En smakresa över Kvarken med M/S Aurora Botnia

Skrivet av Linda Alanen 29.06.2022

Skepp ohoj och hälsningar från Wasaline, Aurora Botnia!

♥ Nog är det ju fint att vi har världens mest miljövänliga passagerarfartyg här mellan Vasa och Umeå.

20220614 145903

 20220614 145922

 

Sjöfrukost, skärgårdsbord, à la carte samt café erbjuder mångsidigt med smaker och någonting för alla!

Wasaline serverar främst närproducerad mat och värderar färska produkter med hög kvalité.

Då jag var ombord på Aurora Botnia fick jag njuta av det delikata skärgårdsbordet där dom dukar upp det bästa hav och land har att erbjuda.

Jag ÄLSKAR fisk och skaldjur och var mätt redan efter förrättsbordet.

Här är några bilder på det jag plockade åt mig i buffén.

20220614 15143820220614 15160320220614 15142620220614 151351

 

Wasaline erbjuder även på nordisk fine dining i deras à la carte. Jag hade äran att se proffsen ”in action” i köket och även knäppa en bild då en av maträtterna blev framlagd.

20220614 170031 01

 

 20220614 162914 2

På bild från vänster: Joakim Blomqvist och Olli-Pekka Pekkola

 

Då jag minglade runt på Wasaline hade jag möjlighet att prata med flera från besättningen. Nedan har vi Jennifer Salo och Michqil Milionis som önskar alla hjärtligt välkomna ombort på Aurora Botnia!

20220614 163239 1

 20220614 163424 2

 

Nytt för i år är baren på däck sju. Där kan man njuta av den ljuva havsutsikten, drycker och något smått att äta.

Musik, drinkar och solsken, här kan jag tänka mig att det snabbt blir partystämning under sommarens heta dagar.

20220614 190246

 

På Wasaline är det färggranna drinkar som gäller och drink paraplyet det hänger fortfarande med!

Joel Myntti gjorde dom godaste och mest läskande alkoholfria drinkarna!

20220614 173938

 

Finns det något speciellt med baren på Wasaline?

Joel vågar påstå att Wasaline har Östersjöns största gin sortiment.

20220614 174646

 

 

T I P S !

På Wasaline finns det även kabinetter som kan reserveras för möten eller andra tillställningar. Då erbjuds också olika paket för bokningen. Ett bra tips till den som vill till exempel ordna en födelsedag som är lite extra.

 

♥ Mer information och bokning på www.wasaline.com

♥ Kolla in Wasaline på TikTok och Instagram

 

 

 

 


Smakernas Österbotten presenterar Marcs Gård!

Skrivet av Linda Alanen 21.06.2022

Det är honung som står på tapeten denna vecka, och inte vilken honung som helst, utan ekologisk honung från Överpurmo!

 

Jag hade ingen aning vad som väntade mig då jag kom ut till Marcs Gård. Ingen aning hade jag heller om hur mycket jag skulle få lära mig under mitt besök.

 Att komma till Marcs Gård är som att stiga in i en saga. Idylliskt och vackert! Och att kliva in i besöksgårdens torp var pricken över i!

Jag blev varmt bemött av företagarparet Marina och Marc Bock samt deras dotter Larissa Bock som ansvarar för företagets sociala medier och marknadsföring.

20220517 165647

Husdjuren ställde gärna upp på bild tillsammans med Marc, Marina och Larissa.

 

Då jag kom in i torpet så fortsatte den sagolika stämningen, Marina som är utbildad konditor hade bakat en magnifik tårta. Jag fick lite Törnrosa ”feelis”, som då en av de goda feena i skogen vid skogsgläntan trollar fram en tårta.

20220517 130719

20220517 133023

Marina gör även tårtor på bäställning.

20220517 165818

Torpet, besöksgårdens gårdsbutik där man kan handla produkterna direkt från producenten samt ordna möten.

 

Det var dock inga trollerier som gällde här och snart fick jag lära mig hur mycket arbete det går åt ekologisk biodling och vad det egentligen innebär. Det var inspirerande att höra hur dedikerade de är och mängden av information som de har. Marc Bock är andra generationens biodlare och han vet en hel del kan jag säga!

