uffeskitchen ul

Inte Medelhavet men nästan

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2022

Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.
strommingDe små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.

Medan de ligger på grillen hinner jag inspektera hotellet
intill grillen.
hotelletNågra ”rör” är igentäppta nertill i träklossarna = hotellgäster.
Byggåret.
strommingrattDoften är rätt!
Nu är det bara att mumsa i sig med fingrarna
och njuta av ett glas vitt.
Här ett tidigare recept.


Lördagskyckling

Skrivet av Ulf Lassander 08.10.2022

Mycket jobb i dag i projektverkstaden,
men det återkommer jag till i en annat inlägg.
Men så blev det dags för mat.
Fyllda kycklingbröst i ugn, var önskemålet.
Blev tre stycken, en för gummans matlåda på måndag.

Skar upp dem till en ficka och fyllde med krossad grön-röd och svartpeppar,
lite soltorkad tomat och en rejäl klick Viola ost med svartpeppar smak.
Stängde dem med ett par tandpetare.
Stekte dem runt om kring så att de blev fastare.
In i en smörad ugnsform:
Plockade runt lite broccoli, tomater, lök, persilja och oliver.
Gjorde en fond på smöret jag stekt dem i och tillsatte
tomatpuré, soja och lite apelsinjuice.
ugnskyckling
Ser härligt ut.
Hällde på fonden, mera apelsinjuice och grädde.
In i ugnen i ca 25 min. på 200 grader.
Under tiden gjorde jag pressad potatis och
gumman dök upp för att göra en sallad.
GOTT...är bara förnamnet.

I morgon blir det lite nordafrikanskt med bulgur
och grillad kyckling.


Schnitzel på kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 03.10.2022

Kategorier:

Söndagsmiddagen blev wienerschnitzel men gjord på kyckling.
En favorit som vi gör lite nu som då.
Så här går det till.
kyckling12Lägger filén mellan oljat bakplåtspapper så den inte fastnar
och går sönder.
bankadBankad och klar.
station3Paneringsstationen: Vetemjöl blandat med olika sorters peppar,
vispatägg, pankomjöl och kycklingen.
Vänd kycklingen först i vetemjölet, doppa den sedan i ägget och sist i pankomjölet.
I stället för panko går det också bra med ströbröd.
paneradeKlart, och nu dags för stekpannan.
stekning2Steker eller friterar i rikligt med olja.
sas5Denna gång blev det en Bearnaisesås.
schnitzel2Mumsigt och gott med ansjovis och kapris så som det skall vara.
Gumman fick också en schnitzel i matlådan till jobbet.


Korvar och bacon

Skrivet av Ulf Lassander 08.08.2022

Kategorier:

Säger som Ernst: ”Kan man bli glad av grilladkorv - javisst kan man det”.

Låter lite enkelt men blir alltid gott
då det är ont om tid och magen skriker.
Man tager godsakerna som finns i lokalbutiken.
korv4
korvpinnarVarvar med lite paprika och lök.


korvpinneGlad och mätt blir man. Till det här går det bra med en lätt grönsallad
eller en matigare potatissallad.


Vintillverkning

Skrivet av Ulf Lassander 06.08.2022 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Körsbärs- eller bigarråträdet bar rejält med frukt i år.
Trastarna kalasade för fullt tills vi fick nät över och det mesta skördat.
Nu skulle det igen bli en vinsats på egna bär, det var flera år sedan senast.
bari ambareHär ligger ca 5 kg färska bär.


mosadeSom mosas. Oj så mycket saft det blev.
Bären blandas med 8 liter vatten. 1 dl vinjäst tillsätts,
och det hela får jäsa i tre dagar.


avsilSedan silas bären bort genom durkslag eller silduk.
Jag silade av dem två gånger.


demanjan2Min gamla damejan flaska åkte i golvet för ett år sedan så
nu har jag skaffat mig en ny som jag hittade i Singsby.

2 kg strösocker rörs ut i saftblandningen och det hela hälls i flaskan.
I med en tät kork med vattenlås och låt det ”putra” några dagar
tills jäsningen lugnat ner sig.
Sedan skall saften hällas över (utan bottensats) i ett nytt kärl
där det får stå ytterligare några dagar.
Buteljeras och får mogna några veckor ( står det i receptet),
senast glömde jag bort flaskorna under några år
och väl vid provsmakningen trodde vi att det var sherry.
glasetVacker bärnsten färgad dryck. Hoppas på samma resultat denna gång.


