uffeskitchen ul

Ett dygn i Umeå

Skrivet av Ulf Lassander 15.10.2021

Kategorier:

Blev en snabbis till Umeå, skulle uppdatera ett pass (inte eget).
Björkarnas stad mötte oss med samma duggregn som hemma.
Umeå bjöd igen på en hel del byggprojekt i stan som ställde till bilkörandet.
Men vi fixade det mesta, nån enkelriktad gata missade jag men det gick bra.
Äntligen på båten hem blev det dags för mat.
Skärgårdsbordet och en hel det kött.
umeamat2
umeamat3
Så mycket gott och så starka smaker.
Vi var hemma ca 02.
Fredagen lockade inte till nån stor middag. Skulle räcka med några räkor.
Nja, så blev det ju inte riktigt.
Överraskade med...
UmeahemmaEn liten tapas med crabsticks, räkor och purjo med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Rostat surdegsbröd och ett par gratinerade havskräftor.
Gumman åt och njöt och tog natt.
Bra betyg och härlig doft i huset. 


Fredagsmusslor

Skrivet av Ulf Lassander 27.08.2021

Kategorier:

Efter en fredag med mycket av det mesta. Senaste projektet var att
få upp en ny glasskiva till solpanelen på taket hos gummans pappa.
Det lyckade bra det också.
Nu dags för lite fredagsmys, och då blir det musslor.
musslor2Fast food. Inte mycket mer än persilja, purjo, vitlök, salt, peppar, citron och en rejäl skvätt vin.
I morgon blir det villan.


Kräftafton

Skrivet av Ulf Lassander 22.08.2021 | 1 kommentar(er)

Så blev det också dags för en liten kräftskiva hos oss.

bord5Med på bordet finns allt som bör finnas.

jussiglas
kraftor6Vi kör i kväll med frysta kräftor, två lådor på tre personer.
Nyplockad krondill.
ost2Lite godis att dippa.
rakor4Några egna skålar med rökta räkor så man inte
behöver plocka i samma skål (corona tänk).

rororFinns också räkröra och laxröra. Dippsåserna: en traditionell med vitlök och dill
och en med parmesanost och pepparrotskräm.

opOP Anderson är ett måste i de lilla välkylda glasen.
parasoll2En mysig kväll som avslutade mitt i natten.

Nu är frågan om man orkar rosta och koka fond på skalen.
Tror dock jag skall ge projektet en chans.

 

En timme senare!

findpannaVarför skall man sitta och fundera.
Snabba beslut och skalen åkte ner i stekpannorna för att rostas.
Via rostningen frigörs mer smaker. Öste på lite extra som lök,
morötter, öl, salt, peppar och aronia mjöl...
Aronia gjorde att fonden blev mörkare.
find Nu har man några askar godis som skall ner i frysen.
Det är 2 slevar per ask. Bra mängd för en liten sås för två personer. 


Seafood och pasta

Skrivet av Ulf Lassander 06.08.2021

Hur oftar har man inte stått i snabbköpet och hållit i ett paket skaldjurs blandning.
Oftast är paketen allt för stora för en eller två personer.
Nu åkte paketet ner i kärran i alla fall.
Väl hemma satt jag i gång figursågen och delade det djupfrysta paketet i två bitar.
Man har sina lösningar.
Färsk pasta är en toppen produkt som jag alltid försöker ha hemma.

Stekte upp skaldjuren (räkor, bläckfiskringar och två olika sorters musslor) med två klyftor vitlök
och en matsked kapris. Salt och peppar.
Blandade ihop skaldjuren med pastan, klippte på persilja och pressade på citron. Klart!
Riktigt fredagsmums!
seafoodmix


Medelhavet på spett

Skrivet av Ulf Lassander 04.08.2021 | 1 kommentar(er)

