uffeskitchen ul

Söndagspasta

Skrivet av Ulf Lassander 25.04.2022 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Blev ett händelserikt veckoslut igen med årsmöte och födelsedag.
Därför skulle söndagsmaten bli någonting lättlagat.
Pasta eller fettuccine. Passade på att använda en kvarbliven rotselleri och några morötter.
De stektes först mjuka i lite smör, vin och en italiens krydda (örter) som fanns i skåpet.
pytt2
Köttet, vitlök och vanlig lök stektes separat i smör.
kott3Då kötet var stekt blandades allt i samma panna. Tillsatte peppar, salt,
tomatpuré, buljong och grädde.
Fick småputtra en stund och ”morosåsin” var klar.
Färskpastan behövde bara 3-4 minuter på sig så
den kokades snabbt upp.
pastaratt2Råkade vara utan parmesanost så det fick bli
riven emmental. Gått blev det.


Medelhavsfisk

Skrivet av Ulf Lassander 10.04.2022

Efter en dag igen med att fixa möbler till Röda Korsets Hjälplager för ukrainare, 
blev det dags för avkoppling och mat.
Vid Fiskdisken i Vasa gick tankarna genat i väg till Grekland
då jag fick syn på en Seabream (havsbraxen).
Den skall grillas!
rafiskfiskigallerFyllde den med timjan och citronskivor. Kryddade med svartpeppar och flingsalt.
Penslade med olivolja, vitlök och citronsaft.
foregrillMen före grillen blev det dags för ett eget dopp för att få
upp musklerna masserade efter dagens slit.
fiskigrill2
Vilka ljuvliga dofter. Fisken i sig själv doftade inget vidare,
typiska dofter vid en fiskaffär vid Medelhavet. 
Men så smakade den desto mera.
grilladfiskNu skall det bli intressant att smaka.
fisktallrikRuccolasallad med mango, klyftpotatis, grillad sparris, coleslaw och en citron sås.
Vilken middag!


Reste ner, tog hem ukrainare

Skrivet av Ulf Lassander 16.03.2022 | 5 kommentar(er)

För några dagar sedan fick jag ett samtal från OT-resor om eventuellt
kommande flyktingar och vart de kunde föras.
För egen del var svaret klart ”till Kristinestad”.
Efter en stunds diskussion var också jag med på resan.
I min iver att delta lade jag ut på facebook ett upprop om någon av mina vänner
som kunde ryska och hade en lucka i programmet, kunde hänga med.
Det var Rasmus Weijola som svarade och han passade som klippt och skuren för utmaningen.

Sedan var det dags att fundera på någonting att äta i bussen under hemfärden för de flyktingar vi skulle få ihop.
Efter några samtal till bekanta företag och FB-vänner blev min egna bil snabbt fylld
med lite ätbart och nyttiga produkter som blöjor, bindor, WC-papper etc.
Allt var donationer. TACK alla som bidrog!

Nu iväg till bussen för att lasta om. Allt skulle sedan delas mellan bussarna.
RavpackningTallinkutAvfärd med Tallink. I det här skedet är det en buss från Oravais Trafik och en från Ingsva.
Vi träffar senare en till OT buss under resan.
RigaFörsta natten blir i Riga. Snöfritt men råkallt. Uteserveringarna gapade tomma.
riga hotelHotell Viking låg bra beläget och nu med morgonmål i magen var det dags att styra söderut
mot Warzawa i Polen. Närmare gränsen än så ville vi inte åka.hus

Byarna svischade förbi och man började känna att man var i Balticum.

skyltar

gasthouseVi hade fått tips om ett pensionat längs vägen  Penjonat Poniatowski i Suchowola,
med stora och otroligt goda schnitzlar.
Skulle testas och här förhandlades också fram ett gruppris för hemresan.

polen ingangAck dessa ortsnamn, men efter flera timmars körning kör vi in i Polen.
Hela resan blev ca. 3000 kilometer och snabbt kunde det ha kommit 500 km till.
Nu är det full fart mot Warzawa och nästa övernattning.
kulturpalatset