Passar på att hålla lite smakskola samtidigt.
smaker
Av erfarenhet vet vi att graden av sötma känns tydligast på tungspetsen, 
syrlighet känns på sidorna av tungan och eventuell beskhet längst bak.
Tungan innehåller ca. 3000 smaklökar.

Låt det väl smaka!


Dagen för vinbärsgelé

Skrivet av Ulf Lassander 03.08.2022

I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.

vinbar2
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär  ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.

PEKTINPROV MED KYLA: Kyl gärna en tallrik i kylen eller frysen först.
Lägg en msk gelé på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen.
Då ska den stelna till den konsistens du önskar.
Dra ett streck genom med en sked. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.

Häll över saften i en kastrull och låt den småkoka i 3-5 minuter.
Rör ner 6 dl syltsocker, lite i sänder, så att sockret hinner lösa sig.
vinbarskok
Låt gelén koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter.
Gör geléprovet igen.
Ta kastrullen från spisen och låt massan stå några minuter.
Ta försiktigt bort skummet med en hålslev.
Ös upp gelémassan i varma glasburkar (kokta i vatten).
Låt geléet kallna och sätt på lock
och förvara svalt.
vinbarsgele2
Det här receptet gav mig 1 liter gelé.
Skall bli gott i vinter till kyckling eller kött.

 


Dags för pesto!

Skrivet av Ulf Lassander 24.07.2022 | 3 kommentar(er)

Så blev det i dag dags att avsluta odlingen av basilika. Sådde dem 2 maj och de skolades om tre veckor senare.
pesto planteringVuxit så det knakar och lika livskraftiga varje år.
pestoskordTar endast bladen och lämnar så mycket att de
kanske fortsätter att växa fram till hösten.
pestomix2Mixar ner basilika, vitlök, lite citronsaft, olja och peppar.
lämnar bort bröd och nötter för då håller min pesto mycket längre.
Var efter den använd häller jag på lite mera olja i burkarna.
pestoburkBlev fem burkar pesto till fisk eller kyckling.
Kolla dessa länkar: Kyckling, Pasta, Korvsallad, Kassler  


Testade flankstek

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2022

Kategorier:

Är mitt uppe i en begravning, men äta bör man.
I kväll blev det grillad flankstek. Öh...va då?
flanken
Finlirare kallar det för att ta vara på hela djuret.
Köttbiten var en färdig produkt från Snellmans.
Den grillades snabbt på båda sidorna så att man
skulle få den härliga grillytan men bevara det saftiga köttet.

flankstek
Ser bra ut.
Slog också en egen BEA med kryddning av dragon från det egna landet
och ramslök från Gotland, tack Felix och Matilda för skörden.
Köttet var gott, men lade sig inte bland mina favoriter.
Jag vill ha mera fett i kött biten för att få mera smak.


Rabarbertider

Skrivet av Ulf Lassander 28.05.2022

Regnet kom och satte igång en hel del växter. I dag blev det dags att göra dricka på rabarber.
Maxade receptet och gjorde en dubbelsats, typ 6 liter.
kastruller
Bas receptet är på 3 liter.
8-10 stjälkar rabarber skäres i mindre bitar.
Lägg dem i en kastrull med 3 liter vatten,
skiva ner en hel citron och en bit ingefära.
Jag brukar tillsätta 2 tsk kardemumma för jag gillar smaken.
Låt det hela koka i ca 10 minuter.
Sila av till ett annat kärl via finsmaskigt durkslag eller silduk.
Rör ner 2 dl socker medan saften ännu är varm.
Smaka av och tillsätt mera socker om du så önskar.

Låt svalna och häll upp på flaskor.
Tycker du drycken blev för stark kan du blanda ut med vatten eller
kolsyrat vatten vid servering.
Jag kommer att tillsätta rejält med is då bunken ställs fram.
drickabunke2Blir nog en sats till i veckan.


Lättlagat och gott

Skrivet av Ulf Lassander 21.05.2022 | 1 kommentar(er)

Dagen började med fiske ute i skärgården.
Det gick över till trädgårdsplantering.
Samtidigt har vi en begravningsplanering på gång så det
är ganska flummigt kring det mesta, men äta bör man.
I dag gjorde jag det lätt för mig, blev en rökt grillfilé
från Oravais Rökeri. En bjudning för tre personer.
grillfile sevenKöttskivorna stektes snabbt. Som tillbehör en sallad, en bea på burk
och förkokta potatisklyftor i påse och lite klippt ramslök över.
Lite babybroccoli och nåt gott att dricka.
Sommarmat behöver inte vara så svårt.
grillratt2