uffeskitchen ul

Italien på några minuter

Skrivet av Ulf Lassander 28.07.2021

Trots värmen på över 40 grader på terrassen i Malax, bör man äta.
temp
Solens mat, är pasta och det går att fixa till en god pastarätt på några minuter.
Och vips är du på resa.
I dag en ravioli med musslor, parmesan, svartpeppar och persilja.
Klar på under 10 minuter.
ravioli
Man skall inte underskatta halvfabrikat och konserver.
De är bra att ha om orken tryter och värmen slår till.
Allt finns i närbutiken.
Lycka till på ”resan”!
raviolipik



Enris och öring

Skrivet av Ulf Lassander 26.07.2021

Kategorier:

Råkade få tag på en fin öring och det stod genast klart att den skulle grillas.
oringSom tur är att man bort intill skogen så en av de
viktigaste ”kryddorna” fanns på 10 meters avstånd.
enrisuffe
Enriset, ger så god smak och doft.
oringgallerInga extra krusiduller i dag. Salt och peppar får räcka.
Tar inte många minuter att grilla så fin och spröd fisk.
oringratt
Rostade potatis, en enkel grönsallad och ett litet kryddsmör med vitlöksost och lite pepparrot.
Mums, vad det här var gott.


Härliga skäridagar

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2021

Nu är årets ungdomsläger över och det mesta har redan i går gått igenom tvättmaskinen.
Nu börjar man ta in alla intryck och upplevelser.
Hade knappast trott att man skulle få ligga i tält med horisonten som sängkamrat,
men så blev det och är mer än nöjd. Trots att nordan vinden slet och rev i tältduken
och ett återkommande duggregn som kunde ha blivit värsta spöregnet
kunde jag ändå få till en nattsömn.
Ungdomarna kom ganska snabbt att förstå hur viktig några timmars nattsömn är.
gas uffe2
gas packar

Bussen lämnade av oss i Norrnäs hamn och här skulle båten packas med allt vi behövde.
Alla hjälper till, stor som liten. Inget curlande under detta läger.
Ett av årets temaord var
RESPEKT
gas avfardFörsta lasset på väg. Den första gruppen skall tömma båten och förbereda lunch
så att alla får mat då hela gänget är på plats.
Färden ut till Gåshällan tar ca 30 minuter.
gas stenpar
Ön är inte helt obebodd. Här ligger ett par bland snåren och väntar på besök.
Håller man upp ögonen i naturen så kan man se en hel del.
gas klackarPersonligen är jag fascinerad av klipporna och naturen som visar spår av inlandsisens framfart.
Den eviga horisonten är också härlig att se ut emot.
gas risBuskar, enris och en hel del blommor och mossa som klamrar sig fast bland klipporna.
gas enrisBörjade nästan klia i skördefingrarna men lämnade bären kvar.
korsUte på norra sidan av ön finns ett kors som påminner en om tidigare öden.
Fyra fiskare (Brådd, Berg, Båsk och Back) som drunknade 14.11.1853 under en fiskefärd.

hemfardDagens besökare har säkert bättre båtar. Här är sista gruppen som lämnar ön. Röda Korset flaggan är halad
och ihop vikt till nästa gång. Skulle vara roligt att veta vilka minnen och lärdomar som ungdomarna
tar med sig från årets läger.
Tidigare år har lärdomarna varit:
Att diska för hand. Städa utan dammsugare. Hur man gör mat.
Leva utan dator och mobil. Att måste ta hand om varandra och bo ihop med främlingar.

 


Gåshällan sista dagen

Skrivet av Ulf Lassander 21.07.2021

Efter en stormig natt med nordan vindar, blev det en skön dag med en hel del aktiviteter runt ön.
fragesportFrågesport i naturen.

forstahjalpFörsta hjälpen med praktisk övning.

diskussionspunktDiskussionspunkt

alkottar

kondomkorkortKondomkörkortet där man lär sig hantera kondomer, även i mörker.

sjobevakareUnder dagen lägger sjöbevakarna från Vallgrund till nere vid bryggan.
En gästande segelbåt från Vasa undrar vad som är på gång. 

sjobevakarna

Sjöbevakarna berättar för oss om sitt jobb och område som omfattar allt
från Merikarvia i söder till Oravais fjärden i norr.

alla pa sjobev2Samtidigt passar vi på att föreviga oss ombord på båten.

plattar2Det blir kväll och dags för den traditionella plättfesten. Max 5 st plättar var!

plattstekningFullt ös vid stekbordet. Kocken Sune visar flickorna hur man steker, svänger och viker upp.

sune annikaEn nöjd Sune Glader och Annika Nyfors gläder sig över det mångsidiga
programmet och tackar för 10 års-jubileumskakan.
Nästa år Ekorrsele och forsränning!