20210611 193856 113813 01

Bild: Larissa Bock

 

Att ta hand om bina på ett ekologiskt sätt samt att ta in skörden är inte bara ett jobb utan en levnadsstil. Det är långa dagar utan ledigt som gäller. Marcs Gård skiljer sig även från andra ekologiska biodlare eftersom ekologiska biodlare får använda organiska syror i begränsad mängd och Marcs Gård har valt att avstå från det helt och hållet. Dom använder även deras ägna ekologiska bivax i bikuporna för att försäkra en god kvalité från början till slut!

20220517 164131

Jag rekommenderar stark att lyssna på intervjun där Marc och Larissa berättar om hur ekologisk biodling skiljer dig från konventionell samt om processen i ekologiska biodlingen mm. Intervjun spelas denna vecka i Radio Vaasa på tisdag 13.20, torsdag 10.20 och lördag 11.20. Intervjun kommer också att publiceras på Radio Vaasas hemsida. www.radiovaasa.fi

 

Produkter

Marcs Gård har flera olika honungar i deras sortiment. Till näst skall jag nämna några.

Ljunghonungen

En honung som jag särskilt vill lyfta fram är den jag aldrig hört talas om tidigare.

En honung som jag i nu läget tycker att alla borde ha där hemma är ljunghonungen. Vad gör den så speciell kanske ni undrar? Jo, ljunghonungen är nämligen antioxidantrik och har antibakteriella egenskaper! Ljunghonungen har även en rik och aromatisk smak.

 20220517 164608

 

Barrskogshonung

Den här honungen påminner till smaken om lönnsirap. Barrskogshonungen härstammar inte från nektar. Bina samlar barrträdens växtsaft, honungsdagg, som bladlössen lämnat efter sig.

 

20220517 164640

 

Smaksatt honung

Larissa gav dom bästa tipsen om hur mångsidigt man kan använda honung.

Honung smaksatt med Havtorn passar till marinaden då man tillagar älg samt wok.

Honung smaksatt med Mango & Lime passar med kyckling.

Honung smaksatt med Citron är supergott på rökt lax tillsammans med blåmögelost!

 

20220517 164621

 

Marcs Gårds produkter slutar inte med honung, de erbjuder även Pollen och Perga som kosttillskott.

20220620 095910

 

Bivaxet är något som också är populärt. Marcs Gårds ekologiska bivax passar utmärkt till salvor, naturkosmetika eller pyssel. Dom har även skickat deras bivax på test, inga rester av kemikalier eller pesticider hittades i bivaxet.

20220517 164729 01

20220517 164417 01

20220517 164254 01

 

Var kan man köpa Marcs Gårds honung? Om du har vägarna förbi Överpurmo rekommenderar jag starkt att ni åker till besöksgården och köper direkt från producenten.

 

Återförsäljare hittar ni i:

♥ Jakobstad ♥ Nykarleby ♥ Pedersöre ♥ Vörå ♥ Vasa ♥ Kronoby ♥ Korsholm ♥ Karleby ♥ Larsmo ♥ Kortesjärvi ♥

Gå in på www.marcsgard.fi för ytterligare information!

 

 

Då min visit vid besöksgården närmade sig sitt slut så fick jag en goodie bag med mig hem! Jag fick bivaxljus, perga och flera olika honungar! MUMS MUMS MUMS!

Jag kommer under veckas lopp att visa er vad jag fick på instagram. Där Smakernas Österbotten heter smak.maku

Jag är oerhört tacksam för all den information jag fick gå hem med och alla de nya produkter jag fått prova! Lokalt är bra, lokalt är bäst!

 

Hej så länge och glöm inte att lyssna på Smakernas Österbotten i Radio Vaasa!

 

 

 


Smakernas Österbotten gör comeback!

Skrivet av Linda Alanen 17.06.2022

Programserien Smakernas Österbotten blev snabbt populärt hösten 2021. Nästa vecka startar säsong 2 i gång!

Det blir säsongstart på tisdag 21.6.2022 och precis som i höstas presenterar vi en ny producent/restaurang varje vecka, denna gång under fem veckors tid!

Förutom blogginlägg så kan ni även lyssna på intervju i Radio Vaasa på tisdagar 13.30 med repris, torsdagar 10.30 och lördagar 11.30 (Ibland börjar intervjuerna lite tidigare, typ tjugo över eller så om det är ett längre program). Intervjuerna publiceras också i efterhand på radiovaasa.fi

Välkomna med på ett smakrikt äventyr i Österbotten!

20220426 113028 01

 Bilden tagen från Restaurant Nam Nam i Runsor, Vasa.

 


Smakernas Österbotten tackar för detta år!