I Warzawa bodde vi verkligen centralt. Bussarna stod på torget framför Kulturpalatset
och med hotellet på andra sidan boulevarden.
Härifrån skulle det vara lättare att arrangera en synlig samlingsplats.

warzawa bussarFärdigt för följande utmaning.
Hur opererar man från en okänd stad för att nå flyktingar.
Hade suttit i telefonen nästan konstant genom nedfärden i Polen.
En del österbottniska ukrainare messade om släktingar och familjemedlemmar som
var på väg i Ukraina med bussar och tåg.
Koordinater skickades och telefonnummer byttes.
Slutligen började också pass skickas för att vi skulle få rätta uppgifter.
Jag lade också ut ett information över var vi finns via en  engelsk grupp på facebook.
mobilinfo

Det var inte bara att ringa, ett exempel på en som kom med oss.

”On train from Liviv to Poland. Call me!!!

Ringer och ringer.
Fel telefonnummer, försök med messenger.
Ringer och ringer.
Skickar vänförfrågan. Får info via omvägar att personens telefonen är stendöd.
En timme senare godkänns vänförfrågan.
Ringer upp två gånger på nytt.
får ett meddelande:

I´m in Warsaw now, we see you to morrow.

Så skall bilder skickas var bussarna står. Men det gick ju bra.

________________

 Vi hade också träffar en grupp volontärer från Sverige som hade sitt högsäte vid
hotellet mitt emot. Här kunde vi få hjälp - trodde vi.
actionbrudStor och energisk personal som främst jobba med Sverige. Men kunde tänka sig att hjälpa till om
allt gjordes enligt deras direktiv och tidtabell -”räkna med en vecka i förberedelser”!
Deras ledare och frontfigur är journalisten Nuri Kino som tydligt och klart påpekade att
”Ni åker absolut inte härifrån med flyktingar i morgon, tidigast i slutet av veckan.
Ring er stadsminister och be regeringen skicka ner personal”!

Jo, jo...vi gick ut. Men frukt och smörgåsar kunde vi köpa via dem.

nurivolontarbilFanns tecken på volontärer lite här och där. Dessa bodde på vårt hotell.

Vi hade också fått kontakt med en finsk organisation i Helsingfors som var villiga att
använda sitt kontaktnät i Warzawa för att få folk i våra bussar, själv hade de tre bussar på plats.
Under kvällen ökade vårt egna antal flyktingar från drygt 20 till över 40 personer.
Beslutet vara att en buss åker iväg följande dag klockan 13.30.
De övriga fick stå kvar en dag för att invänta mera flyktingar.


Följande morgon hade chaufförerna granskat bussarna och
meddelade att det fanns folk redan då på morgonen på torget
som påpekade att de skulle till Kristiinankaupunki.
Nu var det dags.
chaufforer pa torgettorgsamling

Hörda kommentarer under resan upp:

”Suttit två dygn i bombskydd
med mina två barn, hörde 
bomberna smälla utanför.

”Bodde nära ett flygfält som
ständigt besköts. Måste fly för barnbarnens skull.

”Ryssarna sköt sönder mitt hem,
hela livet förstördes. Måste fly i min ålder.
Ser aldrig mitt hemland mera.

 

samling i warzaStrax för klockan 13.30 hade vi för många resenärer på plats.
Fick tag i en annan finsk buss som skulle åka iväg klockan 20
och kunde ta de som lämnade över.
Här fotograferas och avtackas killar som hjälpt vår äldsta resenär på +80
att komma till torget med sin rullator.
warzawa morgonfardTog längre en beräknat att ta sig ut ut Warzawa.

landsvag hemVäl på väg var det en nonstop körning hela vägen till Tallinn.
Men det skulle ju bli mat på vägen också.
pensionatPå vårt bekanta pensionat bjöds det på en matig soppa med stekt korv och ägghalvor,
bröd och vatten till priset av 3.50€/ person. Totalt 200 euro gör 60 pers.
Den kostnaden betalades också en anonym donator. Tack också hen.
On the road again!
nattkorning