Gåshällan och vattensport

Skrivet av Ulf Lassander 20.07.2021

I dag blev det en hel del kring havet.
Vi började med att bära kajaker och pumpa Sup-brädor med Polkuped från Molpe.
pumpning
pa vag utVår "husskeppare" Backa kollar första gruppen som är på väg ut med kajakerna.
vagkanoterkanoterEfter några paddeltag i den trygga viken var det dags att testa vågorna
och kanske få rida på en vågkam. Bra gick det och nöjda var de som testade.

drivved1

hamburgare4Sport fodrar energi och i dag blev det hamburgare.
supSista gruppen håller på med Sup-bräden innan mat och RIB-boat.
pakladning

Nu är Rib-boaten på plats och på med torrdräkter, skor, huvor och glasögon.

avgang

Klara direktiv hur man uppför sig på en Rib-boat i hög sjö.

batfardFöretaget West Coast Rib Charter från Molpe körde tre rundor runt Gåshällan i typ 50 knop.

tarrna


Gåshällan dag ett

Skrivet av Ulf Lassander 19.07.2021

Så var vi äntligen installerade på Gåshällan. Med flaggan i topp så börjar lägret på direkten.
DSC 0021

DSC 0026Första hjälpen är ett givet inslag (info och träning).
DSC 124
IMG 8046Likaså ett info om vad Röda Korset är.
Allt från slaget i Solferino till Genéve, hur avdelningarna jobbar i Österbotten till presentation av
logistikcentralen i Kalkku.

DSC 125DSC 126Medan övningarna pågår får ledarna se till att deras tält blir fixade.
Det här blev mitt tält för tre nätter. Märkte att läget intill bergsklacken fungerade bra som vindskydd.
Ungdomarna får sova inomhus.
DSC 127Nu har också Molpe Sjöräddarna och Korsnäs Frivilliga brandkår lagt till vid bryggan.
DSC 128

DSC 129Vi fick öva oss att arbeta med livboj och att slänga räddningslina.

DSC 130

Vi fick också testa skumsläckare och här att släcka med brandfilt.
Bra och nyttiga övningar i det normala livet,


RödaKorset & Gåshällan

Skrivet av Ulf Lassander 18.07.2021

Så har det äntligen blivit dags för Röda Korsets ungdomsläger.
Ungdomslägrets 10 års jubileum fick ta en paus på grund av pandemin.
Men nu står vi förberedda till max. I morgon klockan 10 startar bussen från Vasa
och vänder söderut mot Nämpnäs som är vår avgångshamn. En del deltagare kommer direkt till hamnen.
25 personer är bokade för tre nätter på den gamla lotsstationen.
Nu får vi fundera både på pandemi och algblomning.
Årets läger innehåller en hel del gästprogram: Molpe Sjöräddare, Korsnäs frivilliga brandkår,
Polkupeed med kajaker och SUP-bräden, RIB-båt från WestCoastRibCharter,
efterspanings övning, första hjälpen med mera.
gashallan 7D kartaSjälv laddar jag upp med det gamla vanliga och dator, telefon och kamera.
Tanken är att uppdatera bloggen varje dag, men det beror helt på
nätförbindelser och ström. Ön är strömlös men finns
en powerpack nerpackad så det borde lösa sig.
Nätförbindelsen är en helt annan sak. Vi får se i morgon.
ryggsack 


En härlig tallrik

Skrivet av Ulf Lassander 16.07.2021

Kategorier:

I kväll blev det lite godare än vanligt, varför vet jag inte. Kanske hungern?
Var ut en sväng på mossarna och kollade tillgången på hjortron.
Fanns en del så det lär bli en tidig morgon.

laxspettrakorRåstekt nypotatis med rödlök och vitlök.
En sallad med purjo, tomat, basilika och gurka.
Laxspett (en halv medaljong) med chili och sesamfrön.
En gräddfilssås med rejält med riven pepparrot.
Lite handpillade räkor.

Blir troligen det samma i morgon, så gott var det.


Två silverfärgade paket

Skrivet av Ulf Lassander 13.07.2021

Kategorier:

Dagens projekt började tidigt i morse med att få strandängen på villan klippt
och det samma här hemma. Sedan blev det bara att slappa i solen.
Kvällens middag blev två små paket godis.
Ett paket med förkokta nypotatis som blandades med
purjolök, smör, peppar, salt och en olja.

Det andra paketet innehöll en halv filé röding per person.
Salt, lite riven pepparrot, citron, kapris och en skvätt prosecco.
paket4
Gumman hade fixat en sallad med gurka, tomat och körsbär.
Den passade bra till.
En liten gräddfilssås hör nästan till.
tallrik8
Drycken? Jo, eftersom jag hade satt Prosecco med fisken så
var flaskan öppnad och klar för avnjutning.
prosecco4


Härligt sommarmat

Skrivet av Ulf Lassander 12.07.2021

Kategorier:

Igen en het dag på stan. Nu ville vi båda slippa enkelt undan
och plockade fram det ”kalla” som fanns.
Mumsigt blev det.
potatis5Nypotatis och dill a la Malax.
pickavietoDen traditionella såsen till.
Men kärt barn har många namn.
Pickalaka, lakaveeto, päronblöito, pikkaveeto, smörblöijte...
En rejäl klick (bit) smör, hackad gräslök, rejält med salt och
vattnet från potatiskoket.
rakor3Rökta räkor, sista biten röding och en burk sill.
tallrik7Året runt mat: påsk, midsommar, villa-avslutning, jul, nyår...alltid lika gott
och lätt lagat.