Morgonen började med gräsklippning på skären.
Nu är hela strandängen klippt framför villan, och med
vågorna kluckandes mot stranden var det klart att dagens lunch skulle bli någonting med fisk.
skaren
Vad månne det finns i frysboxen?
blackfisk skiss
Några förpackningar baby bläck fisk. Passar bra!
blackfiskspett
En snabb marinad med citron, vitlök, japansk soya, salt och peppar.
På med grillen och efter en grillning på några minuter per sida,
räknar jag med att de är klara.
blackfiskratt
Tur att det finns några till i frysen.
armar pr


Malax lunch

Skrivet av Ulf Lassander 03.08.2021

Dagen började med hustvätt i duggregn. Så gav högtryckstvätten upp (äntligen paus).
Nu är klockan över 11, solen tittar fram och det kurrar i magen.
Dags för lite ”solens mat”.
Färsk pasta finns i kylrummet och märkte att det
fanns en låda svarta tigerräkor, mums!
tigerrakor i pannaI med dem i stekpannan tillsammans med olja, smör, vitlök och persilja.
Pastan kokar i kastrullen intill.

Parasollet är uppspänt och bordet torkat.
Ölen upphälld, dags för lunch.
tigerrackor pa fat
Skulle gärna ha varit några till.
Men gott var det.
Här är ett blogginlägg från Fuengirola 2013 där jag fick laborera i köket i tre veckor.


Italien på några minuter

Skrivet av Ulf Lassander 28.07.2021

Trots värmen på över 40 grader på terrassen i Malax, bör man äta.
temp
Solens mat, är pasta och det går att fixa till en god pastarätt på några minuter.
Och vips är du på resa.
I dag en ravioli med musslor, parmesan, svartpeppar och persilja.
Klar på under 10 minuter.
ravioli
Man skall inte underskatta halvfabrikat och konserver.
De är bra att ha om orken tryter och värmen slår till.
Allt finns i närbutiken.
Lycka till på ”resan”!
raviolipik



En härlig tallrik

Skrivet av Ulf Lassander 16.07.2021

Kategorier:

I kväll blev det lite godare än vanligt, varför vet jag inte. Kanske hungern?
Var ut en sväng på mossarna och kollade tillgången på hjortron.
Fanns en del så det lär bli en tidig morgon.

laxspettrakorRåstekt nypotatis med rödlök och vitlök.
En sallad med purjo, tomat, basilika och gurka.
Laxspett (en halv medaljong) med chili och sesamfrön.
En gräddfilssås med rejält med riven pepparrot.
Lite handpillade räkor.

Blir troligen det samma i morgon, så gott var det.


Härligt sommarmat

Skrivet av Ulf Lassander 12.07.2021

Kategorier:

Igen en het dag på stan. Nu ville vi båda slippa enkelt undan
och plockade fram det ”kalla” som fanns.
Mumsigt blev det.
potatis5Nypotatis och dill a la Malax.
pickavietoDen traditionella såsen till.
Men kärt barn har många namn.
Pickalaka, lakaveeto, päronblöito, pikkaveeto, smörblöijte...
En rejäl klick (bit) smör, hackad gräslök, rejält med salt och
vattnet från potatiskoket.
rakor3Rökta räkor, sista biten röding och en burk sill.
tallrik7Året runt mat: påsk, midsommar, villa-avslutning, jul, nyår...alltid lika gott
och lätt lagat.


Musselfredag TGIF

Skrivet av Ulf Lassander 07.05.2021

Kategorier:
Taggar:

Efter dagen begravning i Maxmo var det skönt att
få glida in på parkeringen bakom Fiskdisken i Vasa.
En bit lax till veckoslutet och en påse blåmusslor tills i kväll.
lok4En lök och några klyftor vitlök svettas i olja.
musslor17I med en putsad påse blåmusslor, min påse hade ca 8 st krossade som slängdes.
I med ett rejält glas vitt vin, 2 dl:s krossade tomater (burk) och hacka persilja.
Satte i en matsked fiskbuljong också.
Låt det koka under lock några minuter så att musslorna öppnar sig.
musselskal2
Vilken härlig skål och vilja ljuvliga dofter.
sas4
Det bästa kommer på slutet, såsen.
Doppa några skivor rostat bröd och njut.
Glöm inte att äta upp löken...vilka smaker.