Nattens slår till och landsvägen töms. Men vi växlar chaufförer några gånger och rullar vidare.

granskontrollSå sker det som inte skull få ske, främst på grund av tidtabellen.
En gränskontroll mellan Lettland och Estland. Allas pass skall granskas och scannas.
Eftersom det inte hittades några problem, delade polisen i stället ut mjukisdjur till barnen.
Vi vuxna fick en behövlig extra wc-paus.
Och så rullar vi vidare i mörkret.

nattbuss hembiljettstrulI Tallinn får vi för få båtbiljetter så vår ryska expert Rasmus Weijola
tar också tag i den biten, vad skulle vi gjort utan honom.
fargterminalen hemNu lämnar vi baltstaterna och går ombord på väg till Finland.

morgonmal tallinnkÄntligen ett efterlängtat morgonmål från buffébord.
Vi var alla ganska möra och snälla.
Själv satt jag i telefonintervju med Vasabladet.
Den kan du läsa här.
hamneni hesa

Nytt hemland, äntligen i Helsingfors.

helsinki bussNu skall personerna på rätt tåg, buss eller bil. Här är vi vid järnvägsstationen i Helsingfors
och får iväg resenärer till Tammerfors och Seinäjoki. 
VR bjuder på resan under mars för de som kan uppvisa ukrainskt pass.
Under tågresan meddelas det att det fungerade bra.

hundar2Våra minsta och lurvigaste resenärer var sju hundar och en katt.
De hade pass och blev uppmanade att hållas isolerade tills de varit på veterinärs besök.
pavaghemHemfärden via Björneborg, Kristinestad till Vasa. Några fortsatte till Nykarleby och Jakobstad.
Vilken upplevelse och erfarenhet som jag aldrig kommer att glömma.

Kollade i dag läget med de som fortfarande är nere i Warszawa.
De har över 50% av platserna fyllda och beräknar att bussarna fylls.
Om en vecka är det troligt att följande tre bussar skickas ner.



 EXTRA UPPDATERING

Kom en inlägg i går kväll från de två bussarna som lämnades kvar i Warszawa.
Det är OT-chauffören Patrik Söderman som skriver.
__________________________
patrik text
___________________________________


Inför Alla hjärtans dag

Skrivet av Ulf Lassander 13.02.2022

Vändag eller Alla hjärtans dag - känns som om man skulle måsta göra någonting speciellt.
Råkade göra några impuls köp i Saluhallen på fredagen
och de kom väl till användning ikväll.
Två färska pilgrimsmusslor i skall.
Gumman var skeptisk men oj vad de smakade gott.
musslor19
Så här gjorde jag.
Plockade ut, rensade musslan och tvättade skalet.
Gjorde en blandning av finhackad vitlök (en klyfta), saften av en halv lime, 1 msk hackad persilja,
1 msk olivolja, lite salt och peppar. Detta blandade jag ihop med 1/2 dl vispgrädde
och en lätt rörd äggula.
Klippte sänder musslan i mindre bitar och portionerade upp krämen i var sitt skall.
Gratinerade musslorna i ugnen på 225 grader i max 10 minuter. 
Strödde sedan över lite hackad purjo.

Efter det här var det dags för kvällens middag.
Stekt röding med remouladsås, sallad, och kokt potatis.
Mätt och belåten.
roding20


Pasta weekend

Skrivet av Ulf Lassander 30.01.2022

Kategorier:

De blev mycket i snösvängen de här veckoslutet.
Betyder att tiden skall tas från någonting annat...typ köket.
Pasta är alltid en säker och snabblagad rätt.
Fredag blev det vongole.
I går, spaghetti bolognese med tomater och oliver.
Jag var helt ur form men allt åts upp och fick beröm.
Blev till och med en matlåda till gummans måndag.

spaghetti

Dagens snösväng resulterade i samma meny, men med några andra ingredienser.
tagliatelle2Tagliateller (spenat) med en tonfiskblandning av örtost (mjukost), pesto, 
kapris, 1 tsk Kalles kaviar och persilja. Pimpades med ett kokt ägg 
och några kapris frukter.
Ups, ingenting kvar i grytan :)


Fredagsmys med vongole

Skrivet av Ulf Lassander 28.01.2022

Efter en dag som började med Röda Korset jobb I Vasa.
Sedan en snabbkoll på vad som finns just nu på  byggvaruhusen,
har ett nytt projekt på kommande nästa vecka.
Väl hemma blev det den vanliga skidturen på mossen
och en stund i ute spa:t.
Gumman kom hem och vi fixade till en hamburgare med extra allt.
Nu börjar kvällen krypa på och dags för nåt litet gott.

