärks då vi får ta del av naturen oftare. https://www.utinaturen.fi/ är en webbsida med bra tips på naturleder!

DSC 684

Hoppas du som läser detta har en bra dag, ta hand om dig!


Närturism i Nådendal

Skrivet av Klimatkompisar 21.04.2021

Kategorier:

Ni vet när man varit hemma i sin lägenhet och suttit framför zoom i något som känns som en evighet..? Jag och min kompis Ellen åkte till Nådendal för en kväll från Åbo för några veckor sedan och redan det kändes som ett stort äventyr!!

Vi började med ett besök till Mumindalen som före sommaröppningen har öppna dörrar och det var ganska kul att promenera omkring där och kika in i olika hus. Jag minns själv från mitt tidigare besök som liten att jag var rädd för mumintrollen, så kanske lika bra att det var en tom Mumindal den här gången, hehe... Fint att de kan hålla den öppen för allmänheten!

DSC 5726 2

Efter det promenerade vi ner till klipporna och en vääldigt fin solnedgång.

DSC 5743 2

Ellen tog flera fina bilder på mig!! 

DSC 5786 2DSC 5756 2

Kan ju passa på att uttrycka min kärlek till återanvändna kläder på samma gång, då alla mina kläder på bilden är köpta i andra hand <3 Jackan är från Merkitys i Åbo, och jeansen från Comboliinakirppis i Vasa! 

DSC 5821 2DSC 5836 2DSC 5852 2DSC 5877 2

Lärdom från denna kväll är definitivt att man inte behöver resa långt för att ta del av vackra vyer och känna sig äventyrlig! Har du något ställe nära dig som du vill rekommendera vidare till andra?

PS: Från Åbo går det lätt att ta sig med buss nr 6 eller 7 till Nådendal!

 


Välkomna till vår nya blogg!

Skrivet av Klimatkompisar 21.04.2021

Kategorier:

Här börjar Klimatkompisars blogg 2.0!

Vi är riktigt taggade på att få vara en del av bloggarna här på Sevendays och förhoppningsvis nå ut till dig som är intresserad av olika frågor gällande natur & klimat eller bara nyfiken på hur man kan leva mer miljövänligt!IMG 3643Foto av Claire Depit, kolla in hennes webbsida och instagram!

Vi som skriver den här bloggen heter Sophie och Lina, och vi träffades i Åbo hösten 2018 när vi både började våra studier i miljö- och marinbiologi.

Att studera miljöfrågor visade sig vara intressant men också ganska tungt. Klimatångesten blev inte direkt mindre av att lära sig mer om plastberg i haven, olika utsläpp och förlorad biologisk mångfald. Efter ett halvårs studier kände vi båda att vi ville göra något aktivt för klimatfrågan. Greta Thunberg började med sina skolstrejker och vi bestämde oss för att ordna en klimatdag på vårt universitet, lite som en strejk i annat format. 

IMG 20190315 163138 2

Det kändes väldigt bra att få engagera sig själv och framförallt också andra i något så viktigt som klimatet och vad vi kan göra för en mer välmående natur!  Därför tog jag (Lina) modet till mig och frågade ifall inte Sophie skulle vilja skapa ett instagramkonto med mig, ungefär (exakt) såhär:

2021 05 7

Det blev början till kontot Klimatkompisar som vi nu haft i två år! Wohoo!!

Med vårt konto och bloggen hoppas vi främst kunna informera kring olika frågor och inspirera andra till att miljögärningar, stora som små. Att ta små steg och beakta miljön har gett oss väldigt mycket och behöver inte kännas som en uppoffring, tvärtom! Alla kan vara med och det kan se olika ut för alla. Genom att dela vår vardag och våra tankar hoppas vi visa hur. Naturen är väldigt viktig för oss och vi tror på att vi alla behöver en välmående natur för att må bra <3

 Jätteroligt att du är här och det är mer än välkommet att kommentera och diskutera våra inlägg med oss! Ta hand om er!

IMG 3941Bild av @byvisuelle <3

 


Hej 2021!

Skrivet av Klimatkompisar 12.01.2021

hej20211

Bild fotad av Claire Depit! @clairedepitstudio

 

Hej 2021!

Idag är det snöstorm ute och jag sitter för tillfället inne och dricker en kopp kaffe. Min bil är helt igensnöad så jag valde att promenera till butiken när jag skulle handla mat. Det kändes lättare att vandra i snöstormen än att börja gräva fram en iskall bil.  

hej20212

Iallafall. Nu är det ett nytt år och som vanligt har man ju nya tankar och förhoppningar inför det nya året. Den 23 december valde jag att gå "offline", alltså att inte vara uppkopplad på sociala medier (och internet överlag). Jag valde att gå offline eftersom jag blev så fruktansvärt trött i november och december på att hela tiden sitta och glo på instagram (och andra appar) och helt förstrött bara scrolla och scrolla och scrolla. Jag har nog aldrig varit så utomordentligt trött på internet, det blev nog för mycket med både distansundervisning, netflix-tittande och att försöka uppdatera så mycket på vårt konto. Jag började uppleva koncentrationssvårigheter och min motivation till att göra saker minskade.

hej20213
Missförstå mig inte! Internet kan vara en riktigt bra sak, speciellt med att förmedla information och hålla kontakt. Men ibland blir det för mycket. Det måste finnas någon sorts balansgång.

Istället för internet och sociala medier valde jag att läsa böcker, det är något jag verkligen har saknat. När jag var liten brukade jag läsa mycket men slutade sen i högstadiet/gymnasiet när det blev vanligare att titta på tv-serier. Nu har jag valt att uppta läsningen igen och är så glad över det. Jag var också ut i skogen och promenerade, gjorde upp brasor och drack kaffe och åt choklad. Mysigt!  

hej20214

Tillbaka till 2021.

Vi har funderat lite över hur vi vill ta vårt konto vidare i år, och vi kom fram till att vi kanske borde minska pressen på oss själva. Vi vill gärna blogga mera, (vi publicerade inte ett enda inlägg under 2020) och jag antar att stilen på bloggandet kommer att ändra lite. Tidigare har vi valt att göra ganska faktabaserade inlägg, där vi ofta har lagt ner mycket tid på att läsa artiklar och hitta källor till det vi skriver. Det tar dock väldigt mycket tid och ibland blir det så att man väljer att inte skriva alls. 

hej20215 
Sen ska vi också fota mera med digitalkameran! Ja det blir kul! Jag vill spendera mera tid i naturen och fotografera. Typ skida, skrinna, vandra, paddla kanot osv :) Får se hur det blir.