Skrivet av Linda Alanen 28.12.2021

Med sju unika avsnitt i bagaget tar Smakernas Österbotten nu paus och siktar på säsong två till våren. I programserien åker jag (Linda Alanen) tillsammans med Herman Hagnäs runt Österbotten och bekantar oss med lokala smaker vid restauranger och gårdsbutiker samt besöker Österbottniska producenter.

Här följer en kort presentation på de avsnitt som det inte finns inlägg om här på Sevendays men hittas intervju av på radiovaasa.fi

Smakernas Österbotten hade sin premiär i oktober 2021 med Yvonnes Garden, ett chiliparadis i Pensala, Oravais. Yvonne Björkholm är eldsjälen bakom den otroliga chiliträdgården med 300 olika chili sorter från världens alla hörn. Yvonne är en erfaren odlare och ger oss de bästa smaktipsen när det kommer till chili.

Yvonnesgarden bild

Granholm ́s i Maxmo skärgård bjuder på lokalproducerade godsaker. I intervjun tillsammans med Monica och Samuel Granholm bekantar vi oss med deras breda sortiment. Fabriken tillverkar bland annat fudge, saft, gelé, björksav och glögg.

Granholms bild

Fiskdisken i Vasa är som en liten saluhall. Där finns allt från fisk och kött till godis, marmelader, pasta och glögg! Med andra ord här hittar du fina presenter och delikatesser till matbordet.

Fiskdisken bild

Missa inte inläggen om; Oravais Rökeri, Bank Food & Wine, Kyrö Distillery och Andreas Knips Hembageri här på Sevendays. Glöm inte heller att gå in på radiovaasa.fi där alla avsnitt finns tillgängliga för att lyssnas!

Vi önskar er alla ett fint och framgångsrikt år 2022 med mängder av läckra lokala smaker!


Smakernas Österbotten besöker Andreas Knips Hembageri

Skrivet av Linda Alanen 15.12.2021

Något bland det bästa måste ju ändå vara en färsk gräddad bulle. Doften i Knips Hembageri omfamnade mig som en varm filt!

Fran Vanster Herman Hagnas Andreas Knip Niklas Smedman Jan Nyqvist Från Vänster: Herman Hagnäs, Andreas Knip, Niklas Smedman, Jan Nyqvist

Trots den tidiga morgonen på bageriet var det full fart som gällde. Bröd, bulla och konditoriprodukter stod på kö för att bli packade och levererade.
Andreas Knip börjar sin arbetsdag mellan kl. 02.00 och 03.00. På helgen börjar jobbet redan kl. 01.00 så att allt hinner bli gräddat.

20211130 08072120211130 09031920211130 085616

Andras Knip visste redan som 3 åring att han ville bli bagare. Det är också något som sitter i generna, han har hört historier om pappas morfar som kallades ”Bagaris”.

Nu har Andreas Knip haft hembageriet i 29 år, företaget har 15-20 heltids arbetare och säljer produkter till en stor del av Österbotten, mestadels Korsholm och Vasa.

-Hembageriet har väldigt stort sortiment, lite väl stort säger Knip. Det dom är kända för är konditoriprodukter och bröllopstårtor.

En gammal gavelmaskin fran 70 talet

En gammal gavelmaskin från 70-talet

20211130 080757

20211130 082144

20211130 090548

Då det kommer till bröllopstårtor så ordnas en personlig träff och planering av bröllopstårta.

Andreas Knip satsar på lokalt producerat, speciellt bär. Han reserverar bär för hela året så att dom har vad dom behöver. Men smultron är lite knepigare att få tag på.

-Om någon vet vem som odlar smultron får ni gärna säga till. Säger Knip med ett stort leende.

För alla som tycker om att skida, har Andreas Knips Hembageri även ett Spårcafé i Kvevlax. Skidning är ett stort fritidsintresse för Knip och han började med Spårcaféet som en rolig grej. Han erbjöd alla skidare kaffe och bulla för 1 euro. Snabbt började folk känna till Spårcafét och det blev allt populärare.
Nuförtiden kostar Kaffe och bulla 2 euro.

Spårcaféet är öppet 7 dagar i veckan och är i anslutning till det allt som allt 50 kilometer långa spåret. Spårcafét har blivit riktigt poppis, förra året besökte 200-300 personer cafét per dag, under helger.