På vägen hem från Vasa blev det en instickare till Fiskdisken
och vad hade de där. Jo, hjärtmusslor.
Kvällen mys blev en pasta vongole.
vongole4
Fy fabelens va gott!


Tryffelpasta med rökt älg

Skrivet av Ulf Lassander 18.01.2022

En dag som blev enligt receptet ”man tager vad man haver”.
En äkta italiensk tryffelpasta. Övriga ingredienser blev en lätt stekt charlottenlök, en vitlöksklyfta och
lite uppskuret rökt älgkött. En liten kvist rosmarin och 1/2 tsk chiliflakes.
1 msk pesto och över lite riven parmesanost.
Mums!
Måste ju få provsmaka rödvinet kom levererades i dag.
algpasta


Hemleverans från Italien

Skrivet av Ulf Lassander 18.01.2022

Det hade just börjat ljusna i Malax då den välbekanta varubilen backar in på gården.
Det är en ny leverans med vin från Italien.
Vingården Fratelli Vogadori finns utanför Verona, har köpt tidigare vin från gården också.
vogadorihusHär ordnas fest provsmakning, fester och B&B.
portMäktig infart och utsikt över vackra landskap.
vinlager3Här finns det vin så det räcker.
Dagens leverans är en Corvina Veronese från 2018. 14%
Nu åker de ner i källare för kommande mys.
corvina vin 


Guld på nyårsbordet

Skrivet av Ulf Lassander 27.12.2021

En leverans från Italien backar in på gården passligt till nyår.
Det är en guldmedaljör som levereras.

Vingården Sanfeletto grundades i början av förra seklet och har nu utvecklats från traditionella bulkviner
som såldes i lösvikt i massiva träfat och hälldes sedan upp i glasdemijohns för slutlig leverans till kunderna.
Efter åren började också de första flaskorna med bubblig Prosecco dyka upp.

I dag är det högsta kvalitet som gäller. Den långa listan av internationella priser som Sanfletto
har tilldeltas är ett bevis på filosofin i vinskapande är framgångsrik och resulterar idag
i att Proseccon kan njutas i 15 länder på 4 kontinenter.
landskap2Härliga landskap som ur en saga.

Vingården ligger i San Pietro di Feletto, en charmig by bland kuperande åsar
halvvägs mellan Venedig och Dolomiterna i nordöstra Italien.

karta7

Det är uteslutande här som Prosecco når toppen av sin kvalitet och förtjänar
den högsta certifieringen för ett italienskt vin, "Benämningen av kontrollerat och garanterat ursprung".
Sedan 2019 har kullarna i Prosecco Conegliano-Valdobbiadene inkluderats på
UNESCO:s världsarvslista som ett "kulturlandskap".
vingard3Vacker sommarbild, idag är det bara +7 grader i området och
vinrankorna står nakna. Men vi håller oss med sommarkänslan. 

I området Valdobbiadene har tiden stannat
och de extrema backarna tvingar vinodlarna att utföra de flesta uppgifterna i vingårdarna manuellt
och därav den höga kvalitén.

 

Guldmedaljen?

Proseccon som jag fick i dag är Conegliano Valdobbiadene DOCG
representerar toppen av kvalitetspyramiden i Prosecco.
Vid den internationella tävlingen CSWWC
(världsmästerskapen i champagne och mousserande vin)
belönades den första årgången av "SANPIERO" med GULD medalj.
guldmedaljVingården har haft ”flyt“ i tävlingen och kan stolt visa upp
en hel rad av årets medaljer.
priser
lada2Min lilla låda med sex flaskor åker nu ner i vinkällaren
och får invänta nyår. Kan bli både fisk och havskräftor till
denna ädla dryck.

paolo2Paolo och Imelda från Sanfeletto önskar dig också ett Gott Nytt År.


