uffeskitchen ul

Lastpallar får nytt liv

Skrivet av Ulf Lassander 29.10.2022

Ett av sommarens och höstens större projekt var att skapa en ny inredning till Röda Korsets Hjälplager i Vasa.
Det tidigare lagret stängdes för några månader vid midsommar och nu är det nya lagret i full gång.
Utan pengar är det svårt att skapa inredning, därför får man ta till
det material som finns gratis –lastpallar.
tom salHelpall är stabila och passar bra som underrede för bord. Här med en fanerskiva
som kunde varit tjockare men då också tyngre att lyfta ensam.
För att skapa stabilitet i bordet skruvade jag fast ett bräde mitt över.
Det fungerar också bra som skiljevägg mellan bordshalvorna.
halvbordEn så kallad halvpall fungerar bra som ett mindre sidobord. Då står pallen på högkant och
här räcker det bra med en halv fanerskiva. Går också att utöka med en mellanhylla
som vilar på det mittersta pallbenet.
nyahyllor hemmaSå plötsligt kom det ett önskemål om mera klädhyllor.
Tack Malax Byggmaskiner och Lantmännen Malax för de pallar jag snabbt fick.
Det gäller att fundera och planera så att allt sitter ihop och går lätt att
transportera och montera.
tussarUnder pallarna spikade jag fast lite filtbitar för att pallen/bordet skall lättare
gå att dra längs golvet utan att göra allt för stora spår.
vinkelforstarktBlev helt hyfsat, en del pallar var lite svaga i sin konstruktion så
de fick jag förstärka med en metallvinkel.
rapallI veckan kom frågan hur vi kunde hänga upp gardiner.
En del fundering och planering utgående från en råpall.
gardinstall garagetIbland går det som på Strömsö, alla bitar föll på plats och som
stänger återvann jag benen från några gamla vädringsställ
som sagt upp. Nu skall det hela plocka ner,
in i bilen och till lagret för montering.
gardinstall lagerSer ut att fungera. Nu är det nästa team som får ta över och sortera
och hänga upp.
barnknut
Barnen fick en egen lekknut med sittdynor av pallar.
Beklädnaden är lapptäcken av gamla jeans och med ett
litet Röda Korset profilmärke. De i sig är broderade tygmärke från gamla
svarta och urtvättade pikéskjortot.
hyllor
Till sist vill jag visa upp hur bra det kan bli med gamla donerade
källarhyllor. På med lite vit målfärg (en donation) och de är som nya.
Har väl satt ner max 300 euro på en helt ny fungerande butiksinredning
i ett 370 kvm stort hjälplager.


Helt onödigt projekt

Skrivet av Ulf Lassander 12.10.2022

Det finns projekt, onödiga projekt och fullständigt onödiga projekt.
I dag håller jag mig inom den sistnämnda kategorin.
Under morgonens skogspromenad hittade jag en grankäpp som jag använde flera gånger
som vandringsstav i fjol. Och den fungerade lika bra nu.
Tog med grankvisten hem och pimpade lite extra.

knivI uthuset fanns en gammal brödkniv, alltid bra att ha en kniv i skogen.
Slidan fixades av en träbit (värmebehandlad) som låg på golvet i vedlidret.
Också bra att ha en bit järntråd med sig till skogs. Lindade ca 70 cm runt en skåra i skaftet i fall om.
oglaEtt gammalt läderbälte blev bra material för en upphängnings ögla (Ernst varning).
knoppNertill knackade jag fast en rörstump av rostfritt.
kappenHela härligheten är 130 cm och är nu betslackad.
De du, en vandringsstav modell 2022.


Hundraåring räddad

Skrivet av Ulf Lassander 26.09.2022

Har man inga projekt så skapar man dem.
Efter veckan på Kreta känner man sig utvilad och 
inspirationen pirrar i kroppen.
Började städa ut ett garage i går och hamnade in i ett nytt projekt.
Det över hundra åriga skåpet hade fått rejält stryk
och skulle sågas sönder och bli ved.
Ville ändå testa om ett flera gånger avslutat projekt kunde räddas.
skapbasBytte ut vissa ruttna delar och förstärkte.
Nja, det kanske kunde lyckas. Timmarna gick,
och lite senare så stod det i garaget för spackling.
garagetspackling Krönlisten upptill är helt nygjord av gammal golvlist
och ett itu sågat kvastskaft (hade ingen rundstav).
tvatt2Dags för tvätt med både målartvätt och såpa.
Fanns ett vitt pulver i skåpet som kunde ha varit kalk eller nåt gammalt gift.
Hyllorna är också återvinning, två gamla dörrar från en kontorsmöbel.
Passade bra till det här, med bra yta att förvara verktyg på.
grundmalning Ännu under kvällen fick skåpet en grundfärg och
en helhet började träda fram.
malatI morse var det äntligen dags för målning.
Det fick samma gråa färg som det tidigare skåpet jag fixade till.
Ser riktigt hyfsat ut.
Skåpet lär härstamma från den lokala malaxmålaren ”Dali Vill” som bodde
inte så långt från oss nere i dalen. Han var född i slutet på 1800-talet
och lär ha haft många knepiga funderingar.