I kafeterian finns en karta over skidsparet 2I kafeterian finns en karta över skidspåret

Caféet vid Andreas Knips Hembageri är supermysigt! Efter att vi bekantat oss med bageriet fick jag och Herman ta kaffe och välja nåt gott att äta!

20211130 09241820211130 091024

Gå in på radiovaasa.fi för att lyssna på intervjun från Andreas Knips Hembageri. Mer information om Bageriet samt kontaktuppgifter hittar ni på www.andreasknip.fi


Smakernas Österbotten besöker Kyrö Distillery 

Skrivet av Linda & Herman 01.12.2021

Det var fredag morgon då jag och Herman körde ut till Kyrö Distillery i Storkyro. Vi blev bemötta med ett stort leende och  varmt välkomnande i frukostens tecken. Vi började besöket i det gamla mejeriet där bland annat Kyrö Distillerys  restaurang äger rum och därefter väntade destilleriets rundtur.

 Innan vår destilleri runda åt vi frukost i restaurangen som kändes lika inbjuda

 Innan vår destillerirunda åt vi frukost i restaurangen som kändes lika inbjudande som leendet vi fick i vår ankomst. 

 

Kyrö Distillery tillverkar alkoholprodukter och är mest kända för deras Gin. 

Förutom olika Gins tillverkar företaget även Lonkero, gräddlikör och det som de nu är aktuella med; whisky. I slutet av året siktar de på att kunna lagra upptill 2,5 miljoner liter whisky. 

20211112 09332420211112 094452

Det är tålamod som gäller i processen med whisky. 

-Då vi destillerar idag kommer vi att ha whiskyn i flaska om cirka fem år, Säger Tony ”Tonto” Sivula som guidar oss på  rundturen. 

Råg är det som gör Kyrös whisky intressant. Kyrö Destillery är även en av få i Finland som tillverkar whiskey.

 

I början är Whiskyns färg klar och i processen är det tunnan som ger fägen samt 60-80% av smaken. 

 

Det gröna alternativet blir dag för dag mera relevant men hur ofta funderar man ifall alkoholen man konsumerar är  ekologisk eller inte? 

Ett av flertal imponerande faktum vi fick till vår kännedom under vår visit vid Kyrö Distillery var att produktionsprocessen är ekologisk. 

Kyrö Destillery använder sig av Biogas, flodvattenkylning för att spara på rent vatten och spillvärmen går åt att värma  byggnader. Dessutom används whiskyavfall till djurfoder. 

Bild med Tony Tonto Sivula 1gamla mejerihuset

Samma rundtur som jag och Herman fick uppleva kan vem som helt delta i. Sightseeingturerna är riktigt populära och  under år 2019 hade Kyrö Destillery mer än 18 000 besökare och höll 700 destilleriturer. 

Kyröfest är också något som arrangeras varje sommar. Där får man njuta av bland annat live musik tillsammans med mat och dryck. 

20211112 093445

20211112 103423

20211112 103431

I Kyrö Destillerys restaurang kan man ordna privatfester och i matväg strävar dom efter att ta fram finska smaker och  satsar så långt som möjligt på lokalt producerade råvaror. 

”Paikallisuus on vahvuus” säger köksmästare Joni Pukkinen.

Missa inte intervjun från kyrö destillery på radiovaasa.fi  Intervjun går på finska.


Smakernas Österbotten besöker Bank Food & Wine

Skrivet av Linda Alanen 15.11.2021

Bank Food & Wine i Vasa erbjuder minsann på skön stämning och smaker som smälter i munnen. En -WAU reaktion är definitivt vad som väntar dig om du aldrig besökt restaurangen tidigare. Kurtenia huset som byggnaden heter, byggdes för Vasa Aktie-bank år 1904.

Bank Salen

Lunch buffet bord med vintunnnor som benI restaurangens inredning får man se en minst sagt ovanlig syn. Lunch buffet bordet har vintunnor som ben. Dessa ek tunnnor är direkt från Sartori vintillverkare. 

Insidan är lika vacker och elegant som utsidan låter oss förstå, med väggar och tak i sin ursprungliga form. Krögaren Saku Railio uppmanar oss ändå att inte bli ”skrämda” över den värdefulla och mäktiga omgivningen. Han säger att Bank Food & Wine vill bjuda på en avslappnad stämning med god bistro mat. Något som jag anser att dom har lyckats med galant!