Vinmässa i Umeå

Skrivet av Ulf Lassander 29.11.2021

Vin i Umeå är en mässa som hålls för sjätte året i rad och är en mötesplats
för de som gillar vin med seminarier och vinprovningar.
Totalt var vi 10 personer från Vasa Oenologer (vinsällskapet)
som satsade på en långhelg i Umeå.

Jag satsar på två provningar som jag förhandsköpte. Saint Clairs masterclass med Laura Young
som är exportchef på Nya Zeeländska företaget Saint Clair Family Estate.
Hon guidade oss genom hela fem vinstilar och fyra druvor.
Med fanns bland annat Clair Origin Pinot Noir som röstats fram av Sveriges
vinjournalister till det bästa rödvinet i prisklassen 100-119 kronor två år i rad.

De här vinerna provsmakade vi:
Saint Clair Pioneer Block 3 Sauvignon Blanc
Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay
Saint Clair Vicar’s Choice Bright Light Pinot Gris
Saint Clair Origin Pinot Noir
Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 375 ml
laura
vinsorterHär en bild från en av deras vingårdar med det ståtliga uteköket.
vingard2

Den andra provningen blev Tjaerdalen,
en provsmakning av svensk lagrad whisky på vinfat.
Whisky innehåller flera hundra smakämnen men
det är faten som kan bidra upp till cirka 80 procent av dem.

tjardalen bordHär vid deras bord ute i mässhallen före provsmakningen inne i salen.
tjardalen pp

Anders och Peter startade sitt whiskyföretag i garaget år 2015 i Yttersjö en bit söder om Umeå.
Namnet Tjärdalen (Tjaerdalen) kommer från den tid då det tillverkades tjära i området.
Idén är att buteljera färdig whisky under egen etikett.
När vi började hade jag 10-15 flaskor i min samling. Nu har jag 200-250 och de flesta är rökigt, säger Anders Wink.
Redan nu har de börjat få priser för sina drycker.

”Vi skall inte starta destilleri utan vi köper råsprit och ung whisky som vi låter mogna på egna tunnor.
För att det skall bli whisky måste den mogna i minst tre år”.

De åker till Skottland och väljer ut whiskyfat med olika lagringsgrad och whisky som de gillar.
Vissa mängder buteljeras direkt och andra lämnas kvar i Skottland för lite längre lagring.

Nu skall det provsmakas whisky med Anders.

tjardalenmanWhisky är inte min favorit men det blev en intressant upplevelse
och min favorit under kvällen blev en rökig bekantskap.

Förutom seminarierna så blev det provsmakningar också
vi de olika utställarna.
purcari2Viner i all ära men det fanns också cava, prosecco och äkta champagne att testa.

tattinger2Och finns det champagne så skall det finnas ostron.
ostron3

ralundRålund satsade på kvalitetsvin gjord på norrländska blåbär.
Intressant bekantskap.
roussillonGodsaker från södra Frankrike på gränsen till Spanien.
vinpaisnisseStämningen blir bara bättre och bättre. Nu skall Nils Sundquist
och jag ha en tapasbricka serverad av ICA.
tapasbricka
Men det blev en hel del annat gott också under resan.

hangmoradbiff

Redan på Aurora Botnia blev det att testa a la carte restaurangen.
Ett hängmörat kött, tonfisk med sikrom medan andra njöt utav
rådjurswallenbergare och siktournedos.

tonfisk
algtartarVad sägs om en älgtartar toppad med sikrom. 
Ett rött Chateauneuf du Pape från 2018 passade bra till.

Några fler bilder till från mässan.
divaneviner3Nästa års mässa är nu också förhandsbokad, om inte det dyker upp någon
annan intressantare resa före det.
Man vet ju aldrig.