Avfall eller Återvinning

Skrivet av Ulf Lassander 03.09.2022

Känner du igen dig med att påbörja ett jobb men plötsligt bli uppslukad av ett annat roligare projekt?
Det hände mig nu då jag skulle fixa till en ny större projektverkstad.
Där fanns ett gammalt skåp fullt med skrot och oljor. Hade redan tidigare bestämt att det skulle
till Stormossen. Skåpet hamnade dock under granskning och nu blir det ett nytt skåp för verktyg.
Efter hundra år var en hel del ruttet som jag bytte ut, lister saknades och de skapades på nytt.
Men då man väl kommit underfund med hur det var byggt var det inget problem att skapa nya delar.
risigtHade stått på marken i tiotals år i uthuset och bottnen var rutten. Den byttes ut.
slipningSkåpet hade fått mycket stryk under åren, men det mesta går att fixa.
Skit och olja tvättas bort, om och om igen.
listatLite spackel och nya trälister - det börjar ta sig. Satte också till en nya sarj/kant
upptill på skåpet för att inte skruvar och sånt skall rulla ner bakom skåpet.
Dessutom hör en kant till på den här modellen.
grundatLite grundfärg gör det hela så mycket bättre.
Nu skall du inte kolla allt annat i verkstan, det är under arbete och skall fixas still.
grattDagens jobb var att måla skåpet grått. Målet är inte att restaurera eller
skapa en ny möbel. Målet är att få ett funktionellt skåp för verktyg
och andra diverse prylar. En gammal möbel i trä skall användas.
Fy tusan för våra moderna möbler i spånskiva som inte håller mer än några år.
Här är ett skåp i långsamt växt trä som har klarat sig i snart hundra år
och kanske hundra till.


Skörd till stor hjälp

Skrivet av Ulf Lassander 13.08.2022

Nu är det fullt upp i buskar och snår. Skogen ger sitt och då är det också dags i trädgården.
Emellanåt kan det bli för mycket av det goda och då
funderar man -vad kan jag göra av alla fina och nyttiga bär?

I år fick vi på Röda Korset en donation av bär.
Häftigt, jag plockade till av egna bär och kokade saft på dem.
Passade samtidigt på att koka lite svart vinbärsgelé.
svartavinbar baren
Blev en hel del god saft till vinterns evenemang.
Vi skall bjuda besökare på varm saft då kylan slår till.
svartavinbarÄnnu oetikerade flaskor, står ännu i grannens kylrum.
svartavinbarssaftFöljande dag fick också de sina etiketter.

Samtidigt under Konstens Natt i Vasa fick vi in en ny donation
på röda vinbär och en kasse med socker.
rodavinbarMedan natten framskred i Vasa, stod jag hemma och kokade saft av bären.
uffeskok

En egen litet projekt som ändå inte alls är svårt.
saftkokDet du behöver är en Mehumaija som du häller bären i.
Kokande vatten i kastrullen längst ner. Sedan sköter den sig själv.
Rör om nu som då, ta bort urkokade bär och i med nya bär och mera vatten.
sockerkok

Dags för socker koket och ett par tabletter ”säilöntäaine”, låt det svalna och så är saften klar.

vinbarsflaskor2

Blev några vackra flaskor ”rött” som fick klart godkänt vid provsmakningen.
etikett3 Egen etikett skall det vara.

Det ser bra ut om man inte är med bakom kulisserna.
Då ena stora fyllda glasflaskan skulle flyttas i köket,
lossnade botten och en stor del av köksgolvet och skåpen blev helt röda.
Nåja, vi fick ju köket städat på samma gång.

 


Vintillverkning

Skrivet av Ulf Lassander 06.08.2022 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Körsbärs- eller bigarråträdet bar rejält med frukt i år.
Trastarna kalasade för fullt tills vi fick nät över och det mesta skördat.
Nu skulle det igen bli en vinsats på egna bär, det var flera år sedan senast.
bari ambareHär ligger ca 5 kg färska bär.


mosadeSom mosas. Oj så mycket saft det blev.
Bären blandas med 8 liter vatten. 1 dl vinjäst tillsätts,
och det hela får jäsa i tre dagar.


avsilSedan silas bären bort genom durkslag eller silduk.
Jag silade av dem två gånger.


demanjan2Min gamla damejan flaska åkte i golvet för ett år sedan så
nu har jag skaffat mig en ny som jag hittade i Singsby.