KockarnaI intervjun som jag gjorde hade jag bland annat äran att få prata med köksmästare Antti Heinola (vänster) och kökets skiftchef Lukas Träsk (höger)

Då det kommer till smaker så har Bank en läcker kvälls meny med något för alla. Bland annat ankconfit, mangalitzagris, tupp från Huttula, renfile, panko friterad lax med jätteräkor, även 2 veganska alternativ och mycket mer. Så gott som allt är laktosfritt och största delen av portionerna är glutenfria.roding och speltveterisotto

Då jag besökte restaurangen blev jag bjuden på stekt röding och Malmgårds speltveterisotto med Västerbottenost. Jag kunde inte varit nöjdare med portionen! Smörstekta rödingen smalt i munnen och skinnet på fisken var som havets bacon, smakrikt och knaprigt. Perfekt kontrast till den mjuka och ostiga speltveterisotton!

Pocket Wine DrinksPocket Wine Drinks 3

Som restaurang tycker jag att Bank fungerar väldigt bra för både festiviteter och en mer avslappnad middag. Detta är ett ställe där jag själv gillar att slå mig ner och avnjuta olika förrätter. Bank har även ett fint sortiment med goda viner. Utan att glömma Pocket Wine & Drinks, där det alltid finns läckra viner att smaka på. Pocket är alltså en vin och drink bar som är en egen liten ”ficka” i anknytning till Bank Food & Wine.

 

Gå in på radiovaasa.fi för att lyssna på Bank Food & Wines avsnitt i Smakernas Österbotten. Där får vi en liten titt bakom kulisserna och en bredare syn på vad som sker i restaurangindustrin. Intervjun går på både finska och svenska.


Oravais Rökeri bjuder på lokalproducerade kvalitetsprodukter

Skrivet av Linda & Herman 04.11.2021

Oravais Rökeri bjuder på inhemska lokalproducerade kvalitetsprodukter med äkta gammaldags röksmak sedan 1999. På rökeriet sköts allting från råvara till färdig produkt som sedan fraktas till butikshyllorna.

IMG 8791
Det hade dukats fint inför vårt besök, från vänster VD Caj Norrgård, Anssi Marttinen från Radio Vasa, försäljare Johan Lillqvist. 

IMG 8744

Gott så in i norden här rökt nöt saltkött, rökt kassler, rökt skinka och rökt kalkon.

IMG 8754

Specialgjorda arbetsredskap i rostfritt stål av lokala entreprenörer hjälper till på råsidan. Det är väldigt viktigt med hygienen 25% av dagen går åt att tvätta redskapen.

IMG 8751

Tiina Damlin har jobbat som produktutvecklare för Oravais Rökeri sedan 2017. Dagarna börjar redan vid 04:00 för henne, här står hon inne i rökugnen. En väldigt god rök arom fanns hela tiden i luften.

IMG 8748

Såhär ser köttet ut när den kommer till Oravais Rökeri. 

IMG 8750

Charles Höglund är köttmästare och har jobbat på Oravais rökeri sedan starten 1999. Han har svängt om dygnet pga. sitt arbete, dagarna börjar redan kl 01:00 på natten. På bilden har man redan rullat och satt nät kring köttet.

IMG 8756

Efter att köttet har fått nät och packats färdigt så ska den stå och mogna i c. 5-7 dagar. VD:n Caj Norrgård på bild.

IMG 8760
Efter mognadsprocessen ser köttet ut såhär. I nästa steg ska köttet skivas.

IMG 8762

Här paketerar Tatyana köttskivorna till den slutgiltiga produkten.

IMG 8769

Här är den sista anhalten i kedjan, Johan Lillqvist sätter etiketterna på de färdiga produkterna. Det syntes att han gjort det förr "han är så snabb att vågen inte hinner med” säger han, men det gäller att vara noggrann och ha glasögonen rätt på. Johan har jobbat på Oravais Rökeri sedan 2004.

IMG 8764

Här olika produkter före de fått sina etiketter. Under jultiden är det som mest bråttom på rökeriet, familjestorlekarna är väldigt populära då.

IMG 8767

En väldigt trevlig dag vid Oravais rökeri, det märktes verkligen att personalen trivdes och hade roligt i sitt jobb. Humorn och glädjen fanns med i hela processen. Det var roligt att få bekanta sig med produktionens alla delar, man fick lära sig hur hela kedjan fungerade alla dess skeden från råvara till slutprodukt. Noggrannhet och kvalitet är något som Oravais rökeri inte bantar på det märktes. 

IMG 8781


Smakernas Österbotten med Linda & Herman