2 kg strösocker rörs ut i saftblandningen och det hela hälls i flaskan.
I med en tät kork med vattenlås och låt det ”putra” några dagar
tills jäsningen lugnat ner sig.
Sedan skall saften hällas över (utan bottensats) i ett nytt kärl
där det får stå ytterligare några dagar.
Buteljeras och får mogna några veckor ( står det i receptet),
senast glömde jag bort flaskorna under några år
och väl vid provsmakningen trodde vi att det var sherry.
glasetVacker bärnsten färgad dryck. Hoppas på samma resultat denna gång.


Passar på att hålla lite smakskola samtidigt.
smaker
Av erfarenhet vet vi att graden av sötma känns tydligast på tungspetsen, 
syrlighet känns på sidorna av tungan och eventuell beskhet längst bak.
Tungan innehåller ca. 3000 smaklökar.

Låt det väl smaka!


Dagen för vinbärsgelé

Skrivet av Ulf Lassander 03.08.2022

I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.

vinbar2
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär  ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.

PEKTINPROV MED KYLA: Kyl gärna en tallrik i kylen eller frysen först.
Lägg en msk gelé på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen.
Då ska den stelna till den konsistens du önskar.
Dra ett streck genom med en sked. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.

Häll över saften i en kastrull och låt den småkoka i 3-5 minuter.
Rör ner 6 dl syltsocker, lite i sänder, så att sockret hinner lösa sig.
vinbarskok
Låt gelén koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter.
Gör geléprovet igen.
Ta kastrullen från spisen och låt massan stå några minuter.
Ta försiktigt bort skummet med en hålslev.
Ös upp gelémassan i varma glasburkar (kokta i vatten).
Låt geléet kallna och sätt på lock
och förvara svalt.
vinbarsgele2
Det här receptet gav mig 1 liter gelé.
Skall bli gott i vinter till kyckling eller kött.

 


Dags för pesto!

Skrivet av Ulf Lassander 24.07.2022 | 3 kommentar(er)

Så blev det i dag dags att avsluta odlingen av basilika. Sådde dem 2 maj och de skolades om tre veckor senare.
pesto planteringVuxit så det knakar och lika livskraftiga varje år.
pestoskordTar endast bladen och lämnar så mycket att de
kanske fortsätter att växa fram till hösten.
pestomix2Mixar ner basilika, vitlök, lite citronsaft, olja och peppar.
lämnar bort bröd och nötter för då håller min pesto mycket längre.
Var efter den använd häller jag på lite mera olja i burkarna.
pestoburkBlev fem burkar pesto till fisk eller kyckling.
Kolla dessa länkar: Kyckling, Pasta, Korvsallad, Kassler  


Närodlat och helt naturellt

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2022

Vet att some börja fyllas med kantareller och annat gott, så även här.
Men att få känna lyckan av att hitta svamp eller skörda från eget land, är obeskrivlig.

De senaste dagarna har det skördats.
lammribs5Lammrinbs närodlade ett par kilometrar ifrån.
Nypotatis ur eget land.
laxspett4Kvarkenlax på spett, egen nypotatis, gräslök, basilika och krasse blommor.
kantareller2Nu börjar det ploppa upp i skogen. Mitt i dagens skyfall
åkte jag ut en sväng till de gamla bekanta ställena...och det blev en rejäl skörd.
kantarellskord3Medan jag plockade svamp började också kvällens meny bli allt klarare.
En del svamp delades direkt ut till ensamma.
kantarellbiffÄntligen dags för en kombinerad lunch/middag/kvällsmat blev ett
pytt på egna nypotatis, lök och kantareller. Såsen var en test gjord av Koskenlaskias dipp-ost (den svarta),
rejält med peppar och en skvätt grädde. Blev helt bra.
Biffen blandade vi ihop själva av nötkött, svettad lök, ägg och peppar.

 

Medan den blandade köttfärsen stod och drog sig
hann vi med en tur på mossen för att plocka lite hjortron.
Blev 4,2 kg och verkligt fina bär. 

hjortronFår se vad morgondagen har med sig.


Rabarbertider

Skrivet av Ulf Lassander 28.05.2022

Regnet kom och satte igång en hel del växter. I dag blev det dags att göra dricka på rabarber.
Maxade receptet och gjorde en dubbelsats, typ 6 liter.
kastruller
Bas receptet är på 3 liter.
8-10 stjälkar rabarber skäres i mindre bitar.
Lägg dem i en kastrull med 3 liter vatten,
skiva ner en hel citron och en bit ingefära.
Jag brukar tillsätta 2 tsk kardemumma för jag gillar smaken.
Låt det hela koka i ca 10 minuter.
Sila av till ett annat kärl via finsmaskigt durkslag eller silduk.
Rör ner 2 dl socker medan saften ännu är varm.
Smaka av och tillsätt mera socker om du så önskar.

Låt svalna och häll upp på flaskor.
Tycker du drycken blev för stark kan du blanda ut med vatten eller
kolsyrat vatten vid servering.
Jag kommer att tillsätta rejält med is då bunken ställs fram.
drickabunke2Blir nog en sats till i veckan.